Függőleges Keresztény Ifjúsági Konferencia Kolozsváron

2011. May 07., szerző: Adminisztrátor

Pénteken 16 órakor nyitotta meg kapuit a Függőleges Keresztény Ifjúsági Konferencia Kolozsváron, a Kétágú templomban, amelyen idén 500 regisztrált fiatal vesz részt.

Az ünnepélyes megnyitóra 16 óra 30 perckor került sor, ekkor egy rövid jelenet keretében bemutatkoztak a moderátorok (Visky Anna és Oláh Krisztián), valamint köszöntötte a jelenlévőket Berke Krisztina, a Függőleges projekt-koordinátora. A program ismertetése után került sor az első előadásra, amelyet Csomós József, a Tiszáninneni Református Egyházkerület ifjúsági referense tartott

Nem először ad elő a magyarországi előadó a Függőlegesen, miután tavaly sokakat meghódított humoros és szókimondó stílusával, idén visszahívták, akinek ebben az évben nem sokban különbözött témája a tavalyitól, ennek ellenére kizárólag új dolgokat hallhattak e résztvevők s a humor most sem hiányzott, még Móricka is szerepet kapott az előadásban.

„Bezzeg a mi időnkben!" - kezdte az ifjúsági referens, aki szerint ma már a csapból is a szex folyik! Nagyon nehéz ilyen körülmények között normálisnak megmaradni. A világ nem kérdéseket tesz fel, hanem konkrét választ ad a szexre: alaptétel: a szex jó dolog!  

A kérdés az, hogy tényleg jó dolog-e a szex? Bár a hallgatóság átlagban passzív volt, a kérdésre ezúttal egyértelműen igennel válaszolt. Bibliai rávilágításban szexről először Ádám és Éva történetében olvashatunk, ahol a Biblia ezt írja: ismerte Ádám Évát. Tehát, Isten nem csak egy férfit, vagy csak egy nőt teremtett. (Képzeljük el a világot nők nélkül). Isten megadta azt az örömet, hogy élvezhessük az ellenkező nem társaságát.

Ellenkező nem? Elértünk arra a pontra, mikor a férfi már nem férfi, a nő pedig nem nő. Csomós megosztotta személyes tapasztalatát is, említve egy ilyen esetet, mikor irodájában ülve egy „ember" érkezett hozzá, egy reklámcég küldöttje. A „férfi" rózsaszín pólóba, rászorulós bársony nadrágba volt öltözve.

Az előadó elmondta, hogy két dolgot nem ért Istennel kapcsolatban: egyik a Szentháromság témája, másik pedig, hogy Isten komolyan gondolja-e az emberrel való elképzeléseit? Komolyan gondolja-e, hogy kísértse az embert - főleg szex terén?

Isten azt várná el tőlünk, hogy felnőttként viselkedjünk. Felnőttnek lenni nem azt jelenti, hogy 18. évünk betöltésével nagykorúak lettünk. A különbség felnőtt és gyerek közt a felelősségtudat. Dávid gyenge volt, és legfiatalabb testvérei között, Isten mégis őt választotta ki, akárcsak Gedeont hasonló helyzetében. Nem a világban eltöltött éveink mutatják felnőttségünk.

Csomós József a szexet több variánsban is meghatározta: a szex lehet öröm, lehet áldás, a szex felelősség.

Férfi vagy? Vállalod a felelősséget? Nő vagy? Kész vagy, hogy anya légy? Vállalod a következményeit, felnőttél? Akkor a többi megy magától. Ha még gyerek vagy, akkor légy türelemmel, Isten a szexet a felnőtteknek találta ki.

Az előadást követően újból hirdetések hangzottak el, valamint néhány rövidebb játékra is sor került, majd az Alsóvárosi Református Egyházkerület ifjúsági csoportja adta elő színdarabját, a Halhatatlanságra vágyó királyfit, amellyel 2010. novemberében megnyerte a Kolozsvári Ifik Színjátszó Találkozóját. Este a teaházban fejeződött be a program, a szervezők koncerttel kedveskedtek a résztvevőknek.

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Függőleges Keresztény Ifjúsági Konferencia Kolozsváron

rss

Napi lelki táplálék

Ha tűrünk, vele együtt fogunk uralkodni is. Ha megtagadjuk, ő is megtagad minket. 2Tim 2,12

2Tim 2,1–13

Ha Jézus Krisztusé lett az életünk, akkor kiképzés, erőnléti edzés vár ránk: „...fiam, erősödjél meg a kegyelemben...” (2). 

tovább

(5) „Egészen beteg már a fej…” (Ézsaiás 1,1–9)

A TELJES PUSZTULÁS…

– 1. Ézsaiás működésekor az északi országrész (Izráel) utolsó éveit élte, hiszen Kr. e. 722-ben elesett az asszírok támadásakor, akik az egész szír–palesztin területet meg akarták hódítani. 

tovább

ÉZSAIÁS 59,15B-21 - Hősiesen

A szétrombolt városban senki nem tartja be a törvényt és ráadásul még a gonoszok is szabadon mozognak. De ekkor színre lép a film hőse, egy szuperhős szuperruhában. 

tovább

2017. december 9. szombat

„Hálát adok az én Istenemnek, valahányszor megemlékezem rólatok…” (Fil 1:3)

 

tovább

Baja Mihály: Adventben

Körültünk néma, vak sötétség,
Gyűlölség átka a szívekben,
Fogytán a kenyerünk a kasban,
Szűkölködünk a lelkiekben.

Oh balzsamosztó jobb kezével
Ennyi fájó sebet ki köt be?
Ki gyújt nekünk fényt e homályban
Vagy benne járjunk mindörökre?

tovább