Kereszt-kérdések a Szigetszentmiklós- Újvárosi Református gyülekezetben - Interjú

2013. Apr 15., szerző: Adminisztrátor

Interjút készített a Szentírás Szövetség Harmathy András lelkipásztorral a Kereszt-kérdések ismertető videók (a Fasori, illetve a Dunaújvárosi Református Gyülekezet felvételei mellett), de annyira sok értékes gondolat hangzott el gyülekezetépítésről és plántálásról hogy egy hosszabb riportfilmet is készítettek belőle, mely a honlapjukon elérhető: www.szentirasszövetseg.net/KK-felvetelek

 

 Miért pont a Kereszt-kérdések?

Evangélizációra kerestünk egy másfajta módszert, mint a hagyományos, mert arra a gyülekezeti tagok eljönnek, de újak nem. Nem a hatékonysága miatt választottuk elsősorban, bár arról is lehetne beszélni, hanem azért, ahogyan bemutatja a keresztyénséget olyan embereknek, akiknek nincs, vagy kevés ismerete van erről. Engem ez fogott meg. Hallottam John Stott-ot prédikálni, konferenciáján is voltam, számomra kézenfekvő volt a választás.

 Mik az eddigi tapasztalatok?

Az az érdekes, hogy akik végigcsinálják a Kereszt-kérdéseket, azok nem akarják abbahagyni. Mindig ezzel találkozunk. Ebben a csoportban most tartunk a kilencedig alkalomnál, és már most kérdezgetik, mi lesz utána, ha vége lesz? Nekünk minden egyes Kereszt-kérdésekből megmarad a csoport, és az megy is tovább. A mai napon is két ilyen csoport találkozik itt a mostanin kívül. Nagyon jó, hogy természetes módon alakulnak belőle kisközösségek. Miközben senki sem ér rá és mindenki rohan, itt a résztvevők mégis rájönnek, hogy ez hiányzott az életükből, és ezért áldozatot hoznak, ők és a családjuk is, hogy hetente egyszer eljöhessenek. Ez egy nagyon jó forma, ami meggazdagítja az embereket, ezért nem akarják abbahagyni.

Milyen nehézségek voltak a szervezéssel kapcsolatban?

Lakótelepen vagyunk, és az emberek kíváncsiak. Persze sokan jönnek gyülekezeti kötődés miatt is, lsd. konfirmáció, keresztelő. Könnyen összejön így egy csoport, és ez kényelmessé tesz. Ezt én gyengeségnek tartom. Nem kell végiggondolnia a gyülekezetnek, hogy kit szeretnék én valójában elhívni, kinek lenne itt a helye? Volt, hogy évente kétszer csináltuk, ősszel és tavasszal. 10-19 közötti szokott lenni egy-egy csoport létszáma. Itt mi most egy csoportban vagyunk, de ugyanekkora létszámnál tavaly két asztalt csináltunk, viszont elfogytak a vezetőink, mert már mind más csoportot vezet.

Melyek a sorozat előnyei?

Nagyon szeretem benne azt, ahogy egy olyan ember, akinek nincs előzetes ismerete a keresztyénségről, megismeri, hogy miről szól ez a hit, és hogy rögtön közösségben találja magát. Jézus az Isten szeretetének üzenetét hozta el, és ezt nem lehet magányosan átélni. Nem véletlenül jönnek létre egyből gyülekezetek Jézus követőiből. A keresztyénségtől a közösség elválaszthatatlan. Egy hagyományos evangélizációs megközelítésben az emberek a sorokban ülnek, mindenki csak figyel egy embert, ott nem jelenik meg ilyen direkt módon a közösség élménye, mint ahogy ezen a sorozaton. Amire egy lakótelepi ember ki van éhezve, az a közösség. Hiába van sok ember körülötte, mégis magányos. Valószínűleg ez nem csak lakótelepen igaz. Hiányoznak a közösségek, főleg az olyanok, ahol beszélgetni lehet. Itt nem szól a zene, hanem csönd van; figyelnek egymásra az emberek, miközben az életüket érintő fontos kérdésekről van szó. Fehér holló ez szerintem. A másik, amit nagyon szeretek benne, hogy közös étkezéssel, asztalközösséggel indít. Úgy van szó az evangéliumról, hogy normál élet-tevékenységet folytatunk, magyarán eszünk. Az egyik leghétköznapibb dolog, és mégis az Isten dolgairól beszélgetünk közben. Az életünk és a hitünk, már csak az este felépítése miatt is egyben van. Így találkoznak az emberek azzal, hogy Jézus Krisztus ki volt, miért jött és mi közöm van nekem Őhozzá. Közösen olvassuk a Bibliát, és nagyon közvetlenül lehet az emberekkel az evangéliumról beszélgetni. Jó ez az elkészített alkalom.

A sorozat hatékonysága alatt mit értesz?

Nagyon sokan maradnak meg, és akarják folytatni. Nem mindenki tér meg, de kötődések alakulnak ki.

Hogyan segítitek a résztvevők beépülését a gyülekezetbe?

Felajánljuk nekik, hogy van folytatás. Ez a csoportvezetőkön keresztül történik, tehát igyekszünk olyan munkatársakkal dolgozni, akik majd a csoportot fogják továbbvinni. Az ilyen emberekből van a legkevesebb. Tehát a legtöbb, amit a résztvevők beépüléséért tehetünk, hogy vezetőket képzünk. Én már magát az előadások megtartását is szívesen átadtam volna valakinek. Nem mintha nem szeretném, de más is alkalmas lehet rá.

Mit fűznél még hozzá?

Én kifejezetten szeretem azt a közeget, amiben nem egyházi háttérből jönnek emberek. Ez engem lelkesít, fölpezsdít, megújít a hitemben. Újra és újra meg kell tudnom hitelesen fogalmazni, hogy miért hiszek Jézusban, és hogy mit jelent őhozzá tartozni. Válaszolnom kell olyan kérdésekre, ami az embereket foglalkoztatja. Engem ez megújít. 

Eddig 1 hozzászólás érkezett!
Szóljon hozzá ön is!

Kapcsolódó Galériák

Kereszt-kérdések

rss

Napi lelki táplálék

Mert aki valamennyi törvényt megtartja, de akár csak egy ellen is vét, az valamennyi ellen vétkezett. Jak 2,10

2Sám 17,15–29

Ahítófel tanácsára nem hallgatnak, és ő felköti magát. Mikor Jézus ellenállt a kísértésnek, a kísértő eltávozott tőle. Ha ellenállunk a gonosznak, elfut tőlünk is (Jak 4,7). 

tovább

(19) „…másodszor is gyűjtöttek össze szüzeket…” (Eszter 2,19–23)

– Elgondolkodtató a feljegyzés: amikor a király számára ismét összegyűjtötték a szüzeket, Eszter ismét közéjük került. A szentíró fontosnak tartotta ezt a verset, annak ellenére, hogy ez az igevers a történet menetében törést és ellentmondást okoz.

 

tovább

PÉLDABESZÉDEK 3,1-4 - Dicséret és elismerés

Korábban, amikor édesanyám megjött a fodrásztól, mindig feszülten figyelt arra, mit is szól majd édesapám az új frizurájához. „Nem tűnik fel semmi?” – hallottam csalódott kérdését, amikor apámtól nem kapott dicsérő szavakat már köszönéskor. 

tovább

2017. október 23. hétfő

„Ezért, szeretett testvéreim, legyetek szilárdak, rendíthetetlenek, buzgólkodjatok mindenkor az Úr munkájában, hiszen tudjátok, hogy fáradozásotok nem hiábavaló az Úrban.” (1Kor 15:58)

 

            

tovább

Weöres Sándor: Ballada a három falevélről

Lehullott három falevél
észrevétlen az őszi ágról.
És jött a szél, a messzi szél,
egy messzi, másik, új világból -
Elröpült három falevél. 
- - - - - - - - - - - - - - -

tovább