Megújultak a református épületek Bódvaszilason

2019. May 27., szerző: Adminisztrátor

Felújították a református templomot és a parókiát Bódvaszilason. Az elvégzett beruházásért május 19-én tartottak hálaadó istentiszteletet.

A munkálatok során új külsőt kapott az 1804-ben épült templom, miközben lecserélték a tetőszerkezetet és helyreállították a barokk stílusú tornyot.

- A legutóbbi nagy felújításnál, ami az 1900-as évek elején történt, elhelyeztek rajta egy kupolát, aminek fa szerkezete teljesen szétrohadt. A munkálatok során kiderült, hogy alatta van tölgyfából az eredeti toronyszerkezet. Valószínű a gyülekezet akkori anyagi helyzete nem engedhette meg, hogy helyreállítsák, most viszont lehetőség nyílt rá - mesélte portálunknak Meleg Attila bódvaszilasi lelkipásztor. A torony másik különlegessége a csúcsdísz, ami a lelkész szerint a Tiszáninneni Református Egyházkerületben is egyedülálló.

A beruházás keretében fűthetővé tették az épületet, megoldották a vízelvezetést  és felújították a kerítést is.


A lelkészlakás külső szigetelést kapott, kicserélték a nyílászárókat, korszerűsítették az energetikai rendszert, valamint napelemeket is felszereltek. A munkálatok több mint harminc millió forintba kerültek, amiket egyházkerületi támogatással, pályázati forrásból és adományokból valósított meg a Bódvaszilasi Református Egyházközség.

Meleg Attila szerint a megújult templomot meg kell tölteni élettel és tovább kell adni az utókornak. - Hiába szépülnek meg templomaink, ha mi nem újulunk meg és az emberek nem térnek meg. A ránk bízott legfontosabb érték ebben a felújított templomban is a Krisztus evangéliumának hirdetése, megélése, Isten országának építése - fogalmazott a lelkész.

Kojsza Péter

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Megújultak a református épületek Bódvaszilason

rss

Napi lelki táplálék

Te pedig úgy tisztítod meg magad az ártatlan vértől, ha megteszed, amit helyesnek lát az ÚR. 5Móz 21,9

1Móz 32,23–33

Az a Valaki látszólag Jákóbbal küzd – valójában érte. Nem legyőzni akarja, hanem meggyőzni. Nem elpusztítani akarja őt, hanem új életre hívni. 

tovább

(8) „…semmit se vigyenek az útra…” (Márk 6,7–13)

A tanítványok, a szolgálat során ne függjenek senkitől és semmitől, csak Jézus Krisztustól, aki hatalmat adott nekik a szolgálatra (7).

tovább

ZSOLTÁROK 51,12-14 - Isten Lelke fordulatot hoz

Ez a bűnbánó zsoltár tágabb értelemben világosítja meg számomra a Szentlélek hatását: a bűnre hívja fel a figyelmünket. Dávid súlyos bűnt követett el. Ezzel szembesíti Nátán próféta. (1–2) 

tovább

2017. június 6. kedd

Pünkösdi SZÉL és TŰZ…

„…hirtelen hatalmas szélrohamhoz hasonló zúgás támadt az égből, amely betöltötte az egész házat, ahol ültek.  Majd valamilyen lángnyelvek jelentek meg előttük, amelyek szétoszlottak, és leszálltak mindegyikükre.  Mindnyájan megteltek Szentlélekkel…”/ApCsel. 2:2-4/

 

tovább

Nádasdi Éva: Zsoltár

Tele van az élet jóval: kenyérrel, tisztával, sóval.

Adjál, Uram, menedéket, adjál, Uram, tisztább létet.
Adjál, Uram, nyugodalmat, vándornak, hogy vándorolhat,
éhezőnek adjál étket, s töröljél el minden vétket.

tovább