Megújultak a református épületek Bódvaszilason

2019. May 27., szerző: Adminisztrátor

Felújították a református templomot és a parókiát Bódvaszilason. Az elvégzett beruházásért május 19-én tartottak hálaadó istentiszteletet.

A munkálatok során új külsőt kapott az 1804-ben épült templom, miközben lecserélték a tetőszerkezetet és helyreállították a barokk stílusú tornyot.

- A legutóbbi nagy felújításnál, ami az 1900-as évek elején történt, elhelyeztek rajta egy kupolát, aminek fa szerkezete teljesen szétrohadt. A munkálatok során kiderült, hogy alatta van tölgyfából az eredeti toronyszerkezet. Valószínű a gyülekezet akkori anyagi helyzete nem engedhette meg, hogy helyreállítsák, most viszont lehetőség nyílt rá - mesélte portálunknak Meleg Attila bódvaszilasi lelkipásztor. A torony másik különlegessége a csúcsdísz, ami a lelkész szerint a Tiszáninneni Református Egyházkerületben is egyedülálló.

A beruházás keretében fűthetővé tették az épületet, megoldották a vízelvezetést  és felújították a kerítést is.


A lelkészlakás külső szigetelést kapott, kicserélték a nyílászárókat, korszerűsítették az energetikai rendszert, valamint napelemeket is felszereltek. A munkálatok több mint harminc millió forintba kerültek, amiket egyházkerületi támogatással, pályázati forrásból és adományokból valósított meg a Bódvaszilasi Református Egyházközség.

Meleg Attila szerint a megújult templomot meg kell tölteni élettel és tovább kell adni az utókornak. - Hiába szépülnek meg templomaink, ha mi nem újulunk meg és az emberek nem térnek meg. A ránk bízott legfontosabb érték ebben a felújított templomban is a Krisztus evangéliumának hirdetése, megélése, Isten országának építése - fogalmazott a lelkész.

Kojsza Péter

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Megújultak a református épületek Bódvaszilason

rss

Napi lelki táplálék

A tanítványok pedig valamennyien elhatározták, hogy aszerint, amint kinek-kinek módjában áll, valami segítséget küldenek. ApCsel 11,29

1Krón 28

„...ismerd meg atyád Istenét, és szolgálj neki teljes szívvel és készséges lélekkel, mert megvizsgál az Úr minden szívet, és megismer minden szándékot és indulatot. Ha keresed, megtalálhatod. De ha elhagyod őt, akkor félreállít téged végleg” (9). 

tovább

(29) „A tanítványok pedig valamennyien elhatározták…” (Apostolok cselekedetei 11,27–30)

A jeruzsálemi zsidókeresztyén és az antiókhiai pogánykeresztyén gyülekezet áldott kapcsolatban voltak egymással, mert noha más gyökerekkel kapaszkodtak a talajba, éltetőjük nem a kapaszkodó gyökér, hanem ugyanaz a „talaj” volt, maga az Úr Jézus Krisztus. 

tovább

LUKÁCS 14,7–14 - A megfelelő helyen

„A Németországi Szövetségi Köztársaság nagykövete tisztelettel meghívja..” Ez állt az Evangélikus Egyház külföldi missziója búcsúünnepségére szóló meghívóján. Mint egy álomban! 

tovább

2017. augusztus 19. szombat

Kicsoda Jézus Krisztus? – Mester

Mester, követlek téged, akárhova mégy. (Mt 8,19)

 

tovább

Ének Szent István királyról

Szent István király, Istennek szolgája,

Christus hitinek igaz plántálója,

Bálványozásnak eltávoztatója

És elrontója.

 

Kegyes voltából irgalmas Istennek,

Adatott mennyből a magyar nemzetnek,

Hogy őáltala útját igaz hitnek,

Tanulná, s szentségnek.

tovább