Esélyegyenlőségi hálószövés - tanévnyitó a roma szakkollégiumban

2013. Szept 26., szerző: Adminisztrátor

Miskolcon, az Apostoli Exarchátus püspöki székházában tartották a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat 2013-2014-es tanévnyitóját. Az ünnepségen köszöntőt mondott Kovács Zoltán az EMMI társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára, Forrai Tamás Gergely jezsuita tartományfőnök, a KRSZH elnöke, és Orosz Atanáz görög-katolikus püspök. A Református Egyházat Szőnyi Tamás borsod-gömöri esperes, és Uhrin Anikó, a Wáli István Református Cigány Szakkollégium vezetője képviselte.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára tanévnyitó beszédében hangsúlyozta, a szakkollégiumi hálózat esélyegyenlőségi hálószövés, amelyet az állam az egyházakkal, karitatív szervezetekkel és civil szervezetekkel együtt kezdeményezett, s amely a kisgyerekkortól egészen a diplomaszerzésig segíti a hátrányos helyzetű fiatalok felzárkóztatását. Felidézte, hogy évekkel ezelőtt állami segítséggel indulhattak el a szakkollégiumok – a fizikai háló mellett egy morális hálózat újraszövésére is szükség volt, mely az egyházak és az állam együttműködését igényelte. Kovács Zoltán méltatta a szakkollégiumban folyó munkát és a kormány további támogatásáról biztosította a jelenlévőket.

Forrai Tamás Gergely jezsuita tartományfőnök, a KRSZH elnöke elmondta: a szakkollégiumi hálózat a keresztény közösséget, a felzárkóztatást és a tehetséggondozást egységes célrendszerben kezelő, közös társadalmi felelősséget felvállaló és támogató szakmai program. Az idei tanév hálózatépítési feladatairól beszélve kitért a közösségek építésére, az erőforrások használatára és a kapcsolatépítésre.

Orosz Atanáz köszöntőjében a szakkollégiumok keresztény jellegét hangsúlyozta. – A hálózat olyan együttműködés, amelyben a krisztusi üzenetet és tanítást szeretnénk közvetíteni. Semmilyen körülmények között nem akarunk eltérni ettől a példától – emelte ki a Miskolci Apostoli Exarchátus püspöke. Hozzátette: a szakkollégium lehetőséget nyújt az ökumenizmus gyakorlására a különböző felekezetű, keresztény értékrendű hallgatókon keresztül.

Szőnyi Tamás református esperes szerint a hálózat kitörési pont a mélyszegénységben élő magyar és roma fiatalok számára, akik ezzel példát mutathatnak a hasonló körülmények között élő társaiknak. Gáncs Péter evangélikus püspök a tanítvánnyá tételre, és a tanítvánnyá válásra buzdította a szakkollégium hallgatóit. Ezután az Emberi Erőforrások Minisztériumának politikai főtanácsadója tolmácsolta Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternek alkalomra írt üdvözlő levelét.

A magyarországi történelmi egyházak 2011-ben alapították meg a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózatot a cigány közösséghez tartozó fiatalok felsőoktatási és tehetséggondozó képzésének segítésére. A program feladata, hogy olyan, cigány identitásukat vállaló fiatalokat neveljenek, akik példaképei lesznek társaiknak. Az intézmény hozzájárul a közéleti feladatvállalás iránt elkötelezett, aktív társadalmi párbeszédet folytató roma értelmiségiek formálódásához, akik a szakmai kiválóságot ötvözik a társadalmi és szociális kérdések iránti érzékenységgel.

Debrecenben a reformátusok, Nyíregyházán az evangélikusok, Miskolcon a görög-katolikusok, Budapesten a jezsuiták, Szegeden pedig a római katolikusok fenntartásában működik intézet.

Kojsza Péter

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Esélyegyenlőségi hálószövés - tanévnyitó a roma szakkollégiumban

rss

Napi lelki táplálék

...nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem a bűnösöket. Mt 9,13/b

Mt 9,9–17

A keresztyén élet titka abban rejlik, hogy Jézus megszólít. Lehet, hogy a megszólított lenézett, vagy bűnös, de az is lehet, hogy gazdag és irigyelt ember. 

 

tovább

(3) „Majd fölkelt Ábrahám…” (1Mózes 23)

GYÁSZ, REMÉNYSÉGBEN. – 1. Foglaljuk össze az egész fejezetet. Ábrahám felesége, Sára meghalt. Ábrahám meggyászolta, elsiratta, majd intézkedett a temetéséről, és a keleti alku szabályai szerint a hettitáktól szántóföldet vásárolt, rajta egy barlangsírral. 

tovább

Lukács 6,20–23 - Boldogok a szegények!

Olvasáskor nyilván feltűnt, hogy Jézusnak ezek az ígéretei nagyon hasonlítanak a Boldogmondásokra, amelyeket Máté evangéliumában is olvashatunk (Mt 5,1–12). 

tovább

2018. január 20. szombat

Tudok szűkölködni, és tudok bővölködni is, egészen be vagyok avatva mindenbe, jóllakásba és éhezésbe, bővölködésbe és nélkülözésbe egyaránt. (Fil 4:12)

 

tovább

Szigethy Ferenc: A szeretet dicsérete

Hiába szólok angyalok nyelvén,
Hiába szép a beszédem nagyon,
Ha szeretet pedig nincsen énbennem,
Én Isten előtt csak olyanná lettem,
Mint zengő érc, vagy pengő cimbalom.

tovább