Környezettudatos életmód és a Biblia útkereszteződése - pályázat

2011. Apr 27., szerző: Adminisztrátor

1. Végzetes vég?

 "Ha tönkretesszük a föld zöld felszínét, vagy elpusztítjuk az óceánok planktonjait, akkor hamar eljutunk arra a pontra, ahonnan már nincs visszatérés a körforgásba. Bármit is teszünk, tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen ijesztően hatalmas és bonyolult erőket szabadíthatunk el." /Barbara Ward/

"Azokban a napokban pedig , ama nyomorúság után, a nap elsötétedik, a hold nem fénylik, a csillagok lehullanak az égről, és az egek tartóerői megrendülnek." (Mk 13:24-25)

A megnevezett bibliai részlet, valamint korábbi ismereteid alapján mutasd be, milyennek képzeled el az életet a végidőkben. Elgondolkozhatsz azon, hogy az ember hogyan járul hozzá ahhoz, hogy a jövő sokak számára félelmetes. Milyen lesz a világ, ha engedjük, hogy a környezetromboló erők zavartalanul működjenek tovább.

Az Igére támaszkodva hagyd szárnyalni fantáziádat szabadon és oszd meg velünk érzéseidet, gondolataidat. Készíthetsz fogalmazást, verset, egy riporter bőrébe bújva kérdezheted az akkori embereket, de írhatsz akár mesét is. A pályaműved bármilyen hosszúságú lehet - a novellákat is elolvassuk.

Ha inkább a kézügyességedet használnád, szívesen fogadjuk alkotásaidat, amelyeket bármilyen technikával elkészíthetsz. Használhatsz vízfestéket, színes ceruzát, pasztellt, készíthetsz montázst, vagy akár kombinálhatod is a különböző anyagokat. Lehet alkotásod térbeli is, elkészítheted településed makettjét is.

Gondolkodhatsz azon is, milyen ételeket szolgálhatnak fel a végidők étteremben, milyen zenéket játszanak a rádiók, vagy milyen ruhákat  hordanak az emberek. Ezeket írásos, rajzos formában is bemutathatod, de ha elég bátor vagy a zenét előadod, illetve a tervezett ruhákat elkészíted és be is mutatod.

Egy a lényeg: gondolkodj a témán és gondolataidat a számodra legmegfelelőbb formában kifejezve vegyél részt a pályázaton!

 

2. A csend sziklái.

"Aldous Huxley kiszámította, hogy a csend köre évenként tizenhárom és fél kilométerrel szűkül. Már nincs messze az az idő, szól, amikor a csend a földről tökéletesen eltűnik. Boldog lesz, akinek néha sikerül a Himalájában, vagy az óceánon félórás megnyugvásban részesülni. A meghittség köre egyre kisebb." /Hamvas Béla/

"De miután elbúcsúzott tőlük, felment a hegyre imádkozni." (Mk 6:46)

Lakóhelyed környékén biztosan van olyan hely, ami alkalmas arra, hogy ott elvonulva imádkozzunk, gondolkozzunk. Keresd meg a Csend Szikláit, amelyek a mai hangos világban is alkalmas helyek az elvonulásra.

Ha találtál ilyet, esetleg már korábban is használtad elmélkedésre, ne tétovázz - oszd meg velünk. Készíthetsz erről a helyről rajzot, fényképet; megadhatod a koordinátait is, vagy szavakban öntheted a hely szépségét, az érzéseidet, amelyek ehhez a helyhez kötődnek- legyen az egy vers vagy leírás.

Pályamunkád segítségével elkészíthetjük a Csend Szikláinak térképét- azokét a helyekét, ahol a minket körülölelő csendben közelebb kerülhetünk Istenhez és önmagunkhoz is.

A pályázók köre: Mindazoknak a pályázatát várjuk - nemre és korra tekintet nélkül -, akiknek az érdeklődését felkeltette a kiírás és fontosnak érzik a teremtett világ megóvását. Egyénileg és csapatban is lehet pályázatot benyújtani.

A pályázat beadási határideje: 2011. május 15.

A pályázatokat a következő címre kérjük eljuttatni: Telkibányai Református Egyházközség, 3896 Telkibánya, Hegyi út 2.

Villámposta: szalaylp@gmail.com

A pályamunkán kérjük feltüntetni: A pályázó/k nevét, elérhetőségét ill. a beadott pályázat címét, fantázianevét.

A pályázat eredményhirdetése: 2011. május 21. A Telkibányai Vártemplomban, a „Kövek fognak kiáltani" c. rendezvény keretében, ahol a művek bemutatásra és értékelésre kerülnek.

A pályázat díjazása:
- A legkiválóbb pályamunkát készítők csoportos vagy családi belépőt nyernek a Telkibányai Öko-Kalandparkba, ahol egy kellemes délutánt tölthetnek el.

- 3 db, egy éves Ma & Holnap Magazin - A fenntartható fejlődés lapja előfizetés kerül kiosztásra a díjazottak között.

- További értékes nyeremények találnak gazdát a bátor és tettre kész környezettudatos pályázók között.

Pályázatra fel! Kreatív alkotást kívánnak a szervezők!

 

Eddig 1 hozzászólás érkezett!
Szóljon hozzá ön is!
rss

Napi lelki táplálék

Mert aki valamennyi törvényt megtartja, de akár csak egy ellen is vét, az valamennyi ellen vétkezett. Jak 2,10

2Sám 17,15–29

Ahítófel tanácsára nem hallgatnak, és ő felköti magát. Mikor Jézus ellenállt a kísértésnek, a kísértő eltávozott tőle. Ha ellenállunk a gonosznak, elfut tőlünk is (Jak 4,7). 

tovább

(19) „…másodszor is gyűjtöttek össze szüzeket…” (Eszter 2,19–23)

– Elgondolkodtató a feljegyzés: amikor a király számára ismét összegyűjtötték a szüzeket, Eszter ismét közéjük került. A szentíró fontosnak tartotta ezt a verset, annak ellenére, hogy ez az igevers a történet menetében törést és ellentmondást okoz.

 

tovább

PÉLDABESZÉDEK 3,1-4 - Dicséret és elismerés

Korábban, amikor édesanyám megjött a fodrásztól, mindig feszülten figyelt arra, mit is szól majd édesapám az új frizurájához. „Nem tűnik fel semmi?” – hallottam csalódott kérdését, amikor apámtól nem kapott dicsérő szavakat már köszönéskor. 

tovább

2017. október 23. hétfő

„Ezért, szeretett testvéreim, legyetek szilárdak, rendíthetetlenek, buzgólkodjatok mindenkor az Úr munkájában, hiszen tudjátok, hogy fáradozásotok nem hiábavaló az Úrban.” (1Kor 15:58)

 

            

tovább

Weöres Sándor: Ballada a három falevélről

Lehullott három falevél
észrevétlen az őszi ágról.
És jött a szél, a messzi szél,
egy messzi, másik, új világból -
Elröpült három falevél. 
- - - - - - - - - - - - - - -

tovább