Megújult a templom Kisgyőrben

2019. Jun 17., szerző: Adminisztrátor

Felújították a református templomot a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kisgyőrben. Lecserélték a műemlék épület tetőszerkezetét, helyreállították az ülőpadokat és a toronyórát, valamint a templomkülső is megújult. Az elvégzett munkákért június 10-én, hétfőn hálaadó istentiszteletet tartottak a településen.

A késő barokk stílusú templom 1776-ban épült. - Az elmúlt évtizedekben sok minden elérett az épületen, ezért eljött az ideje, hogy egy átfogó karbantartást végezzünk - indokolta a renoválást Domahidi Ernő lelkipásztor, aki hozzátette: szerencsés helyzetben van, hiszen elődei folyamatosan törődtek a templommal.

A legnagyobb munka a tetőszerkezet cseréje volt, ami egy korábbi vihar során szinte teljesen megrongálódott. Kicserélték az ajtókat és az ablakokat, valamint  megjavították az 1999-ben készült toronyórát is. A több éven át tartó beruházás hozzávetőleg 50 millió forintba került, amelyet pályázati forrásból és adományokból finanszírozott az egyházközség.

Mint azt a lelkipásztor a tirek.hu érdeklődésére elmondta: a templomtoronyban két jó állapotban lévő harang teljesít szolgálatot. Mindkettő acélból készült Diósgyőrben, az első világháború után. A rendszeres karbantartásnak köszönhetően szintén jól működik az egyházközség orgonája, amit 1936-ban készítettek.

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.
rss

Napi lelki táplálék

Míká pedig ezt mondta: Most már tudom, hogy jót fog velem tenni az ÚR, mert egy lévita lett a papom. Bír 17,13

Bír 17

Ez a félreérthető történet nem a „bálványozásról” szól. A megrövidített anya, fia bűnvallása után megbocsát, melynek eredményeként átka elfordul a megátkozottról. 

tovább

(15) „…hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek!” (Márk 16,9–20)

A feltámadott Jézus megjelent a tanítványoknak. Márk itt is hangsúlyozza a tanítványok hitetlenségét. Márk végig egy negatív tanítványképet állított elénk (14). Ezzel azt hangsúlyozta, hogy az érettünk meghalt és feltámadott Jézus Krisztusba vetett hit mindenestől Isten ajándéka. Ma is az! Senki se kérkedjék! (Efezus 2,8)

tovább

LUKÁCS 9,46–48 - A fontosság kérdése

Ki a legjobb, a legnagyobb, a legerősebb, a leghíresebb? Ki a legbefolyásosabb? Ki kapja a legnagyobb szelet süteményt? Életünk számos területén kerülünk versenyhelyzetbe.

tovább

2018. július 16.

„Egyik ember formálja a másikat.” (Péld 27:17)

tovább

Sík Sándor: Harangvirág

Harangvirág az erdő közepén,
Az ünnepélyes hűvösön
Simító szellőn meghajol felém
És rámköszön:

Megálljatok, kik halkan jártok itt,
A fák alatt, ti kedvesek.
Kik értitek az erdő titkait,
Rám nézzetek.

tovább