Megújult a bódvaszilasi Biztos Kezdet Gyerekház

2020. Sep 03., szerző: Adminisztrátor

Átadták a felújított Biztos Kezdet Gyerekházat Bódvaszilason. Az intézmény két évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, hogy támogassa a hátrányos helyzetű családokat és segítse a felelős szülővé válást a településen. Az épület tetőterében turisztikai szálláshelyet hoztak létre. Ide az ország minden pontjáról várják a látogatókat.

2018 nyarán írtunk arról, hogy megkezdte működését a „Menedék” elnevezésű Biztos Kezdet Gyerekház a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bódvaszilason. Az intézményt azért indította el a helyi egyházközség a MRE Diakóniai Irodájával közösen, hogy segítse a roma gyerekek kitörését a szegénységből. A programra negyvenmillió forintos európai uniós támogatást kaptak.


Mint azt Meleg Attila református lelkipásztor az augusztus 28-i átadáson elmondta: a gyerekház a gyülekezet cigánymissziójába beágyazódva működik. Hosszú távon segíti a helyi romák felzárkózását és lehetőséget ad arra, hogy a keresztyén értékeket közvetítsék feléjük. Az egyházközség saját tulajdonú ingatlanába minden hétköznap várják a résztvevőket.


A szakemberek hátrányos helyzetű gyerekek készségeit és kompetenciáit fejlesztik a központban, hiszen ezek hiánya tovább növelné lemaradásukat. Az édesapák és édesanyák megerősödhetnek szülői szerepeikben. A babát váró kismamákat felkészítik a szülésre és a gyereknevelésre is. Az épület átadásakor Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár elmondta: a gyerekház több generáción átívelően változtatja meg a családok életét. Biztos befektetés, ami a helyi cigányság erőforrásait használja és építi a közösséget – fogalmazott.

A református egyház tizenkét tanodát és öt Biztos Kezdet Gyerekházat tart fenn az országban. Beszterczey András, a MRE Diakóniai Irodavezetője szerint a bódvaszilasi intézmény azért különleges, mert “a békesség, a harmónia és az összetartozás szimbóluma”.


A gyerekház kettős funkcióval rendelkezik, hiszen turisztikai szálláshelyet is kialakítottak az épületben. A beruházást a magyar kormány tizenötmillió forinttal támogatta. Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos kifejtette: a kormány célkitűzése, hogy 2030-ra hazánk a legélhetőbb országok közé tartozzon. Úgy véli: ennek egyik kulcsa az egészséges életmód, ami minden eddiginél fontosabb helyre került az emberek életében.
– Ahhoz, hogy ezt ki tudjuk szolgálni, megfelelő feltételeket kell teremteni. Ott tudunk ebben segíteni, ahol van lendület és kezdeményezőkészség – mondta a politikus, aki példaértékűnek nevezte a református egyházközség munkáját a településen.


„Mondhatja-e az ember Istennek, hogy miért éppen oda születtem, ahová?” – ezzel a gondolatébresztő kérdéssel kezdte a hálaadó istentiszteleten mondott igehirdetését Balog Zoltán, majd leszögezte: vannak, akiknél ez nem elméleti, hanem egzisztenciális- és sorskérdés. A református lelkipásztor rávilágított: életünk titka Isten titkában van elrejtve és csak rajtunk múlik, hogy megtaláljuk- e azt az utat, amit Isten tervezett számunkra. „Akkor lesz az életünk titka a mi közös titkunk Istennel, ha elindulunk az Ő gondviselésének és szabadításának útján.” Balog Zoltán igehirdetésében hangsúlyozta: a változás bennünk kezdődik és - ahogy ezt a bódvaszilasi példa is mutatja - közösségi szinten is megvalósulhat.


A Tiszáninneni Református Egyházkerület részéről Pásztor Dániel püspökhelyettes köszöntötte a jelenlévőket. Azt mondta, hogy a „felzárkóztatás” társadalmunk és teremtett világunk legnagyobb kihívása. – Küldetésünk, hogy az isteni tervet végrehajtsuk és segítsük azokat, akik lemaradnak – emelte ki az istentiszteleten.

Szöveg és képek: Kojsza Péter

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Megújult a bódvaszilasi Biztos Kezdet Gyerekház

rss

Napi lelki táplálék

Ezért magam is arra törekszem, hogy lelkiismeretem mindenkor tiszta legyen Isten és emberek előtt. ApCsel 24,16

2Sám 6

A jó döntést is lehet rosszul véghez vinni. Dávid most nem kérdezi az Urat, maga szervezi meg, hogy a szent ládát, Isten jelenlétének szimbólumát Jeruzsálembe hozassa. 

tovább

(21) „A halottak feltámadása miatt vádolnak…” (Apostolok cselekedetei 24,10–21)

PÁL BESZÉDE FÉLIX HELYTARTÓ ELŐTT.

– 1. Pál beszéde tisztességes. Az apostol a törvényes rendet betartja; a felsőbbség iránti tiszteletet megadja. Pál soha nem vitázik, konfrontálódik „csak azért is”; nem szít lázadást (10–13).

tovább

NEHÉMIÁS 6,1-9 - Pletykafészek

„Hallottad a legújabb hírt?” Ismerek olyan embereket, akiknek úgy tűnik, hogy a pletykák terjesztése a hobbijuk. Anélkül, hogy a dolgok valóságtartalmát megvizsgálnánk, egyszerűen mindent továbbadnak. 

tovább

2017. szeptember 30. szombat

Az áldás forrása

„Amikor a fiúk felnőttek, Ézsau a vadászathoz értő, szabadban élő ember lett, Jákób ellenben a szokásokat tisztelő sátorlakó. Ezért Izsák Ézsaut szerette, mert ízlett neki a vad, Rebeka viszont Jákóbot szerette.” (1Móz 25, 27-28)

tovább

Zelk Zoltán: Ez már az ősz

Ez már az ősz. Itt, ott még egy tücsök 
dalt próbál szegény, a füvek között. 
Szakad a húr, szétfoszlik a vonó 
nem nótaszó ez már, de búcsúszó. 

Ez már az ősz. Borzongva kél a nap. 
Közeleg a rozsdaszínű áradat. 
Átzúg kertek, erdők, hegyek fölött 
elnémul a rigó, el a tücsök. 

 

tovább