Gyakorlati teológia az interneten

2013. Feb 05., szerző: Adminisztrátor

Új internetes portál indul, melynek célja, hogy a gyakorlati teológia aktuális kérdéseire keressen válaszokat, tudományos szempontból. A www.gyakorlatiteologia.hu honlapon megjelent tanulmányokat egy négytagú szerkesztőbizottság, köztük Dr. Kádár Ferenc, a SRTA Gyakorlati Teológiai és Keresztyén Nevelési Tudományok Intézetének vezetője lektorálja.

A Doktorok Kollégiuma két évvel ezelőtt álmodta meg egy olyan fórum létrehozását, mely a gyakorlati teológia sürgető kérdéseire, tudományos igényességgel fogalmaz meg válaszokat. A honlap célja, hogy kutatóknak, gyakorló lelkészeknek és teológushallgatóknak bővülő ismerettárat biztosítson, mely az elméleti összefüggésektől a gyakorlati megvalósulásig elősegíti munkájukat.

A tudományos igényesség a tudományos elvárásoknak való megfelelést, azaz a hivatkozások módszeres, korrekt használatát jelenti. Természetesen nemcsak olyanok böngészhetnek a honlapon, akik előképzettséggel rendelkeznek, hanem egyháztagoknak és presbitereknek is hasznos lehet átgondolni a felvetett témaköröket, az egyház és a teológia gyakorlati területeinek kérdéseit– mondta el Literáty Zoltán főszerkesztő, a Károlyi Gáspár Református Egyetem adjunktusa.

A honlapra feltöltött tanulmányokat a négy szerkesztőbizottsági tag, Dr. Fekete Károly, a DRHE rektora, Dr. Nagy István, a KGRE Gyakorlati Teológiai Tanszékének vezetője, Steinbach József dunántúli püspök, a PRTA oktatója, és Dr. Kádár Ferenc, a SRTA Gyakorlati Teológiai és Keresztyén Nevelési Tudományok Intézete vezetője lektorálja. – Sokan érdeklődnek a gyakorlati teológia tudománya iránt, így számukra nagy segítség, ha közvetlenül hozzá tudnak jutni kutatási anyagokhoz, konferencián elhangzott előadásokhoz és disszertációkhoz – nyilatkozta Kádár Ferenc.

Mint mondta, a lektoráláson túl a szerkesztőbizottság feladata, hogy felfigyeljenek olyan előadókra, szerzőkre, akiknek a tanulmányát megjelentetik.

A hivatalosan február elején indult honlap a tervek szerint évente 10-20 tanulmánnyal frissül majd, melyek főként az igehirdetés, a liturgia, az egyházismeret, missziológia, katechetikia és neveléstan kérdéseit boncolgatják. A tanulmányok közül néhány már elérhető a www.gyakorlatiteologia.hu oldalon.

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Gyakorlati teológia az interneten

rss

Napi lelki táplálék

„…Ha ő nem volna Istentől való, semmit sem tudott volna tenni.” Jn 9,33

Lk 10,1–20

Tanítványként feladatunk van: imádság, szolgálat, küldetés; mindenben a békesség eszközei lehetünk. 

tovább

(16) „…a bölcsesség megment…” (Példabeszédek 2)

Minden neves kultúrának van bölcsességirodalma. Ezt a mindenki számára ismert „műfajt” és keretet kihasználva fogalmazza meg a Példabeszédek könyve azt az egyetlen kincset, amit Isten népe kapott az ő Urától. A megszokott keret, a bölcsesség emlegetése a régi, de a tartalom teljesen új. 

tovább

Lukács 19,28–40 - Jézus hatással van

A politikusok, különösen a választási kampány idején, bármi áron megpróbálják jó színben feltüntetni magukat. A filmsztárok és énekesek egyre népszerűbbek akarnak lenni a tömegek körében. 

tovább

2019. február 27. hétfő

 Azt tette, amit helyesnek lát az ÚR… (2Kir 18:3)

tovább

Vas István: Aki éjszaka ment Jézushoz

Éjszaka, hogy meg ne lássák.
Elvégre nem akárki volt.
Főember a zsidók között.
De Nikodémusz nem ügyeskedő ész,
Okosságtól korlátolt értelem:
 

tovább