Függőleges Keresztény Ifjúsági Konferencia Kolozsváron

2011. May 07., szerző: Adminisztrátor

Pénteken 16 órakor nyitotta meg kapuit a Függőleges Keresztény Ifjúsági Konferencia Kolozsváron, a Kétágú templomban, amelyen idén 500 regisztrált fiatal vesz részt.

Az ünnepélyes megnyitóra 16 óra 30 perckor került sor, ekkor egy rövid jelenet keretében bemutatkoztak a moderátorok (Visky Anna és Oláh Krisztián), valamint köszöntötte a jelenlévőket Berke Krisztina, a Függőleges projekt-koordinátora. A program ismertetése után került sor az első előadásra, amelyet Csomós József, a Tiszáninneni Református Egyházkerület ifjúsági referense tartott

Nem először ad elő a magyarországi előadó a Függőlegesen, miután tavaly sokakat meghódított humoros és szókimondó stílusával, idén visszahívták, akinek ebben az évben nem sokban különbözött témája a tavalyitól, ennek ellenére kizárólag új dolgokat hallhattak e résztvevők s a humor most sem hiányzott, még Móricka is szerepet kapott az előadásban.

„Bezzeg a mi időnkben!" - kezdte az ifjúsági referens, aki szerint ma már a csapból is a szex folyik! Nagyon nehéz ilyen körülmények között normálisnak megmaradni. A világ nem kérdéseket tesz fel, hanem konkrét választ ad a szexre: alaptétel: a szex jó dolog!  

A kérdés az, hogy tényleg jó dolog-e a szex? Bár a hallgatóság átlagban passzív volt, a kérdésre ezúttal egyértelműen igennel válaszolt. Bibliai rávilágításban szexről először Ádám és Éva történetében olvashatunk, ahol a Biblia ezt írja: ismerte Ádám Évát. Tehát, Isten nem csak egy férfit, vagy csak egy nőt teremtett. (Képzeljük el a világot nők nélkül). Isten megadta azt az örömet, hogy élvezhessük az ellenkező nem társaságát.

Ellenkező nem? Elértünk arra a pontra, mikor a férfi már nem férfi, a nő pedig nem nő. Csomós megosztotta személyes tapasztalatát is, említve egy ilyen esetet, mikor irodájában ülve egy „ember" érkezett hozzá, egy reklámcég küldöttje. A „férfi" rózsaszín pólóba, rászorulós bársony nadrágba volt öltözve.

Az előadó elmondta, hogy két dolgot nem ért Istennel kapcsolatban: egyik a Szentháromság témája, másik pedig, hogy Isten komolyan gondolja-e az emberrel való elképzeléseit? Komolyan gondolja-e, hogy kísértse az embert - főleg szex terén?

Isten azt várná el tőlünk, hogy felnőttként viselkedjünk. Felnőttnek lenni nem azt jelenti, hogy 18. évünk betöltésével nagykorúak lettünk. A különbség felnőtt és gyerek közt a felelősségtudat. Dávid gyenge volt, és legfiatalabb testvérei között, Isten mégis őt választotta ki, akárcsak Gedeont hasonló helyzetében. Nem a világban eltöltött éveink mutatják felnőttségünk.

Csomós József a szexet több variánsban is meghatározta: a szex lehet öröm, lehet áldás, a szex felelősség.

Férfi vagy? Vállalod a felelősséget? Nő vagy? Kész vagy, hogy anya légy? Vállalod a következményeit, felnőttél? Akkor a többi megy magától. Ha még gyerek vagy, akkor légy türelemmel, Isten a szexet a felnőtteknek találta ki.

Az előadást követően újból hirdetések hangzottak el, valamint néhány rövidebb játékra is sor került, majd az Alsóvárosi Református Egyházkerület ifjúsági csoportja adta elő színdarabját, a Halhatatlanságra vágyó királyfit, amellyel 2010. novemberében megnyerte a Kolozsvári Ifik Színjátszó Találkozóját. Este a teaházban fejeződött be a program, a szervezők koncerttel kedveskedtek a résztvevőknek.

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Függőleges Keresztény Ifjúsági Konferencia Kolozsváron

rss

Napi lelki táplálék

De megszállta az Úr lelke, és olyanná lettek karján a kötelek, mint a tűz égette lenfonál, úgyhogy a béklyók lefoszlottak a kezéről. Bír 15,14b

2Móz 16

Izráel tudta, hogy Isten nélkül soha nem nyerte volna el az ígéret földjét. Ám itt megvallja azt is, hogy nélküle az ország határáig sem jutott volna el. 

tovább

43) „…a nagytanács tekintélyes tagja, aki maga is várta az Isten országát; bátran bement Pilátushoz…” (Márk 15,42–47)

42. vers. Kivégzettek testét rokonok, vagy barátok szokták eltemetni, ha erre a hatóságoktól engedélyt kaptak. Itt Jézus tanítványaira várt volna ez a feladat. Ők azonban ijedtükben eltűntek. 

tovább

LUKÁCS 9,28–36 - Magánszféra

Az utolsó mondat megdöbbentett! Hihetetlen, hogy ebből az egészből nem mondtak korábban senkinek semmit a facebook, twitter és társai. Manapság a hírek olyan elsöprő gyorsasággal terjednek a világban, hogy az ember beleszédül.

tovább

2018. július 14.

„Egyik ember formálja a másikat.” (Péld 27:17)

         

tovább

Tompa Gábor: Hűség vize

megtarthatod-e a legelső este
nyugalmát? amikor befelé fordulsz,
hogy Őreá figyelhess? amit elveszítesz:

tovább