Lévay-ünnepség Sajószentpéteren

2010. Nov 22., szerző: Adminisztrátor

Lévay József születésének 185. évfordulójára emlékezett a Sajószentpéter-bányai és Nagytemplomi református gyülekezet, valamint a Református Nőszövetség november 21-én a sajószentpéteri református nagytemplomban. Az alkalmon a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon, valamint a SKÁI Hunyadi János Tagiskola diákjai szolgáltak megemlékező műsorral.

Ünnepi igehirdetés

Az ünnepi alkalmat Borbély János, a Sajószentpéter-Nagytemplomi Református Egyházközség lelkipásztora nyitotta meg, majd Isten igéjét Rácsok Andrea református lelkész, a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon vallástanára hirdette a következő bibliai igeszakasz alapján: „Fáradozzatok annak a városnak a békességén, ahová fogságba vitettelek benneteket, és imádkozzatok érte az Úrhoz, mert annak békességétől függ a ti békességetek is!" (Jer 29, 7)

A lelkipásztor mindenekelőtt az Istent félő ember feladatairól beszélt, hangsúlyozva az Istennel való kapcsolat megmutatását és ápolását, valamint az imádkozás kiemelkedő fontosságát. Elmondta, hogy Isten gyermekei nem lehetnek közömbösek az őket körülvevő környezet sorsával szemben, „nemcsak azért, mert egyéni boldogulásunk függ ettől, hanem azért is, mert ez az Istentől kapott küldetésünk." Rácsok Andrea folytatva gondolatmenetét arról szólt, hogy Isten népének ezen a világon „hatóerőt" kell kifejtenie a környezete iránt, melynek alapja a fentről jövő mennyei áldások mindenkor történő közvetítése: „Olyannak kell lennie a hívő embernek, mint a sónak a levesben, a kovásznak a tésztában vagy az olajnak a lámpatartóban." Záró gondolataiban a lelkipásztor hangsúlyozta, hogy a világban történő dolgokat nem elítélni, hanem megítélni kell, azaz mindent Isten igéjének a mérlegére kell tennünk: „Az elöljárás, a példaadás, a világítás a hívő embernek egyrészt felelőssége, másrészt pedig nagy lehetősége is."

Köszöntések

Az igehirdetést követően elsőként Jelényi Lászlóné, a Sajószentpéteri Református Nőszövetség titkára köszöntötte az egybegyűlteket, majd Dr. Faragó Péter, Sajószentpéter polgármestere szólt a Lévay-ház éppen zajló felújítási munkálatairól, a Lévay-hagyaték bővüléséről, s így a Lévay-hagyomány megújulásáról a településen.

A polgármestert követően Ábrám Tibor egyházkerületi főgondnok, a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon igazgatója köszöntötte a vendégeket. Elmondta, hogy minden reformátusnak és minden oktatási intézménynek elsődleges célja kell, hogy legyen a „Szentírás zsinórmértéke szerint való növekedés", valamint az „Istentől kapott talentumokkal való gazdálkodás segítése." A főgondnok a Lévay gimnázium 450 éves történelmét tekintve „kipróbált és patinás" örökségről beszélt, majd elmondta, hogy a rendezvénysorozat elsődleges célja a hálaadás és a megemlékezés, melynek fontos állomása az intézményben létrehozott és a közelmúltban felavatott Lévay-emlékszoba volt. Ábrám Tibor reflektálva az igehirdetésre elmondta, hogy „csak közös akarattal, a jó cél érdekében végzett munkát áldja meg az Úr."

Lévay József és kora

„Lévay József és kora" címmel Dr. Tóth Péter történész, Sajószentpéter díszpolgára tartott előadást, melyben a 19. század történelmi hátterének, gazdasági és társadalmi helyzetének Lévay-t érintő eseményeinek ismertetését követően a költő személyiségének különlegességére, korának és utókorának példát adó egyéniségére hívta fel a figyelmet. Ismertette Lévay József életének legfontosabb eseményeit, mesélt Sajószentpéterhez való kötődéséről, valamint a református vallás korabeli szerepéről: „A református közösség volt ellensúlya azoknak az erőknek, melyek a város közösségét rossz irányba vitték volna; az a református egyház, amely ekkor már évszázadok óta Sajószentpéter szellemi központja volt."

Az ünnepi alkalmon a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon, valamint a SKÁI Hunyadi János Tagiskola diákjai szolgáltak megemlékező műsorral, illetve Orosz Marianna vezetésével a Szentpéteri Sajógyöngye Népdalkör Lévay József megzenésített verseit adta elő.

A megemlékezés Fojtánné Miszkuly Szilvia, a Sajószentpéteri Református Nőszövetség elnökének záró gondolataival ért véget, aki megköszönte az ünnepséget szervező nőszövetség és a református gyülekezetek közreműködését.

Kojsza Péter

Hallgassák meg az Európa Rádió összeállítását is:

 

 

Eddig 1 hozzászólás érkezett!
Szóljon hozzá ön is!

Kapcsolódó Galériák

Lévay-ünnepség Sajószentpéteren

rss

Napi lelki táplálék

Nagy az ereje az igaz ember buzgó könyörgésének. Jak 5,10b

2Sám 20

Egy önérzetes és sértődött izráeli ember, Seba megfújja a kürtöt, és magával rántja az izráelieket. Köztünk is vannak sértődött emberek, akik hangulatot keltve belerántanak másokat a lázadásba. 

tovább

(22) „…ezek azok a napok, amelyektől kezdve…nyugton lehettek…” (Eszter 9,20–32)

Végre nyugton lenni, békében élni még egy kicsit ebben a földi létben: örülni, enni és inni, egymást megajándékozni (20–22), a magunk szőlőjében és fügefája alatt (Mikeás 4,4). Valójában erre vágyunk; – így készülve az örök, aktív, üdvösséges nyugalomra.

 

tovább

RÓMA 3,21-24 - Micsoda ajándék!

Egy baráti házaspár néhány évvel ezelőtt hihetetlen ajándékot adott nekünk. Meghívtak minket, az öttagú családot egy kéthetes nyaralásra egy 4 csillagos szállodába, all inclusive ellátással! 

tovább

2017. október 31. kedd

„Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk?”(Rm 8:31)

 

tovább

Fejes Ádám: Kálvin

Munkás magányt, az írószobád nyugalmát
cserélted fel a genfi harcokért Te,
meg kellett tenned, egyedül csak Érte,
ki értünk vett fel átkot és keresztfát!

tovább