Gyülekezetépítés: Álom vagy valóság? - interjú Sóhajda Leventével

2011. Jul 25., szerző: Adminisztrátor

„Komolyan venni Istent, és komolyan venni önmagunkat.” Kálvin gondolatának parafrázisaként is értelmezhető ez a mondat, amelyben ott van az elmúlt évek gyülekezet- túlélési tapasztalata egy szórványközösségben – véli Sóhajda Levente református lelkipásztor, aki Göncruszka-Vilmány-Hejce településeken szolgál.

A Csillagponton tartott Nikodémusok órája elnevezésű program keretében a résztvevőkkel a gyülekezet építésének alapvető kérdéseiről beszélgetett.

Mi volt a program célja?

Az este folyamán először is azt tisztáztuk, hogy voltaképpen mit is értünk a gyülekezetépítés fogalma alatt. A másik cél egyfajta kettősségre való rámutatás volt. Bemutatni, hogy hogyan lehet a gyülekezetépítés egyszerre az álmaink valóra válása, és ennek a megélt öröme; másrészt hogyan lehet az a valósággal való szembesülés, ami olykor fájdalmas lelkipásztornak, gyülekezetnek egyaránt.

Mi a legnagyobb feladat ezen a területen?

Az egyik legnagyobb feladat megértetni, hogy amiről beszélek, az nem egy íróasztalnál lejegyzetelt gyülekezetépítési modell. Általában nyitottak az emberek, hogy ezt megértsék. Persze vannak szkeptikusok, és vannak, akik azt gondolják, hogy ez személyiségfüggő. Én azt gondolom, mindenkinek megvan a maga szerepe, akár a református egyházban, akár a saját kis világát tekintve, amiben felelősséget kell vállalnia. Az ilyen beszélgetések adhatnak egy olyan impulzust, amik eljuttatják az embert oda, hogy lépni kell.

Milyen tényezőkön múlik egy gyülekezet aktivitása?

A gyerek- és ifjúsági munka egy nagyon fontos missziói terület, ugyanakkor azt gondolom, látni kell a gyülekezet komplexitásában a fiatalok és az idősek együttértelmezését, a generációk egymás felé hordozott felelősségét. Ezt kell ébresztgetni és ébren tartani!

Szerinted a Csillagpont megfelelő hely egy ilyen beszélgetésre?

Szerintem igen. A találkozóra nagyon sok fiatal ellátogatott, akik sok bizonytalansági tényezővel együtt keresik a maguk útját. Bár látnak kudarcba fulladt megoldásokat, mégis van bennük egy óriási lelkesedés a megbízatás terén. Érzik azt, hogy van erejük, van dinamika, van küldetés, és keresik azt a pozíciót és formát, amiben ezeket hasznosítani is lehet. Emellett a fiatalokat sok esetben kísérik olyan lelkészek, akik szintén magukban hordozzák ezt a tüzet, és folyamatosan keresnek új megoldásokat.

Mi a hitvallásotok otthon, a gyülekezetben?

Az a hitvallásunk, hogy nem hullhat el egyetlen ember sem. Másrészt, hogy a közös felelősségnek a vállalása vonatkozik az ötévesre is, és vonatkozik a kilencvenöt évesre is. Csak akkor leszünk közösség, csak akkor leszünk gyülekezet, ha nemcsak önmagamért tudok felelősséget vállalni, hanem az kiterjed a másikra is!

Kojsza Péter

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.
rss

Napi lelki táplálék

Nagy az ereje az igaz ember buzgó könyörgésének. Jak 5,10b

2Sám 20

Egy önérzetes és sértődött izráeli ember, Seba megfújja a kürtöt, és magával rántja az izráelieket. Köztünk is vannak sértődött emberek, akik hangulatot keltve belerántanak másokat a lázadásba. 

tovább

(22) „…ezek azok a napok, amelyektől kezdve…nyugton lehettek…” (Eszter 9,20–32)

Végre nyugton lenni, békében élni még egy kicsit ebben a földi létben: örülni, enni és inni, egymást megajándékozni (20–22), a magunk szőlőjében és fügefája alatt (Mikeás 4,4). Valójában erre vágyunk; – így készülve az örök, aktív, üdvösséges nyugalomra.

 

tovább

RÓMA 3,21-24 - Micsoda ajándék!

Egy baráti házaspár néhány évvel ezelőtt hihetetlen ajándékot adott nekünk. Meghívtak minket, az öttagú családot egy kéthetes nyaralásra egy 4 csillagos szállodába, all inclusive ellátással! 

tovább

2017. október 31. kedd

„Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk?”(Rm 8:31)

 

tovább

Fejes Ádám: Kálvin

Munkás magányt, az írószobád nyugalmát
cserélted fel a genfi harcokért Te,
meg kellett tenned, egyedül csak Érte,
ki értünk vett fel átkot és keresztfát!

tovább