Állandó menedék – húszéves a MÁON Szeretetotthon

2016. Oct 06., szerző: Adminisztrátor

Fennállásának 20. évfordulóját ünnepelte a MÁON Református Szeretetotthon Miskolcon. A középsúlyos értelmi sérülteket gondozó intézményt 1996-ban alapították, később a Tiszáninneni Református Egyházkerület fenntartásába került. A szeptember 30-i ünnepségen az alapítók, a fenntartó, valamint a város képviselői is köszöntötték a bentlakókat.

"Szeretet, ami nemcsak szó, elfogadás, ami biztató, biztonság, ami állandó. A menedék alapja örök, ha Istentől való" – ez a hitvallása a MÁON Református Szeretetotthonnak, amely immár húsz éve végzi fogyatékkal élőkkel való szolgálatát. Az intézmény lakóinak és dolgozóinak egyaránt fontos, hogy hitüket, belső meggyőződésüket a hétköznapokban is megéljék.

 

A névből adódóan menedékek szeretnének lenni olyan emberek számára, akik gondolkodásukban, érzelmeik megélésében, a világ észlelésében és tetteikben másak. "Arra törekszünk, hogy mindig legyen bennünk annyi elfogadás, hogy akinek szüksége van rá, és hozzánk betér, tudjunk segíteni. Tudjunk egy olyan közeget biztosítani, ahol a fogyatékkal élők biztonságban érezhetik magukat" – véli Gubányi Katalin intézményvezető.

A szeretetotthont 1996-ban hozta létre a Békesség Háza Alapítvány, Rácsok Gyuláné Berényi Ilona és Kajdy Zoltánné kezdeményezésére. 

– Isten a sérülten született kislányunkat használta fel kezdőpontjául ennek az otthonnak. Az ő állapotával együtt élve egyre gyakrabban fogalmazódott meg bennem, hogy Miskolcon szükség lenne egy olyan helyre, ahol a hozzá hasonló gyermekek krisztusi szeretetben lehetnek együtt egymással és gondozóikkal, és mindenki a kapott képességeit bontakoztathatja ki – mondta a jubileumi ünnepségen Rácsok Gyuláné Berényi Ilona, aki kiemelte, hogy Isten lépésről lépésre munkálta ki az otthon létrejöttét.

Az intézmény 2001-ben került az egyházkerület fenntartásába, 2014-től pedig a TIREK Diakóniai Központ égisze alatt működik családias légkörben, ahol nagy hangsúlyt fektetnek a gondozottak folyamatos, egyéni és csoportos formában történő fejlesztésére. Van tornaterem, szőnyegszövésben és barkácsolásban próbálhatják ki magukat, báb- és drámacsoportokban vehetnek részt, továbbá hitmélyítő programokat rendeznek számukra.

Csomós József az ünnepségen tartott áhítatában emlékeztetett, hogy csak oda küld az Úr áldást, ahol a testvérek szeretetben élnek. "A mai nemzedéknek, mai társadalmunknak a legnagyobb baja az, hogy elbagatellizálja a dolgokat. Apróságnak tűnik, hogy szemben állunk egymással és fogjuk egymás kezét, mert a szeretet köt össze bennünket, mert Krisztus indulatával el tudjuk fogadni egymást minden másságával együtt. Elfelejtjük, hogy Isten ehhez kötötte az áldást!" – fogalmazott a református püspök, aki hangsúlyozta: "a jövő nem körülöttünk, hanem bennünk születik".

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Állandó menedék – húszéves a MÁON Szeretetotthon

rss

Napi lelki táplálék

De vigyázz, ne feledkezzél el Istenedről, az ÚRról oly módon, hogy nem tartod meg parancsolatait, döntéseit és rendelkezéseit… 5Móz 8,11

5Móz 8

„Emlékezz vissza az egész útra, amelyen vezetett Istened, az Úr...” (2). Három dologban erősíthet meg minket ez a rész:

tovább

(27) „A szombat lett az emberért…” (Márk 2,23–28)

KELL A TÖRVÉNY, mert a bűnnel teli világban csak a törvény tarthat rendet, egyébként belesüllyednénk a gonosz káoszba.

 

tovább

2 SÁMUEL 12,13–25 - Nincs menekvés

Gyerekkorom óta nem látok az egyik szememre. Majdnem 10 évvel ezelőtt társult hozzá még egy csomó más szemprobléma is, amelyek mind a mai napig, hol jobban, hol kevésbé jelen vannak. 

tovább

2018. május 23.

„…üldözés következtében szétszóródtak…” (ApCsel 11:19)

 

       

tovább

Somogyi Imre: Pünkösd napja

Aki nem tud a hit szárnyán
A magasba szállni,
Nem is tud a Megváltónak
Szentlelkére várni.

Ó, emberek! Krisztus nélkül
Mit ér ünnepléstek?
Nincs ott pünkösd, nincs ott áldás,
Ahol nincs Szentlélek.

tovább