„Mily jó és gyönyörűséges a testvérek között, ha együtt vannak.” - Észak-keleti Református Találkozó Tokajban

2011. Jun 24., szerző: Adminisztrátor

Észak-keleti Református Találkozó van Tokajban 2011. július 1-3-ig, melyre Rozsnyótól Kárpátalján és a Partium északi részén keresztül a Miskolctól keletre eső területekről várják a vendégeket. A rendezvény célja, hogy a Kárpát-medence északkeleti régiójának reformátusai megmutassák magukat egymásnak és a világnak. A találkozó ugyanakkor ajtónyitás is a templomon kívül állóknak, amely a felsorakoztatott programok összeállításában is megnyilvánul. Fontos szempont, hogy az, ami 2009. május 22-én Debrecenben elkezdődött, tovább éledhessen ebben a régióban. A találkozóról a szervező Zempléni Református Egyházmegye esperesét, Börzsönyi Józsefet kérdeztük.

-  Honnan jött a gondolat, hogy az Északkeleti régióba ilyen találkozót szervezzenek?

- Be kell vallanom, hogy nem saját a gondolat, még ha az itteni alkalmazása az valóban bennem fogalmazódott meg. Három alkalommal lehettünk résztvevői, részben gyülekezettel, részben feleségemmel a Dunántúli REND találkozójának. Innen jött a gondolat, amiről aztán kiderült, ők is a Kirchentag mintája alapján indítottak el. Mi is sok mindent hasznosítunk a német Kirchentag rendezvényéből, persze sokkal kisebb mértékben.

- Mikor lesz a találkozó és kiket szólít meg?

- Már csak egy pár nap szinte, ami elválaszt bennünket a rendezvénytől, ez július 1-3-ig, Tokajban lesz, ahová a határon túli Zemplén, Kárpátalja, Partium egyházmegyéit és gyülekezeti tagjait várjuk. 

- Miről szól majd ez a találkozó?

- A találkozó sokrétű, amit a Zsoltárok könyve 133. fejezetének gondolata fog össze: „Mily jó és gyönyörűséges a testvérek között, ha együtt vannak.” Ezt szeretnénk megélni együtt azokkal, akiktől a határ ugyan elválaszt, de lassan-lassan ezek a határok is azért kicsit lazulnak, van ahol már egészen, van ahol kevésbé, de hadd éreznénk mindnyájan, akik eljönnek és talán még azok is, akik otthon maradnak, hogy mi együvé tartozunk. Ez ilyen értelemben regionális folytatása annak a május 22-ének, ami Debrecenben volt, és bizonyos értelemben a református világtalálkozónak is, aminek mostani részrendezvénye lesz.

- Milyen programok lesznek majd ezen a hétvégén, Tokajban?

- Sokféle program lesz, hiszen várunk mindenkit a fiataloktól az idősekig, a gyülekezet aktív tagjaitól kezdve az érdeklődőkig. Lesz mindennap evangelizációs alkalom, lesznek pódiumbeszélgetések az összetartozásról, vagy éppen a gazdasági helyzetről, a környezetvédelemről. Kórustalálkozót is terveztünk, lesz csendes imádkozásra is alkalom egy helyen a templomban. Várunk a református gyülekezetekből érkező alkotókat, akik képeket, festményeket, vagy grafikákat készítenek, az ő munkáikból egy párat ki is állítunk a színháznak az előcsarnokában. Lesznek koncertek, pénteken este a Kormorán együttest várjuk, szombaton a Ghymes együttes koncertezik, ezen kívül gyülekezeti együttesek is érkeznek Kárpátaljáról a Krédó, a Krisz, Szatmárnémetiből a lelkészi kórus, amelyik egy jelentősebb programmal készül erre az alkalomra. A gyerekeknek gólyalábasokat is hívtunk, és sátrak is lesznek, ahol be lehet mutatni egy-egy gyülekezetnek, vagy egy-egy egyházmegyének az életét, a tevékenységét, akár képekben, akár valamilyen alkotásban.

- Több helyszínen zajlanak majd programok, lesz-e központi helyszín?

- A központi helyszín az Tokaj főtere. Úgy éreztük, hogy az több tekintetben már kipróbált helyszín. Nem a mi részünkről, hanem egyéb rendezvények részéről. Azért alkalmas ez a főtér, mert egészen közel van hozzá a színház épülete, a zsinagóga épülete, amelyik kulturális célra van berendezve. Másik irányba megint csak egészen közel ott van a református templom is, és természetesen arra is kiterjedt a figyelmünk, hogy akik messzebbről jönnek és szállást kérnek, azoknak szállást tudjunk biztosítani, ebben egy szintén közeli középiskolai kollégium van segítségünkre. A záró istentisztelet pedig a gimnázium sportcsarnokában lesz.

- Ki szolgál majd a záró istentiszteleten?

- A záró istentiszteletre Csűri István Királyhágó-melléki püspök urat kértük fel.  

- Jövőre is lesz ilyen találkozó?

- A Dunántúli REND kétévente van és már jó néhányszor, talán négyszer vagy ötször került sorra. Ez nálunk az első ilyen régiós találkozó, de azzal a gondolattal és szándékkal, hogy kétévente ez is megrendezésre kerülhetne.

A találkozó részletei ide kattintva érhetők el!

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.
rss

Napi lelki táplálék

Jézus így válaszolt: Menj el, a te fiad él! Jn 4,50a

Lk 1,1–25

Zakariás megnémítását „nyilvános büntetésnek” érezhetjük. Mégsem vált nevetségessé, és nem botránkoztak meg rajta. 

tovább

(17) „Szánakozzatok rajta…” (Jeremiás 48,1–25)

– 1. Uram, a Te Igéd iránti tisztelet miatt remegve fogalmazzuk meg, mint a veled alkudozó Ábrahám, hogy szinte agyonnyom bennünket a sok ítéletes, pusztulással fenyegető szó, amit Jeremiásra bíztál, népe és minden nép temérdek bűne miatt (1–6; 8–9; 12–15; 19–25).

tovább

Lukács 6,46–49 - A tettek mezejére!

Anyaként át tudom érezni azt a bizonyos bosszúságot, amely Jézus szavaiból itt kihallatszik. Milyen gyakran szenvedek hétköznapjaimban gyermekeim szelektív hallása miatt! 

tovább

2018. január 27. szombat

Ti barátaim vagytok, ha azt teszitek, amit én parancsolok nektek. (Jn 15:14)

 

tovább

Lukátsi Vilma: Téli dal

Dér alatt didereg a pázsit,
hosszúcsőrű fekete madár
könnyű lábbal ide-oda jár,
kár, kár, kár .... 

tovább