Nagyszabású fejlesztések Sárospatakon - a felújítás a Kollégium minden intézményrészét érinti

2019. Feb 14., szerző: Adminisztrátor

Három és félmilliárd forintnyi állami forrásból építkezik Sárospatakon a Tiszáninneni Református Egyházkerület (TIREK), valamint Református Kollégium. A beruházás sorozat már elkezdődött és előreláthatólag 2020 végéig tart.

A fejlesztések részleteiről Dienes Dénes professzor, a kollégium közigazgatója elmondta: a három és fél milliárd forint állami forrásból származik. Emlékeztetett rá, hogy a református intézményeknek azért van szükségük a kormányzati támogatásokra, mert az 1949-es államosítás során az akkori hatalom az egyházakat megfosztott minden olyan eszköztől, amelyekből addig fenntartották intézményhálózatukat és 1990 után is csak részleges kártalanítás történt. A felekezetek általában rossz állapotban kapták vissza nagy múltú, gyakran műemléki védettséget élvező épületeiket, ezért a felújítás, valamint az energetikai szempontból korszerűtlen létesítmények üzemeltetése komoly terhet rótt rájuk. Az egyházi intézmények egyben állami feladatokat is átvállalnak. Összességében ezek miatt van szükség a felújításhoz és a működtetéshez állami dotációra – közölte a közigazgató.

Hozzátette: a mostani beruházás során komplex beruházást hajt végre a fenntartó TIREK és a kollégium. Megújul például az Erdélyi Internátus, ahol a belső munkálatok már el is kezdődtek. Dienes Dénes felidézte, hogy részben magán adományokból, részben a fenntartó támogatásából a szomszédos Kossuth Internátus már korábban megújult, ennek mintájára kezdték el a másik épület rendbetételét. A férőhely bővítésére azért van szükség, mert a gimnázium képzéseire egyre növekszik az érdeklődés, diákjaikat pedig megfelelő körülmények között szeretnék elhelyezni – mondta. A kollégium főépületén energetikai beruházások zajlanak majd, szeretnének napelemeket is elhelyezni és főleg a gimnáziumi részen a tetőt is felújítják. Megújul a múzeum, ahol egyben új szemléletű kiállítások valósulnak meg, valamint lehetőség lesz múzeumpedagógiai foglalkozások szervezésére is. Ugyancsak megszépül a természeti környezet, azon belül az Iskolakert is a sétányokkal és parkokkal együtt. A tervek szerint helyreállítják az egykori barokk kertet a Kossuth kollégium előtti területen – tette hozzá a közigazgató.

Kiemelte: szintén felújítják a kollégiumi étkezdét, vagyis az adományozóról, Mudrány Andrásról elnevezett épületet. Ott a konyhatechnikát és a berendezést is modernizálják. A beruházás sorozat utolsó elemeként pedig szálláshellyé alakítják a ma használaton kívüli egykori „Gólyavárat”, amely korábban zeneiskolaként és internátusként is működött. Ez későbbiekben a kollégium számára bevételt is hozhat, az épületben megszállók részére ugyanis akár étkezést és színvonalas kulturális programokat tudnak majd kínálni. A tervek szerint a munkálatok 2020 végéig tartanak, a munkálatokat szeretnék helyi vállalkozókkal elvégeztetni – mondta Dienes Dénes professzor.

BSZA

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Nagyszabású fejlesztések Sárospatakon - a felújítás a Kollégium minden intézményrészét érinti

rss

Napi lelki táplálék

„…Arról fogja megtudni mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, ha szeretitek egymást.” Jn 13,35

Jn 13,31–35

A Biblia talán legszebb sorait olvashattuk ma. Ezekben az igékben meglátjuk tisztán, világosan a keresztyén életfeladatot: „...szeressétek egymást...” (34). 

tovább

(5) „Az Úr van jobbodon…” (Zsoltárok 110)

Ez egy messiás-zsoltár, illetve király-zsoltár, a műfaja szerint.

– 1. Az élő Isten az Úr. Ő az egyetlen király. Őrajta kívül nincs más. Ez ennek a zsoltárnak legfontosabb üzenete. Aki az Úr jobbján ül, az Őt képviseli, képviselheti. Nincs ennél nagyobb méltóság.

tovább

1Sámuel 9,1-13 - Áldott szerencsétlenség

A szamarak elvesztése abban az időben nagy veszteség volt. Hogy mennyire értékesek voltak a család számára az állatok, felismerhető abban, hogy Kís nemcsak a szolgáját, de saját fiát is elküldi. 

tovább

2018. március 22.

Isten oltókése

Abban dicsőíttetik meg az én Atyám, hogy sok gyümölcsöt teremjetek; és legyetek nékem tanítványaim. (Jn 15,8)

 

tovább

Stefura Erzsébet: Virágvasárnaptól-Golgotáig

Erre fog jönni, ahol én lakom!
Minden virágom eléje rakom,
S hova nem jut, majd köntösöm teszem,
Hozsánnázva kiáltom lelkesen:
Óh, jöjj, lakozz velem!

tovább