„Mily jó és gyönyörűséges a testvérek között, ha együtt vannak.” - Észak-keleti Református Találkozó Tokajban

2011. Jun 24., szerző: Adminisztrátor

Észak-keleti Református Találkozó van Tokajban 2011. július 1-3-ig, melyre Rozsnyótól Kárpátalján és a Partium északi részén keresztül a Miskolctól keletre eső területekről várják a vendégeket. A rendezvény célja, hogy a Kárpát-medence északkeleti régiójának reformátusai megmutassák magukat egymásnak és a világnak. A találkozó ugyanakkor ajtónyitás is a templomon kívül állóknak, amely a felsorakoztatott programok összeállításában is megnyilvánul. Fontos szempont, hogy az, ami 2009. május 22-én Debrecenben elkezdődött, tovább éledhessen ebben a régióban. A találkozóról a szervező Zempléni Református Egyházmegye esperesét, Börzsönyi Józsefet kérdeztük.

-  Honnan jött a gondolat, hogy az Északkeleti régióba ilyen találkozót szervezzenek?

- Be kell vallanom, hogy nem saját a gondolat, még ha az itteni alkalmazása az valóban bennem fogalmazódott meg. Három alkalommal lehettünk résztvevői, részben gyülekezettel, részben feleségemmel a Dunántúli REND találkozójának. Innen jött a gondolat, amiről aztán kiderült, ők is a Kirchentag mintája alapján indítottak el. Mi is sok mindent hasznosítunk a német Kirchentag rendezvényéből, persze sokkal kisebb mértékben.

- Mikor lesz a találkozó és kiket szólít meg?

- Már csak egy pár nap szinte, ami elválaszt bennünket a rendezvénytől, ez július 1-3-ig, Tokajban lesz, ahová a határon túli Zemplén, Kárpátalja, Partium egyházmegyéit és gyülekezeti tagjait várjuk. 

- Miről szól majd ez a találkozó?

- A találkozó sokrétű, amit a Zsoltárok könyve 133. fejezetének gondolata fog össze: „Mily jó és gyönyörűséges a testvérek között, ha együtt vannak.” Ezt szeretnénk megélni együtt azokkal, akiktől a határ ugyan elválaszt, de lassan-lassan ezek a határok is azért kicsit lazulnak, van ahol már egészen, van ahol kevésbé, de hadd éreznénk mindnyájan, akik eljönnek és talán még azok is, akik otthon maradnak, hogy mi együvé tartozunk. Ez ilyen értelemben regionális folytatása annak a május 22-ének, ami Debrecenben volt, és bizonyos értelemben a református világtalálkozónak is, aminek mostani részrendezvénye lesz.

- Milyen programok lesznek majd ezen a hétvégén, Tokajban?

- Sokféle program lesz, hiszen várunk mindenkit a fiataloktól az idősekig, a gyülekezet aktív tagjaitól kezdve az érdeklődőkig. Lesz mindennap evangelizációs alkalom, lesznek pódiumbeszélgetések az összetartozásról, vagy éppen a gazdasági helyzetről, a környezetvédelemről. Kórustalálkozót is terveztünk, lesz csendes imádkozásra is alkalom egy helyen a templomban. Várunk a református gyülekezetekből érkező alkotókat, akik képeket, festményeket, vagy grafikákat készítenek, az ő munkáikból egy párat ki is állítunk a színháznak az előcsarnokában. Lesznek koncertek, pénteken este a Kormorán együttest várjuk, szombaton a Ghymes együttes koncertezik, ezen kívül gyülekezeti együttesek is érkeznek Kárpátaljáról a Krédó, a Krisz, Szatmárnémetiből a lelkészi kórus, amelyik egy jelentősebb programmal készül erre az alkalomra. A gyerekeknek gólyalábasokat is hívtunk, és sátrak is lesznek, ahol be lehet mutatni egy-egy gyülekezetnek, vagy egy-egy egyházmegyének az életét, a tevékenységét, akár képekben, akár valamilyen alkotásban.

- Több helyszínen zajlanak majd programok, lesz-e központi helyszín?

- A központi helyszín az Tokaj főtere. Úgy éreztük, hogy az több tekintetben már kipróbált helyszín. Nem a mi részünkről, hanem egyéb rendezvények részéről. Azért alkalmas ez a főtér, mert egészen közel van hozzá a színház épülete, a zsinagóga épülete, amelyik kulturális célra van berendezve. Másik irányba megint csak egészen közel ott van a református templom is, és természetesen arra is kiterjedt a figyelmünk, hogy akik messzebbről jönnek és szállást kérnek, azoknak szállást tudjunk biztosítani, ebben egy szintén közeli középiskolai kollégium van segítségünkre. A záró istentisztelet pedig a gimnázium sportcsarnokában lesz.

- Ki szolgál majd a záró istentiszteleten?

- A záró istentiszteletre Csűri István Királyhágó-melléki püspök urat kértük fel.  

- Jövőre is lesz ilyen találkozó?

- A Dunántúli REND kétévente van és már jó néhányszor, talán négyszer vagy ötször került sorra. Ez nálunk az első ilyen régiós találkozó, de azzal a gondolattal és szándékkal, hogy kétévente ez is megrendezésre kerülhetne.

A találkozó részletei ide kattintva érhetők el!

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.
rss

Napi lelki táplálék

…az ezredes is megijedt, amikor megtudta, hogy római polgár, akit megkötöztetett. ApCsel 22,29b

2Sám 3,1–21

„Hát a júdai kutyák feje vagyok én?” (8). Sértődtél már meg arra, akinek igaza volt veled szemben? Kötöttél már szövetséget olyannal, akit nem sokkal előbb még utálva lenéztél – csak mert így hozta az érdeked? 

tovább

(24) „…vigyék a várba…” (Apostolok cselekedetei 22,22–30)

Pál beszéde bűnbánattal teli hitvallás volt, bizonyságtétel Isten megváltó szeretetéről, amelyet Jézus Krisztusban kijelentett minden nép számára (22,1–21).

tovább

NEHÉMIÁS 3,1-5. 33-38 - Csak bátorság!

„Már olyan sokszor megpróbáltad és minden alkalommal félúton visszafordultál. Ezúttal miért nem?” Időnként felteszem magamnak ezt a kérdést. Már sokszor mertem önálló lépéseket tenni. 

tovább

2017. szeptember 25. hétfő

Tartsátok becsületbeli dolognak, hogy csendesen éljetek, tegyétek a magatok dolgát, és saját kezetekkel dolgozzatok, ahogyan elrendeltük nektek. (1Thess 4:11)

 

tovább

ifj. Bartha Sándor: Elfáradtunk?

Még távol a csúcs.
Még nagyon messze.
Ködfoszlányok és felhők fedte,
messzi csúcs.
Ólomléptekkel, kőnehéz szívekkel
araszolunk felé,
s míg magunknak bíztatón suttogunk:
menni, menni kell!

tovább