Összefogás Vizsolyért: Elültették a remény csemetéit

2012. Apr 02., szerző: Adminisztrátor

A Vizsolyban alakult Civil Kerekasztal kezdeményezésére március 29. és április 1. között faültetést szerveztek a településen. Az akciót az abaúji község újbóli felvirágzása érdekében indították el, amelybe sikeresen bevonták a helyi egyházi közösségeket, oktatási intézményeket és az önkormányzatot is.

A megmozdulást Molnár Gerely, a Civil Kerekasztal kezdeményezője szervezte azzal a céllal, hogy összefogjanak a hátrányos helyzetű, ám rendkívül gazdag múltú, a Biblia bölcsőjeként ismert falu jövőjéért. Az akció keretében - fiatalok és idősek egyaránt - felajánlásokból összegyűjtött hárs-, füzér-, gesztenye-, fűz- és gyümölcsfa csemetéket ültettek a község egész területén, illetve a bekötőutak mentén. A programhoz a helyi egyházközségek, oktatási intézmények, és az önkormányzat mellett Novajidrány, Boldogkőváralja, Hernádcéce és Korlát is csatlakozott.

Mint Molnár Gergely elmondta, a vállalkozás nemcsak hasznos, de egyben szimbolikus is. „Egy gazdaságilag is válságos, érték-deficites korszakban jövőt és reménységet hirdet minden elültetett vizsolyi facsemete. Hisszük, hogy egy új, magyar életnek kell itt meggyökereznie, ezekben a nagy múltú, de pusztuló vidéki falvakban, mint amilyen Vizsoly is.” A református presbiter szerint korunk valóságát a munkanélküliség, az alkoholizmus, a fiatalok elvándorlása, és a roma kisebbség integrációs nehézségei jellemzik, ezekre a problémákra pedig megoldásokat kell találnunk. „Ennek a községnek és a térségnek szüksége van a sikerre. Ha a kudarcok közepette ezeket a fákat elültetjük, példát és reményt mutatunk az embereknek. Teszünk azért, hogy átformáljuk, és jó útra tereljük őket” – fogalmazott Molnár Gergely.

„Szeretnénk, hogy ennek a falunak nemcsak múltja, hanem szimbolikus módon jövője is legyen” – ezt mondta a faültetés kapcsán Kovács Zsolt Levente. A vizsolyi református lelkész elmondta, az akció nem titkolt szándéka a közösségépítés, így minél több embert és felekezetet próbáltak aktivitásra ösztönözni. A megmozdulás fontos küldetést tölt be a településen zajló roma misszióban is. „Szeretnénk nemcsak a gyerekeket, hanem a felnőtt cigányságot is bevonni a gyülekezet életébe. Olyan életmód, szemléletmód és hitbeli váltáshoz elvezetni őket, ahol hitük megkristályosodhat, és hitvalló keresztyénekké válhatnak.” Kovács Zsolt rávilágított: mivel a Vizsolyban élő gyerekek 90%-a roma közösséghez tartozik, ezért a gyülekezet sorsa azon áll vagy bukik, hogy integrálni tudják-e a kisebbséget a gyülekezet munkájába.

A vizsolyi Rákóczi Zsigmond Általános Iskola diákjai és tanárai is csatlakoztak a többnapos akcióhoz. Asztalos Péter, az intézmény igazgatóhelyettese portálunk kérdésére elmondta: a program célja, hogy a csemeték elültetése ne csak fizikálisan jelentsen új életet, hanem az magültetés legyen a szívekben is. „Nagyon fontos pedagógiai érték, hogy a diákokkal együtt jövőt építünk. Együtt, közösen állítjuk helyre azt, amit egyedül képesek vagyunk elrontani” – fűzte hozzá.

A külső támogatásokból összegyűjtött nyolcezer facsemete közül közel ezer darabot ültettek el a településen. A megmaradt csemetéket hasonló célra, más települések javára ajánlják fel a szervezők.

Kojsza Péter

Az Európa Rádió összeállítása:

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Összefogás Vizsolyért: Elültették a remény csemetéit

rss

Napi lelki táplálék

Én az Atyától jöttem, és eljöttem a világba, de most elhagyom a világot, és az Atyához megyek. Jn 16,28

Lk 21,29–38

„Isten országa” és annak közelsége (31–32) emberfeletti erőt adott a szenvedés útján haladó Jézusnak – és óriási erőt adhat a minket elnyelni kész (34–36) világban nekünk is. 

tovább

(8) „A mi segítségünk az Úr nevében van…” (Zsoltárok 124)

A SZABADÍTÓ ISTEN DICSÉRETE.

– 1. Ez a zsoltár általánosan fogalmazza meg a veszedelemből népét megszabadító Isten dicséretét. A zsoltáros szándékosan elhagyja a magasztalás mögött rejlő konkrét esemény megnevezését. Az általánosítás teszi lehetővé, hogy teljesen a magunkévá tegyük az üzenetet.

tovább

LUKÁCS 22,47–53 - Meglepően más

Emberi létünkhöz hozzátartoznak a lelki sebek és csalódások. Embertársaink akarva vagy akaratlanul, de újra meg újra megsértenek. Ezek a sértések belül „kicsivé” tesznek minket. 

tovább

2018. április 7.

Önzetlen szeretet

Nincsen senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja az ő barátaiért. (Jn 15,13)

tovább

Charles Wesley ford.:Somogy Géza: Tudom, hogy hű Megváltóm él

Tudom, hogy hű Megváltóm él
És folyton rám tekint.
Jelét mutatja, hogy szeret,
Áldást osztott megint.

Emelt fővel járok tehát:
Az üdvösség enyém.
Szabadnak érzem már magam,
Kegyelme nyúlt felém.

tovább