hírek

Megkezdődött az Ökumenikus Imahét

2017/01/16 - Krisztus kiengesztelő és megbékélésre hívó szeretete a témája az idei, nyolcnapos programsorozatnak, melyen protestánsok, katolikusok és ortodoxok világszerte közösen imádkoznak a Krisztus-hívők egységéért.

Szociális munka szak indul a sárospataki teológián

2017/01/09 - Szociális munka alapképzési szakot indít 2017. szeptemberétől a Sárospataki Református Teológiai Akadémia.

Újraformált életek: újévi fogadás az egyházkerületben

2017/01/09 - Templomépítés, energetikai korszerűsítés, pályázatok megvalósítása – csak néhány a Tiszáninneni Református Egyházkerület 2017-es tervei közül, melyeket a miskolci székház dísztermében rendezett, január 7-ei újévi fogadáson osztottak meg a résztvevőkkel. Az egyházkerület elnöksége egyben köszönetet mondott a jelenlévő egyházi és világi vezetőknek, lelkipásztoroknak, intézményeknek és szervezeteknek a tavalyi, sikeres együttműködésért.

Ezzel készül 2017-re a Reformációi Emlékbizottság

2017/01/02 - Csaknem négyszáz programot szervez, illetve támogat a Reformáció Emlékbizottság 2017-ben, a reformáció 500. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékévben – mondta el az MTI-nek Hafenscher Károly, az emlékbizottság miniszteri biztosa.

Gyászjelentés

2016/12/28 - "Megmarad a hit, remény, szeretet, e három, ezek közül legnagyobb a szeretet." (1. Kor. 13,13)Mély fájdalommal, de Urunk akaratát elfogadva tudatjuk, hogy Sárossy János tarcali gondnok, egyházmegyei tanácsos, hosszú szenvedés után, életének 70. évében, 2016. december 23-án hazatért Teremtő Urához. Temetése: 2016. december 30-án, pénteken 13. órakor lesz a tarcali régi temetőben (Temető u.).A Tarcali Református Egyházközség Presbitériuma

Gyászjelentés

2016/12/28 - Mély fájdalommal, de Urunk akaratát elfogadva tudatjuk, hogy DÓSA JÓZSEF külsőbőcsi gondnok, egyházmegyei tanácsos, egyházkerületi közgyűlési tag rövid betegség után váratlanul, életének 72. évében, 2016. december 26-án hazatért Teremtő Urához. Temetése: 2016. december 29-én, csütörtökön 12.30-kor lesz a külső-bőcsi temetőben (József Attila utca). A Bőcsi Református Egyházközség Presbitériuma

Menekülésben az ünnepek alatt

2016/12/27 - A karácsonyi történet fájdalmas része a menekülés és az élmény: „nem volt számukra hely." Sokat tudnának ezekről mesélni a miskolci Lorántffy Zsuzsanna Református Kismamaház volt és jelenlegi lakói. A húszéves intézmény közel kétezer főnek, édesanyáknak és gyermekeiknek volt átmeneti otthona.

Lelkipásztori Csendesnap Mályiban

2016/12/15 - Lelkipásztori Csendesnapot tartott a Borsod-Gömöri Református Egyházmegye lelkészi közössége Mályiban, a Mécses Központban december 9-én és 10-én. A résztvevők Kocsis Attila lelkipásztor szeretetszolgálati tájékoztatóját és Csoma László deregnyői lelkipásztor előadását hallgathatták meg a két nap alatt.

Ösztönző erő

2016/12/09 - Hétévesen ült először a zongora elé. Ma már nemcsak gyerekeket, de leendő zenetanárokat is tanít, és a pedagógusok munkáját segíti. Azt mondja, minden gyerek más, de pont ez a kihívás, és arra a legbüszkébb, hogy másokat elindíthatott a pályán. Imádja Bach vagy Debussy dallamait, bár az autóban nem mindig komolyzenét hallgat. Nappalijában pedig legalább annyira előkelő helyet foglal el a zongora, mint mindennapos munkájában.

Megújult az Avasi Templom orgonája

2016/12/07 - Helyreállították az Avasi Műemlék Református Templom orgonáját. A hangszert Angster József építette 1895-ben. A felújított, két manuálos hangversenyorgonát hálaadó ünnepi istentiszteleten adták át, és mutatták be az érdeklődőknek december 4-én.

Ima egymásért – Kárpát-medencei imanap Mályiban

2016/12/05 - Tizenegyedik alkalommal szervezték meg december első vasárnapján a Kárpát-medencei imanapot, melynek liturgiáját idén a dunántúliak állították össze. Az eseményhez kapcsolódva a Tiszáninneni Református Nőszövetség kétnapos konferenciát rendezett Mályiban, a Mécses Központban, ahol bejelentették: jövőre, a reformáció 500. évében ők készítik majd el az imafüzetet.

Újból: Cum grano salis

2016/12/02 - Újból megjelent a Sárospataki Református Egyházközség tavalyi kiadású “Cum grano salis” című könyv, mely a város történetének legmeghatározóbb női személyisége, Lorántffy Zsuzsanna nagyasszony korából származó étel- és süteményrecepteket, kultúrtörténeti írásokat, korabeli levelezésekből szemelvényeket tartalmaz. 

Eljön a Te országod – képzés és evangelizáció Telkibányán

2016/12/02 - 2013-ban fordulat állt be a telkibányai és bangori gyülekezet kapcsolatában, mert a First Bangor Presbyterian Church élére új lelkipásztor került. Mairisine Stanfield új vezetési stílussal, sajátos látással érkezett, amit tovább fokozott a gyülekezet erős várakozása. A váltás a magyar testvérkapcsolat „hogyan tovább?"-ját is felvetette. 

Várni az Urat

2016/12/02 - Advent első vasárnapján ünnepi istentiszteletet tartottak a Diósgyőr-Vasgyári Református Egyházközség templomában, melyen meghívott vendégek adtak műsort. Az istentisztelet után játszóház és szeretetvendégség várta a résztvevőket.

Kreativitás verseny a Tompában

2016/11/29 - 2016. november 18-án immár negyedik alkalommal került megrendezésre a Tompa Mihály Református Általános Iskola kreativitás versenye Öteletelő – Ötlet elő! címmel. Mint ahogyan az elnevezés is jelzi, a verseny legfontosabb célja az alkotás örömének felfedeztetése, a kreativitás kibontakoztatása, nem utolsó sorban a református általános iskolák közötti jó kapcsolat erősítése.

Advent: az elcsendesedés időszaka

2016/11/29 - Egész napos programokat szerveztek advent első vasárnapján a Miskolc-Belvárosi Református Egyházközség Nyilas Misi házában gyermekek, fiatalok, felnőttek és idősek részére. A vendégek délután együtt gyújtották meg az adventi koszorú első gyertyáját.

Megpróbáltatások az egyházellenes diktatúrákban

2016/11/23 - „Az igazság szabadokká tesz titeket” – ezzel a címmel rendeztek gulág emlékkonferenciát Sárospatakon, a Református Teológiai Akadémia imatermében, november 18-án. A rendezvény előadói elsősorban a volt pataki diákok, lelkészek megpróbáltatásait idézték fel az egyházellenes kommunista diktatúrákban, amely kárpát-medencei kitekintéssel egészült ki.

Gyászjelentés

2016/11/23 - Elhunyt Gál Győző nyugalmazott lelkipásztor, Gál Katalin Izsófalvai lelkipásztor édesapja. Temetése 2016. november 26-án lesz, a Bagaméri Református templomból 11 órától.Az Úr adjon vigasztalást a gyászoló családnak.

Tehetséges zenészek az Európa Rádióban

2016/11/16 - Pályájuk elején álló tehetséges zenekarokat és előadókat mutatott be idén is a Tiszáninneni és a Tiszántúli Református Egyházkerület tulajdonában lévő Európa Rádió. A Cseh Tamás nyomdokain elnevezésű magazinban anyaországbéli és határon túli zenészeket ismerhettek meg a hallgatók, olyanokat, akik részt vettek a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Programjában.

Lelki támogatás a határon szolgálóknak

2016/11/14 - Dudás Ferenc tábori lelkész egyházkerületünk területéről indult különleges szolgálatába, melyet időről időre igyekszik portálunk nyomon követni. Most egy október utolsó vasárnapi istentiszteletről számolunk be melyen az MH Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelékében (MH AIAK) szolgáló katonák vettek részt Hódmezővásárhelyen. 

Archívum

Keresés dátum szerint:


Aktualitás beküldése
rss

Napi lelki táplálék

Maga a békesség Ura adjon nektek mindig, minden körülmények között békességet. Az Úr legyen mindnyájatokkal! 2Thessz 3,16

Zsolt 50

„Hálaadásodat áldozd az Istennek...” (14). Isten jön, jelenlétében pedig minden hamisság lelepleződik, és csak kegyelme által maradhatunk meg előtte (1–6). 

tovább

Lukács 6, 6–11 - Idő a jóra

Ismét szombat van, és Jézus ismét egy zsinagógában tanít. Hallgatói között van egy sorvadt kezű férfi. 

tovább

2017. január 18. szerda

Tizenkét éves volt Manassé, amikor uralkodni kezdett, és ötvenöt évig uralkodott Jeruzsálemben. Azt tette, amit rossznak lát az ÚR... (2Krónikák 33:1-2)

 

 

tovább

Wass Albert: Tél

Templomi csöndben, 
Éjjeli ködben 
Aszkéta-ágat zörrent a szél, 
Valahol messze, 
Csillag szemekre 
Szürke ködfátylat borít a Tél. 

tovább