Gyakorlati teológia az interneten

2013. Feb 05., szerző: Adminisztrátor

Új internetes portál indul, melynek célja, hogy a gyakorlati teológia aktuális kérdéseire keressen válaszokat, tudományos szempontból. A www.gyakorlatiteologia.hu honlapon megjelent tanulmányokat egy négytagú szerkesztőbizottság, köztük Dr. Kádár Ferenc, a SRTA Gyakorlati Teológiai és Keresztyén Nevelési Tudományok Intézetének vezetője lektorálja.

A Doktorok Kollégiuma két évvel ezelőtt álmodta meg egy olyan fórum létrehozását, mely a gyakorlati teológia sürgető kérdéseire, tudományos igényességgel fogalmaz meg válaszokat. A honlap célja, hogy kutatóknak, gyakorló lelkészeknek és teológushallgatóknak bővülő ismerettárat biztosítson, mely az elméleti összefüggésektől a gyakorlati megvalósulásig elősegíti munkájukat.

A tudományos igényesség a tudományos elvárásoknak való megfelelést, azaz a hivatkozások módszeres, korrekt használatát jelenti. Természetesen nemcsak olyanok böngészhetnek a honlapon, akik előképzettséggel rendelkeznek, hanem egyháztagoknak és presbitereknek is hasznos lehet átgondolni a felvetett témaköröket, az egyház és a teológia gyakorlati területeinek kérdéseit– mondta el Literáty Zoltán főszerkesztő, a Károlyi Gáspár Református Egyetem adjunktusa.

A honlapra feltöltött tanulmányokat a négy szerkesztőbizottsági tag, Dr. Fekete Károly, a DRHE rektora, Dr. Nagy István, a KGRE Gyakorlati Teológiai Tanszékének vezetője, Steinbach József dunántúli püspök, a PRTA oktatója, és Dr. Kádár Ferenc, a SRTA Gyakorlati Teológiai és Keresztyén Nevelési Tudományok Intézete vezetője lektorálja. – Sokan érdeklődnek a gyakorlati teológia tudománya iránt, így számukra nagy segítség, ha közvetlenül hozzá tudnak jutni kutatási anyagokhoz, konferencián elhangzott előadásokhoz és disszertációkhoz – nyilatkozta Kádár Ferenc.

Mint mondta, a lektoráláson túl a szerkesztőbizottság feladata, hogy felfigyeljenek olyan előadókra, szerzőkre, akiknek a tanulmányát megjelentetik.

A hivatalosan február elején indult honlap a tervek szerint évente 10-20 tanulmánnyal frissül majd, melyek főként az igehirdetés, a liturgia, az egyházismeret, missziológia, katechetikia és neveléstan kérdéseit boncolgatják. A tanulmányok közül néhány már elérhető a www.gyakorlatiteologia.hu oldalon.

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Gyakorlati teológia az interneten

rss

Napi lelki táplálék

Ők lementek, és imádkoztak értük, hogy részesüljenek a Szentlélek ajándékában… ApCsel 8,15

2Móz 38

„Elkészítette a rézmedencét… az asszonyoknak a fémtükreiből…” (8). A szent hajlék és felszerelése készítésekor sok felajánlás történt. 

tovább

(10) „…amelyet Nagy Erőnek neveznek…” (Apostolok cselekedetei 8,9–25)

A látványos jelek veszélyesek is lehetnek (9). Ki van mögöttük? MILYEN ERŐK MŰKÖDNEK közben? Bizony „az erők” könnyen a gonosz romboló hatalmának játékszereivé tehetik a magát erősnek gondoló, valójában erőtlen és halandó embert (10). Csak az Isten ereje épít, minden más erő ront, rombol, letaszít (14–17).

tovább

ÁMÓSZ 4,6–8; 12–13 - Taníthatatlan?

Isten mindent megpróbál, hogy népét megnyerje: próféták által megtérésre szólította fel őket. Éhínséget és aszályt hozott rájuk, hogy lássák, mennyire az Ő kegyelmétől és jóságától függnek. 

tovább

2017. augusztus 8. kedd

Kicsoda Jézus Krisztus? – Utolsó

„Ne félj; én vagyok az Első és az Utolsó.” (Jel 1,17)

 

tovább

Gerzsenyi Sándor: Mindenki téged keres

Becsöngetett egy imbolygó alak.
TÉGED keresett, gondolom.
Tudják ezek, kitől remélhető
Néhány forintnyi irgalom.

tovább