Nyelvében él a nemzet

2016. Febr 02., szerző: Adminisztrátor

A Vizsolyi Református Egyházközség és a Széchenyi Társaság közös kulturális konferenciát rendezett Vizsolyban, a Bibliás Könyvesházban, január 29-én. A Széchenyi István emlékév alkalmából tartott tanácskozáson történelmi témájú és nyelvműveléssel kapcsolatos, tudományos előadások hangzottak el.

A legnagyobb magyar születésének 225. évfordulója kapcsán rendezett konferencián Kovács Zsolt Levente köszöntötte a résztvevőket. A vizsolyi református lelkész egyebek mellett arról beszélt, hogy Széchenyi István számára a magyar nyelv ügye olyan fontos volt, hogy egy évi birtokjövedelmét ajánlotta fel egy Tudós Társaság (MTA) felállítására, anyanyelvünk művelésére 1825-ben. "Ezzel elindítva az anyanyelvünk ügyében egybeforrt hazaszeretetet, a reformkort, mely magyar nemzetünk újjászületését hozta."

Elmondta azt is, hogy a konferenciának otthont adó, Mantskovit Bálint nyomdászról elnevezett könyvesház nem csupán hitéleti, hanem "kultúraépítő" szerepet is betölt, Vizsoly pedig "nemzetmegtartó erőként" szolgál. Ebben a szellemben két évvel ezelőtt rendezték meg az első kulturális konferenciájukat, melynek folytatásaként idén nemzetünk legnagyobb értékét, a magyar nyelvet helyezték a középpontba.

Az egész napos szimpóziumon a hungarikumok szerepéről, a nemzeti nyelvről és identitásról, a Vizsolyi Biblia nyelvújító szerepéről és Kazinczy Ferenc életművéről esett szó.

A meghívott előadók között volt Szakáli István Loránd, a Földművelésügyi Minisztérium Hungarikum Főosztályának helyettes államtitkára, Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, Rubovszky András, a Széchenyi Társaság főtitkára és Cserháti László alelnök, továbbá Nyíri Péter, a Magyar Nyelv Múzeuma főigazgatója és Kiss Endre József, a Sárospataki Református Kollégium Nagykönyvtára igazgatója.

Kojsza Péter

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.
rss

Napi lelki táplálék

Ekkor így kiáltott fel: „Jézus, Dávid Fia, könyörülj rajtam!” Lk 18,38

Lk 18,35–43

„És azonnal megjött a szeme világa, és követte őt, dicsőítve Istent. Amikor ezt látta az egész nép, dicsőítette Istent” (43). 

tovább

(19) „Elkészíttette Salamon az Isten háza összes felszerelését…” (2Krónikák 4)

A templom felszerelésének részletes leírása is kifejezi az ember helyzetét: tisztulásra van szükségünk, mert életünk csak mások feláldozásával lehetséges. Az egész istentiszteleti áldozati kultusz ennek kifejezése. 

tovább

4Mózes 14,20-25 - Vetés és aratás

„Olyan szemét vagy!” – kiabál a lányom, és megsemmisítő pillantásokat lövell felém. „Amikor nem tudod, hogy mit tegyél, akkor nyomás alá helyezel engem és elkezdesz valamit megtiltani nekem.” 

tovább

2016. július 27. szerda

Kicsoda Jézus Krisztus? – Lelki kőszikla

Kőszikla! Cselekedete tökéletes, mert minden ő útja igazság! Hűséges Isten és nem csalárd; igaz és egyenes ő! (5Móz 32,4)

És mindnyájan egy lelki italt ittak, mert ittak a lelki kősziklából, amely követi vala őket, e kőszikla pedig a Krisztus volt. (1Kor 10,4)

 

tovább

Barabás Éva: Lelkiismeret

Különös bíró.

Nevetést szüntet.

Szavára szíved

torkodban lüktet.

Szól, ha valami

szokatlan történt,

vagy ha átvágtál

íratlan törvényt.

tovább