„Azóta más szemmel nézzük a televíziót!” – Egerlövői lelkészcsalád az MTV1 bibliai vetélkedőjében

2012. Apr 19., szerző: Adminisztrátor

Összekovácsolta a családot, sokat tanultunk, ráadásul új emberekkel is megismerkedtünk – Így foglalta össze röviden élményeit Gordos Attila református lelkész, aki gyermekeivel és feleségével együtt szerepelt a MTV1 „A Szövetség” című műsorában.

A vetélkedőn hetente két család több fordulóban méri össze tudását a Biblia, és az egyetemes európai kultúra témaköréből. A műsorban produkciók, irodalmi betétek és archív bejátszások is elhangzanak, amelyekhez szintén kapcsolódnak megfejtendő kérdések. Attilát elsőként arról kérdeztük, miért döntöttek úgy, hogy jelentkeznek az országos tévécsatorna vetélkedőjébe.

Az interneten találkoztunk a jelentkezés lehetőségével. A kiírásban az volt, hogy három gyereket és két felnőttet várnak a játékba, ráadásul a korhatár is megegyezett. Úgy éreztem, ránk szabták ezt a vetélkedőt. Elküldtem a jelentkezésünket, majd visszahívtak, hogy elfogadják. Akkor volt egy nagy családi kupaktanács, hogy elinduljunk-e vagy sem. Végül pedig úgy döntöttünk, hogy belevágunk. Hozzá kell tennem, hogy nem ismertük korábban a műsort, ami egyébként januárban indult. A mi felvételeink az elsők között voltak. Alapvetően nem az volt a döntő jelentőségű, hogy nyerünk vagy sem, egyszerűen csak kíváncsiak voltunk. Szerettük volna látni, hogyan zajlik egy ilyen forgatás, hogyan néz ki „belülről” egy tévéműsor.

Hogyan készültetek a vetélkedőre?

Őszintén szólva nem készültünk rá külön. A forgatási napokon elmentünk, és bíztunk abban, hogy olyan kérdések lesznek, amelyekre tudjuk a választ. Igazából nem tekintettünk át albumokat, képeket és egyebeket. Maximum bibliai kártyákkal játszottunk az autóban, de komolyabban nem készültünk.

Mennyivel másabb, egyáltalán másabb-e egy ilyen bibliai vetélkedő a többi műveltségi vetélkedőtől?

Mivel hivatásból lelkész vagyok, így nekem nyilván más rálátásom van a történetre. Sajnos azt kell mondjam, elég sekélyek az ismeretek a Szentírásról. Szerintem nem voltak túl nehezek a kérdések, ám a visszajelzések azt támasztották alá, hogy igenis fogósak voltak. Egyébként a Szentírásról, annak eseményeiről és szereplőiről tettek fel kérdéseket. Emellett voltak képfelismerések a képzőművészet területéről. A műsorban produkciók, irodalmi betétek és archív bejátszások is elhangoztak, természetesen ezekhez is kapcsolódtak feladatok.

A gyermekek milyen élményekkel gazdagodtak?

Én azt hiszem, hogy nagyon sok mindent elsajátítottak, és sok olyan dolgot tanultak, ami mind a Bibliával, mind pedig a képzőművészettel kapcsolatos. Rengeteg élménnyel lettünk gazdagabbak. Egyrészt nagyon sok baráttal megismerkedtünk, jó kapcsolatokat alakítottunk ki – ebből a szempontból is hasznos volt. Másrészt ugye, mint mondtam elsősorban a forgatás izgalma miatt mentünk, kíváncsiak voltunk, hogy hogyan is zajlik egy ilyen felvétel. Érdekes volt látni az ott nyüzsgő csapó, vágó, fülhallgatós embereket, akik irányították a felvételt.

Ilyennek képzeltétek előtte?

Igen is meg nem is. Az ugye meglepett, hogy egy-két perc tiszta felvétel több órába telik. Én utoljára diákkoromban voltam statiszta, akkor még egy mozifilmnek a felvételén, nyilván az lassabban haladt. Ez mégiscsak egy gyorsabb dolog volt. Mindesetre nekem is, és a gyerekeknek is egy nagyon nagy élmény volt látni, hogyan áll össze egy ilyen műsor, látni azt, hogy hogyan néz ki a kamera oldaláról, a képernyőn. Örülök, hogy a részesei lehettünk.

Összekovácsolta a családot a közös versenyzés?

Igen. Egyrészt több napot kellett Budapesten eltöltenünk, ez is közelebb hozott minket egymáshoz, egész nap együtt voltunk. Tényleg egy élményekkel gazdag időszak volt. Volt olyan egy hosszabb forgatási napon, amikor elfáradt az ember, főleg a gyermekek, de én azt gondolom, hogy egészében véve egy nagyon kellemes élmény volt. Azóta egész más szemmel nézzük a televíziót!

Attila a csatornával kötött szigorú szerződési feltételek miatt nem beszélhetett a bibliai vetélkedő eredményéről. Hogy meddig sikerül eljutnia a Gordos famíliának április 21-én, szombaton 16.35-től kiderül!

Kojsza Péter

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.
rss

Napi lelki táplálék

Ők tehát a Szentlélektől kiküldve lementek Szeleukiába, onnan pedig elhajóztak Ciprusba. ApCsel 13,4

2Krón 3

„Kárpitot is készíttetett kék és piros bíborból, karmazsinból és lenből, amelyekbe kerúbokat szövetett” (14). Elkészült a templom a szentéllyel és a szentek szentjével, e két helyiséget a kárpit választotta el. 

 

tovább

(4) „…a Szentlélektől kiküldve…” (Apostolok cselekedetei 13,1–12)

A SZENTLÉLEK HORDOZZA JÉZUS KRISZTUS EVANGÉLIUMÁT.

– 1. Pált és Barnabást a Szentlélek küldte el az evangélium hirdetésére; de ezt imádság, böjt, szolgálat előzte meg; valamint az antiókhiai gyülekezet jóváhagyása és kiküldése követte. Ki küld el bennünket? Van-e felhatalmazásunk Istentől és emberektől? 

tovább

LUKÁCS 15,11–24 - Várni

Újra itt egy történet, amit már óvodás korom óta ismerek. Annak idején főleg a szemtelen fiún járt az eszem, aki egyszerűen csak otthagyta családi otthonukat, és elherdálta az örökségét. 

tovább

2017. augusztus 23. szerda

Kicsoda Jézus Krisztus? – A világ világossága

Én vagyok a világ világossága: aki engem követ, nem járhat a sötétségben, hanem övé lesz az életnek világossága. (Jn 8,12)

 

tovább

Reményik Sándor: Mindennapi kenyér

Amit én álmodom
Nem fényűzés, nem fűszer, csemege,
Amit én álmodom:
Egy nép szájában betevő falat.
Kenyér vagyok, mindennapi kenyér,
Lelki kenyér az éhező szíveknek,
Asztaláldás mindenki asztalán.

tovább