II. Érintkezés – Az érintés kapcsolatot, a kapcsolat közösséget épít

2011. Jul 21., szerző: Adminisztrátor

Csütörtökön tovább folytatódott a Csillagpont Református Ifjúsági Találkozó előadássorozata, melyet prof. Dr. Bagdy Emőke, a Károlyi Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézetének egyetemi tanára tartott. A mai napon az egymásra hangolódás fontosságáról és annak lehetséges módjairól hallhattak a résztvevők.

Az érintés közösséget épít!

„Az érintésnek megvan a helye, ideje és formája az adott kapcsolatban” – hangsúlyozta Bagdy Emőke. Úgy véli, az érintés kölcsönössége határozza meg a kapcsolat építését és összetartozását, ezért fontos, hogy tanuljuk és gyakoroljuk azt kapcsolatainkban. Felhívta a hallgatóság figyelmét arra, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni a kereteket, hiszen akkor nem jöhet létre találkozás, amelyben növekedni tudunk. A professzor azt is elmondta, hogy „mindennapi életünk során az isteni érintésre is szükségünk van, hiszen segítségével, az Úr szeretetét megértve és megélve kezelhetjük igazán jól másokkal való viszonyainkat.”

Az előadáson elhangzottakra honlapunk kérésére néhány fiatal is reflektált. A résztvevők közül többen nagyon fontosnak tartják a különböző közösségek, úgy mint a család, a gyülekezet vagy az iskola szerepét, hiszen azok személyiségformáló erővel bírnak. Volt olyan is, aki kifejezetten párkapcsolati oldalról közelítette meg a kérdést. Szerinte a szerelem megőrzésének egyik meghatározó ereje a testi és lelki érintés, mely előbbinél egy simogatásban vagy ölelésben, az utóbbinál pedig a bókokban nyilvánulhat meg leginkább.

Virágh Sándor sárospataki lelkész szerint az érintés mit sem ér a mögötte meghúzódó lelki tartalom hiányában. „Az Istent ismerő, Krisztusban újjászületett keresztyén fiatalok érzik az érintések mögött meghúzódó többletet, és ismerik azt a mezőt, ahol azt hitelesen tudják gyakorolni.” Úgy gondolja, a fiatalok számára a legnagyobb kihívást az a feladat jelenti, hogy elszakadva a családtól meg merjék fogni mások kezét is.

A pénteki előadás folyamán az érintés különböző dimenzióiról lesz szó. Helyszíni beszámolóért látogassanak el honlapunkra!

Kojsza Péter

A harmadik nap életképeiből készült képgaléria: Rácsok András

 

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

II. Érintkezés – Az érintés kapcsolatot, a kapcsolat közösséget épít

rss

Napi lelki táplálék

Nagy az ereje az igaz ember buzgó könyörgésének. Jak 5,10b

2Sám 20

Egy önérzetes és sértődött izráeli ember, Seba megfújja a kürtöt, és magával rántja az izráelieket. Köztünk is vannak sértődött emberek, akik hangulatot keltve belerántanak másokat a lázadásba. 

tovább

(22) „…ezek azok a napok, amelyektől kezdve…nyugton lehettek…” (Eszter 9,20–32)

Végre nyugton lenni, békében élni még egy kicsit ebben a földi létben: örülni, enni és inni, egymást megajándékozni (20–22), a magunk szőlőjében és fügefája alatt (Mikeás 4,4). Valójában erre vágyunk; – így készülve az örök, aktív, üdvösséges nyugalomra.

 

tovább

RÓMA 3,21-24 - Micsoda ajándék!

Egy baráti házaspár néhány évvel ezelőtt hihetetlen ajándékot adott nekünk. Meghívtak minket, az öttagú családot egy kéthetes nyaralásra egy 4 csillagos szállodába, all inclusive ellátással! 

tovább

2017. október 31. kedd

„Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk?”(Rm 8:31)

 

tovább

Fejes Ádám: Kálvin

Munkás magányt, az írószobád nyugalmát
cserélted fel a genfi harcokért Te,
meg kellett tenned, egyedül csak Érte,
ki értünk vett fel átkot és keresztfát!

tovább