Receptek és történetek egy könyvben

2019. Dec 05., szerző: Adminisztrátor

„Ételek és életek” címmel jelent meg az álnéven író református lelkipásztor, Viola Judit legújabb kötete. Aba Amádé élettörténetét feldolgozó történelmi regénysorozata mellett most egy olyan szakácskönyv született, amelyben a finom ételek receptjei mellé egy-egy különleges történet is társul.

Viola Judit évek óta közli receptjeit a Tiszáninneni Református Egyházkerület magazinjának gasztro rovatában. „Egy egyházi újságban elég furcsán néz ki egy cikk, ami úgy kezdődik, hogy végy két kiló húst és három kiló paradicsomot. Ekkor jött az ötlet, hogy minden recept mellé társuljon egy-egy történet is” - meséli a református lelkész, aki most az újságban megjelent írásait gyűjtötte egy csokorba.

A könyvben található receptek évszakokhoz kapcsolódnak. Az ételek a szerző szerint hétköznapiak és olyan hozzávalókból készülnek, amelyek bárhol, bármikor beszerezhetők. - Nem használok trópusi alapanyagokat, kék kagylóból sem főzök levest, bár bizonyára nagyon finom. Arra is tekintettel voltam, hogy nem mindenki ismeri ezeket a gasztromókusoknak való alapanyagokat - mondja a szerző.

Viola Judit szerencsésnek tartja magát, hiszen édesanyja jó szakácsnő volt és sokszor látta, ahogy elkészíti az egyszerűbb vagy bonyolultabb ételeket. Ő maga akkor kezdett el kísérletezni, amikor férjhez ment és családanya lett. A főzés számára „alkotás és próba, rácsodálkozás az alapanyagok sokféleségére, hagyományőrzés, kísérletezés és boldogságot adó tevékenység.”

Úgy véli: az étel közösséget teremt a családon belül, a barátok között és a régi nemzedékeket is közel hozza hozzánk. Ezt a receptekhez társuló történetek is igazolják, amelyek valós karakterekre és elhangzott párbeszédekre épülnek. „Nagyon sok az olyan, ami a gyerekkoromhoz kötődik és olyan is van, aminek én magam vagyok a főszereplője. Történetek, amik az olvasót elvarázsolják és megerősítik hitében, vagy felvillantják neki azt az utat, amelyre ha rálép, könnyebb lesz az élete.”

A recepteket képekkel is illusztrálták. Elmesélte, sokszor előfordult, például a legutóbbi számnál, hogy a karácsonyi menüt a lapzárta miatt már novemberben el kellett készíteni és lefotózni, de olyan is volt, hogy a fotográfus alig győzte kivárni, hogy megkóstolhassa az ételt. Azt mondta, nincs kedvenc étele és receptje sem, mindegyiket egyformán szereti.

Az „Ételek és életek” című kötet a Hernád Kiadó gondozásában jelent meg. Az első oldalon Dr. Dienes Dénes sárospataki gyűjteményigazgató ajánlja az olvasók figyelmébe.

A szakácskönyvet december 13-án, pénteken mutatják majd be Miskolcon, a Genius könyváruházban, ahol dedikálásra is lesz lehetőség a mellékelt plakát szerint.


A kötet megvásárolható még:

A Hernád Kiadó honlapján (www.hernadkiado.hu)

A Kálvin Kiadó könyvesboltjaiban és webáruházában (www.kalvinkiado.hu)

A Ráday utcai Bibliás könyvesboltban 

Debrecenben a Karakter 1517 könyvesboltban

Miskolcon a Génius könyvesboltban

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

rss

Napi lelki táplálék

De megszállta az Úr lelke, és olyanná lettek karján a kötelek, mint a tűz égette lenfonál, úgyhogy a béklyók lefoszlottak a kezéről. Bír 15,14b

2Móz 16

Izráel tudta, hogy Isten nélkül soha nem nyerte volna el az ígéret földjét. Ám itt megvallja azt is, hogy nélküle az ország határáig sem jutott volna el. 

tovább

43) „…a nagytanács tekintélyes tagja, aki maga is várta az Isten országát; bátran bement Pilátushoz…” (Márk 15,42–47)

42. vers. Kivégzettek testét rokonok, vagy barátok szokták eltemetni, ha erre a hatóságoktól engedélyt kaptak. Itt Jézus tanítványaira várt volna ez a feladat. Ők azonban ijedtükben eltűntek. 

tovább

LUKÁCS 9,28–36 - Magánszféra

Az utolsó mondat megdöbbentett! Hihetetlen, hogy ebből az egészből nem mondtak korábban senkinek semmit a facebook, twitter és társai. Manapság a hírek olyan elsöprő gyorsasággal terjednek a világban, hogy az ember beleszédül.

tovább

2018. július 14.

„Egyik ember formálja a másikat.” (Péld 27:17)

         

tovább

Tompa Gábor: Hűség vize

megtarthatod-e a legelső este
nyugalmát? amikor befelé fordulsz,
hogy Őreá figyelhess? amit elveszítesz:

tovább