Párkereső tréning Pálhegyi módra - a szingli jelenség lélektani hátterét kutatták

2012. Nov 20., szerző: Adminisztrátor

Nem a házasok, és nem is az egyedülállók boldogok, hanem azok, akik harmóniában élnek önmagukkal, és Istennel – hangsúlyozta Dr. Pálhegyi Ferenc november 17-én, szombaton Miskolcon. A pszichológus, családgondozó a Diósgyőri Református Egyházközség gyülekezeti termében rendezett Keresztyén Párkereső Tréning Napon a szingli jelenség lélektani hátteréről, és az egyedülállók dilemmáiról beszélt.

Mint a közismert előadó elmondta, több forrása van annak, hogy a mai fiatalok nagy része elhárítja a házasság, és a családi élet felelősségét. Az egyik például az, hogy a szülők életpéldája nem teszi vonzóvá a házasságot. – Ma Magyarországon 50%-nál magasabb a válási arány, de a statisztika nem számol be azokról a párokról, akik ugyan formálisan nem mentek külön, mégis eltávolodtak egymástól, kihűlt a kapcsolatuk – tudatta Pálhegyi Ferenc. Az egyedülállók sokszor úgy gondolkodnak, hogy a „szükségletek” kielégítése párkapcsolaton kívül is lehetséges, így nem kell máshoz alkalmazkodni, és szabadon lehet költekezni.

A pszichológus szerint ezek csak felszínes indokok. A szingli jelenség valódi oka a darwini-freudi ideológiában gyökerezik, amely lényegében kimondja: az ember ösztönlény, a másik ember pedig ösztöntárgy. A fogyasztó szemléletű világ legalizálta az önzést, ezért nyugodt szívvel feláldozzuk kapcsolatainkat karrierünkért, pénzért, önmegvalósításért. „Felnőttként gyermeki lélekkel él az ember azért, mert nem akar felelősséget vállalni. Házasságon kívül, a gyerekek terhe nélkül könnyebb karriert befutni, a komfortérzetünk is nagyobb, sőt a szexhez is olcsón hozzá lehet jutni.” A családgondozó azt is elmondta, hogy ma, a 21. században átjár bennünket a bizonytalanság érzése, éppen ezért a „veszélyzónából” az irrealitás világába menekülünk. Ezért népszerűek manapság a mesék, a kitalált történetek, a természetfeletti erőkkel és a szellemvilággal kapcsolatos írások.

– Sok minden borult korunkban, ugyanakkor a Biblia egyszerű bölcsessége minderről világosan beszél. Rendeljük alá magunkat egymásnak, hiszen áldozat nélkül nincs emberi kapcsolat! – hangsúlyozta. „A házasság minden szinten közösséget jelent: nemcsak testileg, hanem lelkileg és szellemileg is. Ha egyedül élsz, állapotodat fogadd el, de ne tekintsd véglegesnek, hanem légy kész elfogadni a változást! Lényeg, hogy az Úrral való közösségben megtaláld az életed értelmét! Mindig az a jó életforma, amit az Ő kezéből fogadsz el!” – fogalmazott.

– Elsősorban a 30-40 év közötti keresztyén szinglik érdeklődnek az általunk szervezett programok iránt, ugyanis ők azok, akik aktívan szeretnének párt keresni, de komoly külső és belső akadályokba ütköznek – nyilatkozta a szervező szazszingli.blogspot.com szerkesztője. Mint Kiss Ábel elmondta, a párválasztás előtt álló fiataloknak szeretnének segítő kezet nyújtani azért, hogy Isten szerint, biblikus alapokra helyezve hozzák meg életük legnagyobb döntését.

Kojsza Péter

Eddig 2 hozzászólás érkezett!
Szóljon hozzá ön is!

Kapcsolódó Galériák

Párkereső tréning Pálhegyi módra

rss

Napi lelki táplálék

Nagy az ereje az igaz ember buzgó könyörgésének. Jak 5,10b

2Sám 20

Egy önérzetes és sértődött izráeli ember, Seba megfújja a kürtöt, és magával rántja az izráelieket. Köztünk is vannak sértődött emberek, akik hangulatot keltve belerántanak másokat a lázadásba. 

tovább

(22) „…ezek azok a napok, amelyektől kezdve…nyugton lehettek…” (Eszter 9,20–32)

Végre nyugton lenni, békében élni még egy kicsit ebben a földi létben: örülni, enni és inni, egymást megajándékozni (20–22), a magunk szőlőjében és fügefája alatt (Mikeás 4,4). Valójában erre vágyunk; – így készülve az örök, aktív, üdvösséges nyugalomra.

 

tovább

RÓMA 3,21-24 - Micsoda ajándék!

Egy baráti házaspár néhány évvel ezelőtt hihetetlen ajándékot adott nekünk. Meghívtak minket, az öttagú családot egy kéthetes nyaralásra egy 4 csillagos szállodába, all inclusive ellátással! 

tovább

2017. október 31. kedd

„Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk?”(Rm 8:31)

 

tovább

Fejes Ádám: Kálvin

Munkás magányt, az írószobád nyugalmát
cserélted fel a genfi harcokért Te,
meg kellett tenned, egyedül csak Érte,
ki értünk vett fel átkot és keresztfát!

tovább