Ahol Krisztus, ott a világosság

2015. Nov 02., szerző: Adminisztrátor

Október 31-e a reformáció ünnepe annak emlékére, hogy a hagyomány szerint Luther Márton 1517-ben ezen a napon függesztette ki a wittenbergi vártemplom ajtajára a bűnbocsátó levelek árusításával kapcsolatos 95 tételét. "A reformáció ott kezdődik, ahol Isten megszólal" – hangzott el a kiemelt jelenőségű egyháztörténeti esemény 498. évfordulója alkalmából rendezett hálaadó istentiszteleten Miskolcon, a Református Egyházkerületi Székház nagytermében, október 31-én.

Deformáció helyett reformáció

– Isten volt az első reformátor, Luther Márton, Kálvin János, de még az Ószövetség nagy prófétái is eszközei voltak. Reformáció volt, amikor Mózes összetörte az aranyborjút, amikor Ezékiás kihordatta a templomból a képeket, szobrokat és amikor Jósiás helyreállította a páska ünnepét. Mind azt hirdették, hogy vissza kell térni Istenhez, ugyanis ahhoz, hogy világosságban járjunk, meg kell hallani az ő igéjét – fogalmazott ünnepi igehirdetésében Horkay László nyugalmazott kárpátaljai püspök kiemelve, hogy aki Jézust követi, nem járhat sötétségben, mert jelenlétében minden bűn lelepleződik.

Mint kifejtette: Luther Márton idejében a bűnbocsánatot pénzért árulták, az igehirdetést felváltotta a ceremónia és az egyház már nem a szolgálat és szeretet útját követte, hanem uralkodott, ám „igehirdetés nélkül deformáció, és nem reformáció van”. Horkay László arról is beszélt, hogy feladatunk tanítvánnyá tenni a népeket és hirdetni az evangéliumot, hogy az egyház megerősödjön.

A reformáció örömhíre


Szabó Sándor belvárosi református lelkész köszöntésében hangsúlyozta: a reformáció örömhírt jelent minden időben, azt, hogy ingyen kegyelemből van üdvösségünk hit által, Jézus érdeméért. Arra buzdított, hogy vegyük kezünkbe a Bibliát, olvassuk hittel és imádsággal, kérjük Isten lelkének vezetését és újuljunk meg életünkben.

Az ige ereje

Sándor Frigyes, a rendezvény főelőadója azt mondta, hogy Isten az ő igéjén keresztül ma is képes formálni ezt a világot! – A 16. századi elvilágiasodott egyházban a hangsúly Istenről az emberre helyeződött át, és amikor az ember leveszi a tekintetét az Úrról, akkor a haszon és az érdek uralkodik el rajta. Ha merjük hinni mindazt, amiről Jézus beszél, akkor ott, ahol vagyunk hatalmas változások mehetnek végbe – fogalmazott az evangélikus lelkész, aki Luther Márton életéről, munkásságáról és a reformáció koráról tartott képekkel illusztrált előadást.

Az eseményt a Miskolc-Avasi Református-, a Miskolc-Belvárosi Református- és a Miskolc-Belvárosi Evangélikus Egyházközségek közösen szervezték. Az ünnepi hálaadó istentiszteleten közreműködött az Avasi Örömhír Zenekar, a befolyt adományokból pedig a Nagydobronyi Református Líceum diákjait támogatják.

Kojsza Péter

Eddig 1 hozzászólás érkezett!
Szóljon hozzá ön is!

Kapcsolódó Galériák

Ahol Krisztus, ott a világosság

rss

Napi lelki táplálék

Nagy az ereje az igaz ember buzgó könyörgésének. Jak 5,10b

2Sám 20

Egy önérzetes és sértődött izráeli ember, Seba megfújja a kürtöt, és magával rántja az izráelieket. Köztünk is vannak sértődött emberek, akik hangulatot keltve belerántanak másokat a lázadásba. 

tovább

(22) „…ezek azok a napok, amelyektől kezdve…nyugton lehettek…” (Eszter 9,20–32)

Végre nyugton lenni, békében élni még egy kicsit ebben a földi létben: örülni, enni és inni, egymást megajándékozni (20–22), a magunk szőlőjében és fügefája alatt (Mikeás 4,4). Valójában erre vágyunk; – így készülve az örök, aktív, üdvösséges nyugalomra.

 

tovább

RÓMA 3,21-24 - Micsoda ajándék!

Egy baráti házaspár néhány évvel ezelőtt hihetetlen ajándékot adott nekünk. Meghívtak minket, az öttagú családot egy kéthetes nyaralásra egy 4 csillagos szállodába, all inclusive ellátással! 

tovább

2017. október 31. kedd

„Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk?”(Rm 8:31)

 

tovább

Fejes Ádám: Kálvin

Munkás magányt, az írószobád nyugalmát
cserélted fel a genfi harcokért Te,
meg kellett tenned, egyedül csak Érte,
ki értünk vett fel átkot és keresztfát!

tovább