Függőleges Keresztény Ifjúsági Konferencia Kolozsváron

2011. May 07., szerző: Adminisztrátor

Pénteken 16 órakor nyitotta meg kapuit a Függőleges Keresztény Ifjúsági Konferencia Kolozsváron, a Kétágú templomban, amelyen idén 500 regisztrált fiatal vesz részt.

Az ünnepélyes megnyitóra 16 óra 30 perckor került sor, ekkor egy rövid jelenet keretében bemutatkoztak a moderátorok (Visky Anna és Oláh Krisztián), valamint köszöntötte a jelenlévőket Berke Krisztina, a Függőleges projekt-koordinátora. A program ismertetése után került sor az első előadásra, amelyet Csomós József, a Tiszáninneni Református Egyházkerület ifjúsági referense tartott

Nem először ad elő a magyarországi előadó a Függőlegesen, miután tavaly sokakat meghódított humoros és szókimondó stílusával, idén visszahívták, akinek ebben az évben nem sokban különbözött témája a tavalyitól, ennek ellenére kizárólag új dolgokat hallhattak e résztvevők s a humor most sem hiányzott, még Móricka is szerepet kapott az előadásban.

„Bezzeg a mi időnkben!" - kezdte az ifjúsági referens, aki szerint ma már a csapból is a szex folyik! Nagyon nehéz ilyen körülmények között normálisnak megmaradni. A világ nem kérdéseket tesz fel, hanem konkrét választ ad a szexre: alaptétel: a szex jó dolog!  

A kérdés az, hogy tényleg jó dolog-e a szex? Bár a hallgatóság átlagban passzív volt, a kérdésre ezúttal egyértelműen igennel válaszolt. Bibliai rávilágításban szexről először Ádám és Éva történetében olvashatunk, ahol a Biblia ezt írja: ismerte Ádám Évát. Tehát, Isten nem csak egy férfit, vagy csak egy nőt teremtett. (Képzeljük el a világot nők nélkül). Isten megadta azt az örömet, hogy élvezhessük az ellenkező nem társaságát.

Ellenkező nem? Elértünk arra a pontra, mikor a férfi már nem férfi, a nő pedig nem nő. Csomós megosztotta személyes tapasztalatát is, említve egy ilyen esetet, mikor irodájában ülve egy „ember" érkezett hozzá, egy reklámcég küldöttje. A „férfi" rózsaszín pólóba, rászorulós bársony nadrágba volt öltözve.

Az előadó elmondta, hogy két dolgot nem ért Istennel kapcsolatban: egyik a Szentháromság témája, másik pedig, hogy Isten komolyan gondolja-e az emberrel való elképzeléseit? Komolyan gondolja-e, hogy kísértse az embert - főleg szex terén?

Isten azt várná el tőlünk, hogy felnőttként viselkedjünk. Felnőttnek lenni nem azt jelenti, hogy 18. évünk betöltésével nagykorúak lettünk. A különbség felnőtt és gyerek közt a felelősségtudat. Dávid gyenge volt, és legfiatalabb testvérei között, Isten mégis őt választotta ki, akárcsak Gedeont hasonló helyzetében. Nem a világban eltöltött éveink mutatják felnőttségünk.

Csomós József a szexet több variánsban is meghatározta: a szex lehet öröm, lehet áldás, a szex felelősség.

Férfi vagy? Vállalod a felelősséget? Nő vagy? Kész vagy, hogy anya légy? Vállalod a következményeit, felnőttél? Akkor a többi megy magától. Ha még gyerek vagy, akkor légy türelemmel, Isten a szexet a felnőtteknek találta ki.

Az előadást követően újból hirdetések hangzottak el, valamint néhány rövidebb játékra is sor került, majd az Alsóvárosi Református Egyházkerület ifjúsági csoportja adta elő színdarabját, a Halhatatlanságra vágyó királyfit, amellyel 2010. novemberében megnyerte a Kolozsvári Ifik Színjátszó Találkozóját. Este a teaházban fejeződött be a program, a szervezők koncerttel kedveskedtek a résztvevőknek.

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Függőleges Keresztény Ifjúsági Konferencia Kolozsváron

rss

Napi lelki táplálék

Azért szeret engem az Atya, mert én odaadom az életemet, hogy aztán újra visszavegyem. Jn 10,17

Lk 12,13–32

„…ne aggódjatok életetekért, hogy mit egyetek…” (22). Nap mint nap körülvesz bennünket a sok tanács: mit ehetünk, mit nem, mivel és mikor. 

 

tovább

(31) „…gyönyörködtem az emberekben.” (Példabeszédek 8)

Az élet kivételezett, nagy ajándékai azok a pillanatok – ebben a rohanó világban különösen –, amikor önfeledten megállunk, és gyönyörködünk valamiben. Ezekben a pillanatokban az örökkévaló, mennyei jelent éljük át. 

tovább

Lukács 20,20–26 - Megkülönböztetni a hangokat

Az írástudók és vezető papok besúgókat küldenek Jézushoz, hogy megbuktassák. Ilyen "besúgó", alattomos hangok az én életemben is jelen vannak. 

tovább

2018. március 4.

Gyönyörködni a Fiúban 

A mennyből pedig hang hallatszott: Te vagy az én szeretett Fiam, benned gyönyörködöm. (Mk 1,11)

 

tovább

Dietrich Bonhoeffer: Hit

Hiszem,
hogy Isten mindent,
még a legrosszabb dolgot is,
engedi és segíti, hogy jóra forduljon.
Ehhez olyan emberekre van szüksége,
akik mindenben
a legjobbat szolgálják.

tovább