Megújult a református templom Prügyön

2020. Aug 04., szerző: Adminisztrátor

Hófehérre festett falak és megújult padok fogadják a prügyi református templomba érkezőket. A több mint félévezredes épület Taktaköz legmagasabb református hajléka, ahol Móricz Zsigmond is konfirmált. A kívül-belül elvégzett felújításért augusztus 2-án hálaadó istentiszteletet tartottak az alig háromezer lakosú településen.

Összefogással a templomért

Nagy Károly református lelkipásztor a vasárnap délutáni istentiszteleten emlékeztetett, hogy a gyülekezetnek 1562 óta van saját temploma. Az épületbe az évszázadok során kétszer is villám csapott és a második világháború alatt is megrongálódott. – A felújításokkal járó munkák összefogásra tanították meg Isten népét a településen és ez az, ami ma is éltet minket – mondta az ünnepségen.

A templom renoválására most azért volt szükség, mert kívül a vakolat több helyen leomlott, s bár próbálták saját erőből helyrehozni a hibákat, a gyülekezet anyagi forrásai kevésnek bizonyultak. A tavaly végzett munkálatok során kijavították és lefestették a falakat. Helyreállították a mennyezetet, felújították a padokat és a padlózatot is. A teljes beruházás 28 millió forintba került, amit a magyar kormány, az egyházkerület és az egyházmegye is támogatott.


„A templom nemcsak hófehér és tiszta, hanem felfelé mutat, így irányjelző lehet az itt élők számára” – fogalmazott a gyülekezet lelkipásztora, aki azt is elmondta, hogy eredetileg tavasszal szerettek volna hálaadó istentiszteletet tartani, de ezt a koronavírus miatt el kellett halasztani. Hozzátette: a felújítás ideje alatt a gyülekezeti házban tartották az istentiszteleteket.

Otthon a templomban

„Isten a legszebbet, a legjobbat és a tökéletest érdemli. Minden erőfeszítésünknek arra kell irányulnia, hogy a neki szentelt hajlék méltó legyen hozzá” – fogalmazott igehirdetésében a tiszáninneni püspökhelyettes. Pásztor Dániel szerint a prügyiek nagyot léptek előre, amikor a templom felújításába kezdtek. Az igehirdető hangsúlyozta, hogy a templom otthon.

„Az a hely, ahová mindig hazamehetsz. Ahol soha nem vagy kitaszított és mindig szeretettel fogadnak, még ha úgy is térsz haza, mint a tékozló fiú. Keressétek ezt az otthont, ahol lsten mindig tárt karokkal vár benneteket!” Pásztor Dániel arról is szólt, hogy a templomban megszűnnek a társadalmi különbségek, nem számít a rang. „Egyformán kegyelemre szorult emberek vagyunk és arra vagyunk utalva, hogy Isten az Ő irgalmából könyörüljön rajtunk.”

Krisztusi közösség

Mészáros István zempléni esperes a hálaadó istentisztelet levezetése mellett köszöntötte is a jelenlévőket. Azt mondta, hogy az életben, akár egy ilyen felújítás során is, lemondás és keserűség vehet rajtunk erőt, de mint a nagycsütörtöki történet példáján keresztül rávilágított: „Krisztus feltámadása által ez a gyülekezet és minden közösség átélheti, hogy Krisztus által vezetett közösség.”

A gyülekezet történelmére és a lelkészházaspár huszonöt éves szolgálatára nézve elmondta: nem volt hiány semmiben, mert az Úr Isten mindig reménység fölött adta az áldásokat és mindenről gondoskodott. „Így tekintsünk vissza arra, ami már elmúlt és azzal a reménységgel nézzünk előre, hogy Jézus előttünk megy!”

Szöveg és képek: Kojsza Péter


A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Megújult a református templom Prügyön

rss

Napi lelki táplálék

Ezért magam is arra törekszem, hogy lelkiismeretem mindenkor tiszta legyen Isten és emberek előtt. ApCsel 24,16

2Sám 6

A jó döntést is lehet rosszul véghez vinni. Dávid most nem kérdezi az Urat, maga szervezi meg, hogy a szent ládát, Isten jelenlétének szimbólumát Jeruzsálembe hozassa. 

tovább

(21) „A halottak feltámadása miatt vádolnak…” (Apostolok cselekedetei 24,10–21)

PÁL BESZÉDE FÉLIX HELYTARTÓ ELŐTT.

– 1. Pál beszéde tisztességes. Az apostol a törvényes rendet betartja; a felsőbbség iránti tiszteletet megadja. Pál soha nem vitázik, konfrontálódik „csak azért is”; nem szít lázadást (10–13).

tovább

NEHÉMIÁS 6,1-9 - Pletykafészek

„Hallottad a legújabb hírt?” Ismerek olyan embereket, akiknek úgy tűnik, hogy a pletykák terjesztése a hobbijuk. Anélkül, hogy a dolgok valóságtartalmát megvizsgálnánk, egyszerűen mindent továbbadnak. 

tovább

2017. szeptember 30. szombat

Az áldás forrása

„Amikor a fiúk felnőttek, Ézsau a vadászathoz értő, szabadban élő ember lett, Jákób ellenben a szokásokat tisztelő sátorlakó. Ezért Izsák Ézsaut szerette, mert ízlett neki a vad, Rebeka viszont Jákóbot szerette.” (1Móz 25, 27-28)

tovább

Zelk Zoltán: Ez már az ősz

Ez már az ősz. Itt, ott még egy tücsök 
dalt próbál szegény, a füvek között. 
Szakad a húr, szétfoszlik a vonó 
nem nótaszó ez már, de búcsúszó. 

Ez már az ősz. Borzongva kél a nap. 
Közeleg a rozsdaszínű áradat. 
Átzúg kertek, erdők, hegyek fölött 
elnémul a rigó, el a tücsök. 

 

tovább