Október az idősek hónapja

2019. Oct 14., szerző: Adminisztrátor

A július 1-től egyházkerületi fenntartásban működő Encsi Idősek Otthonában nyitották meg a TIREK Integrált Diakóniai Központ idősek hónapja rendezvénysorozatát.

Az ünnepségen Blachné Papp Eleonóra intézményvezető köszöntötte a vendégeket, aki elmondta: minden évben megemlékeznek az idősekről. A jelenleg 150 férőhelyes otthont 2002-ben alapították és - mint fogalmazott -  a fenntartóváltás után “új gondolatokkal és lelkülettel” működnek tovább.


Pásztor Dániel püspökhelyettes igehirdetésében azt hangsúlyozta, hogy életünk a legbiztosabb helyen: Isten kezében van. “Gyengeségeim, erőtlenségem és betegségem is az ő kezében vannak és azok is, akik oda állnak mellétek, hogy segítsenek!” Rávilágított, hogy Isten már akkor törődött velünk, amikor még meg sem születtünk és ha mi is úgy akarjuk, végigkísér minket az úton. “Az Úr lesz veletek, ha ti is ő vele lesztek.” Az igehirdető végül hangsúlyozta: a legnagyobb ajándék vidám szívvel megöregedni.


Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a magyar kormány kiemelt figyelmet fordít az idősekre. Az állam partnerként tekint az egyházakra ebben a szolgálatban. A térség egyik problémájának az “elöregedést” nevezte, szerinte ezért is fontos, hogy az egyházkerület vállalta az idősgondozást Encsen.


Ódor Ferenc, az intézmény egyik alapítója úgy vélte, hogy a református otthon hosszú időre meghatározza az Abaújban élő emberek sorsát. Az átvétel elsősorban nem infrastrukturális fejlesztést, hanem “lelkületben való változást” jelent. Az igehirdetés mellett a szeretet közvetítése is jelen lesz az intézmény mindennapjaiban - mondta.


Jónyerné Demkovics Andrea, a TIREK Integrált Diakóniai Központ intézmény vezetője ismertette: október az idősek hónapja, október elseje pedig az idősek világnapja 1991 óta. Azért gyűltek össze, hogy tiszteletüket, megbecsülésüket és szeretetüket fejezzék ki az idős nemzedék felé, hogy életükkel és munkájukkal felbecsülhetetlen értékeket adtak. A gondozásukra bízott idős emberek közül sokan betegen töltik mindennapjaikat. A munkatársaktól azt kérte, hogy hittel, szeretettel és odaadással végezzék a szolgálatot.


Az ünnepségen műsorral az Encsi Református Kórus kedveskedett a szépkorúaknak.

Az idősek hónapja rendezvénysorozat október 30-án, úrvacsorás istentisztelettel zárul majd, szintén Encsen.

Szöveg és képek: Kojsza Péter

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Október az idősek hónapja

rss

Napi lelki táplálék

Az az Isten akarata, hogy megszentelődjetek… 1Thessz 4,3a

1Thessz 4,1–8

„...testvéreim, kérünk titeket, és intünk az Úr Jézus nevében...” (1). Az apostol hálát ad, de tudja, hogy könnyű a visszaesés. Az évezredes pogányság a génekben, a többségi pogány környezet hatásában „nagy szembeszél”, amelyben a keresztyén életformát nem könnyű megtartani. 

 

tovább

(24) „Akkor… eljön hozzánk az örökké tartó igazság.” (Dániel 9,20–27)

Dániel könyve olyan korban íródott, Antiokhosz uralma alatt (Kr. e. 175–164), amikor nem a zsidó nép ment fogságba, hanem a fogság jött a saját hazájukba. 

tovább

EZÉKIEL 36,22-25 - Arcátlanság

„Amit megengedsz magadnak, az arcátlanság!” – förmedek rá lányomra. „Ne gondold, hogy miattad és „helyes” viselkedésed miatt húzlak ki a csávából.” Lányom csendben bólogat. 

tovább

2017. november 18. szombat

Régi vesszők

Minden szőlővesszőt, amely én bennem gyümölcsöt nem terem, lemetsz; mindazt pedig, amely gyümölcsöt terem, megtisztítja, hogy több gyümölcsöt teremjen. (Jn 15,2)

 

tovább

Szabó Lőrinc: Az árny keze

„Maradj velem, mert beesteledett!” 
Bibliát hallgat a gyülekezet. 
Alkony izzik a templom ablakán. 
Hitetlen vagyok, vergődő magány. 

tovább