Október az idősek hónapja

2019. Oct 14., szerző: Adminisztrátor

A július 1-től egyházkerületi fenntartásban működő Encsi Idősek Otthonában nyitották meg a TIREK Integrált Diakóniai Központ idősek hónapja rendezvénysorozatát.

Az ünnepségen Blachné Papp Eleonóra intézményvezető köszöntötte a vendégeket, aki elmondta: minden évben megemlékeznek az idősekről. A jelenleg 150 férőhelyes otthont 2002-ben alapították és - mint fogalmazott -  a fenntartóváltás után “új gondolatokkal és lelkülettel” működnek tovább.


Pásztor Dániel püspökhelyettes igehirdetésében azt hangsúlyozta, hogy életünk a legbiztosabb helyen: Isten kezében van. “Gyengeségeim, erőtlenségem és betegségem is az ő kezében vannak és azok is, akik oda állnak mellétek, hogy segítsenek!” Rávilágított, hogy Isten már akkor törődött velünk, amikor még meg sem születtünk és ha mi is úgy akarjuk, végigkísér minket az úton. “Az Úr lesz veletek, ha ti is ő vele lesztek.” Az igehirdető végül hangsúlyozta: a legnagyobb ajándék vidám szívvel megöregedni.


Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a magyar kormány kiemelt figyelmet fordít az idősekre. Az állam partnerként tekint az egyházakra ebben a szolgálatban. A térség egyik problémájának az “elöregedést” nevezte, szerinte ezért is fontos, hogy az egyházkerület vállalta az idősgondozást Encsen.


Ódor Ferenc, az intézmény egyik alapítója úgy vélte, hogy a református otthon hosszú időre meghatározza az Abaújban élő emberek sorsát. Az átvétel elsősorban nem infrastrukturális fejlesztést, hanem “lelkületben való változást” jelent. Az igehirdetés mellett a szeretet közvetítése is jelen lesz az intézmény mindennapjaiban - mondta.


Jónyerné Demkovics Andrea, a TIREK Integrált Diakóniai Központ intézmény vezetője ismertette: október az idősek hónapja, október elseje pedig az idősek világnapja 1991 óta. Azért gyűltek össze, hogy tiszteletüket, megbecsülésüket és szeretetüket fejezzék ki az idős nemzedék felé, hogy életükkel és munkájukkal felbecsülhetetlen értékeket adtak. A gondozásukra bízott idős emberek közül sokan betegen töltik mindennapjaikat. A munkatársaktól azt kérte, hogy hittel, szeretettel és odaadással végezzék a szolgálatot.


Az ünnepségen műsorral az Encsi Református Kórus kedveskedett a szépkorúaknak.

Az idősek hónapja rendezvénysorozat október 30-án, úrvacsorás istentisztelettel zárul majd, szintén Encsen.

Szöveg és képek: Kojsza Péter

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Október az idősek hónapja

rss

Napi lelki táplálék

Ha egy város ostromára készülsz, szólítsd fel azt békés megadásra. 5Móz 20,10

1Móz 32,1–22

Vajon mit mondhattak Isten angyalai Jákóbnak, hogy utána ő úgy gondolta, követeket kell küldenie a bátyjához, Ézsauhoz, hogy kibékülhessen vele? 

tovább

(3) „…megbotránkoztak benne…” (Márk 6,1–6)

Ennek a történetnek nem csak az a fő üzenete, amit Jézus is kimond, miszerint a prófétát a saját hazájában vetik meg (4). 

tovább

JÁNOS 14,26 - Isten Lelke megmutatja, mi a lényeg

Különösen kedvelem a Szentlélek hatásáról szóló mai igeszakasz üzenetét. Isten megígérte, hogy elküldi nekünk ezt a "Vigasztalót". Egyszerűen jó elképzelni azt, hogy van valaki, aki megvigasztal. 

tovább

2017. június 5. hétfő

Pünkösdi SZÉL és TŰZ…

„…hirtelen hatalmas szélrohamhoz hasonló zúgás támadt az égből, amely betöltötte az egész házat, ahol ültek.  Majd valamilyen lángnyelvek jelentek meg előttük, amelyek szétoszlottak, és leszálltak mindegyikükre.  Mindnyájan megteltek Szentlélekkel…” /ApCsel. 2:2-4/

tovább

Nádasdi Éva: Zsoltár

Tele van az élet jóval: kenyérrel, tisztával, sóval.

Adjál, Uram, menedéket, adjál, Uram, tisztább létet.
Adjál, Uram, nyugodalmat, vándornak, hogy vándorolhat,
éhezőnek adjál étket, s töröljél el minden vétket.

tovább