Gyakorlati teológia az interneten

2013. Feb 05., szerző: Adminisztrátor

Új internetes portál indul, melynek célja, hogy a gyakorlati teológia aktuális kérdéseire keressen válaszokat, tudományos szempontból. A www.gyakorlatiteologia.hu honlapon megjelent tanulmányokat egy négytagú szerkesztőbizottság, köztük Dr. Kádár Ferenc, a SRTA Gyakorlati Teológiai és Keresztyén Nevelési Tudományok Intézetének vezetője lektorálja.

A Doktorok Kollégiuma két évvel ezelőtt álmodta meg egy olyan fórum létrehozását, mely a gyakorlati teológia sürgető kérdéseire, tudományos igényességgel fogalmaz meg válaszokat. A honlap célja, hogy kutatóknak, gyakorló lelkészeknek és teológushallgatóknak bővülő ismerettárat biztosítson, mely az elméleti összefüggésektől a gyakorlati megvalósulásig elősegíti munkájukat.

A tudományos igényesség a tudományos elvárásoknak való megfelelést, azaz a hivatkozások módszeres, korrekt használatát jelenti. Természetesen nemcsak olyanok böngészhetnek a honlapon, akik előképzettséggel rendelkeznek, hanem egyháztagoknak és presbitereknek is hasznos lehet átgondolni a felvetett témaköröket, az egyház és a teológia gyakorlati területeinek kérdéseit– mondta el Literáty Zoltán főszerkesztő, a Károlyi Gáspár Református Egyetem adjunktusa.

A honlapra feltöltött tanulmányokat a négy szerkesztőbizottsági tag, Dr. Fekete Károly, a DRHE rektora, Dr. Nagy István, a KGRE Gyakorlati Teológiai Tanszékének vezetője, Steinbach József dunántúli püspök, a PRTA oktatója, és Dr. Kádár Ferenc, a SRTA Gyakorlati Teológiai és Keresztyén Nevelési Tudományok Intézete vezetője lektorálja. – Sokan érdeklődnek a gyakorlati teológia tudománya iránt, így számukra nagy segítség, ha közvetlenül hozzá tudnak jutni kutatási anyagokhoz, konferencián elhangzott előadásokhoz és disszertációkhoz – nyilatkozta Kádár Ferenc.

Mint mondta, a lektoráláson túl a szerkesztőbizottság feladata, hogy felfigyeljenek olyan előadókra, szerzőkre, akiknek a tanulmányát megjelentetik.

A hivatalosan február elején indult honlap a tervek szerint évente 10-20 tanulmánnyal frissül majd, melyek főként az igehirdetés, a liturgia, az egyházismeret, missziológia, katechetikia és neveléstan kérdéseit boncolgatják. A tanulmányok közül néhány már elérhető a www.gyakorlatiteologia.hu oldalon.

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Gyakorlati teológia az interneten

rss

Napi lelki táplálék

…becsüljétek meg azokat, akik fáradoznak közöttetek, akik elöljáróitok az Úrban, és intenek is titeket… 1Thessz 5,12b

1Thessz 5,12–28

„Mindenkor örüljetek, szüntelenül imádkozzatok, mindenért hálát adjatok...” (18). Ne csak alkalmi örömöknek örüljünk, hanem mindenkor öröm legyen bennünk, hiszen az evangélium mindig érvényes. 

tovább

(3) „…igazságra vezettek…” (Dániel 12,1–4)

– Áldott bizonyságtétel ez az Ószövetségben az örök életről. Olyan ez a néhány igevers, mint napfelkelte a halál árnyékának völgyében (Lukács 1,78), átívelő híd a túlpartra. Előttem van egy délnyugat-európai főváros: hatalmas híd ível át a széles tölcsértorkolattal óceánba ömlő folyó felett, ahol az áldó Krisztus tekint le ránk.

tovább

1 THESSZALONIKA 1,1-5 - A nagymamám és én

Milyen sokszor énekeltük együtt nagymamámmal a Napfivér, holdnővér című film híres dalát: „Róla beszél fű, virág, verebek és pacsirták, rügyező és lombos fák, a simogató szél.

tovább

2017. november 22. szerda

Az Ige tisztító ereje

Ti már tiszták vagytok az ige által, amelyet szóltam nektek. (Jn 15,3)

 

tovább

Dicsérje Őt a köd is!

Minden lélek és minden létező,
hó és szélvihar, tűz és jégeső,
Dicsérjétek az Urat!

tovább