Kopjafa készült a meg nem született gyermekek emlékére Hevesen

2020. Dec 02., szerző: Adminisztrátor

A meg nem született gyermekek emlékére avattak kopjafát Hevesen, a református temetőben, november 15-én. A kezdeményező, Mészáros Ildikó református lelkipásztor egy olyan helyet szeretett volna létrehozni, ahol a gyászoló szülők méltó módon elbúcsúzhatnak magzatuktól.

Október 15-e a babagyász világnapja volt. Ezen a napon emlékeztünk azokra a gyermekekre, akiknek a szíve már csak a szomorú édesanyák lelkében dobog. Mészáros Ildikó úgy látja: az életünkból kikoptak azok a régi szertartások, amelyek segítik az elengedést. „A méltó búcsúzásra mindenkinek szüksége van, még annak is, aki néhány hetes vagy hónapos magzatát veszítette el, de sajnos ez nem mindenkinek adatik meg” – fogalmazott a református lelkipásztor.

Egyes kórházakban azt sem teszik lehetővé, hogy a szülők eltemethessék gyermeküket. Pedig a magzat elvesztése minden esetben súlyos lelki sebeket okoz az édesanyák és édesapák számára. „Van, aki zokog, van, akin dermedt csend lesz úrrá és van, aki elfojtottan gyászol. Nehéz szavakat találni erre a fájdalomra.” Mészáros Ildikó elmondta: ezzel a kopjafával szeretnének emlékezni az anyaméhben életüket vesztett gyermekekre és segíteni a gyász feldolgozásában. „Akik az első sokkoló napokon, heteken túljutottak, kijöhetnek a temetőnkbe és a kopjafánál megállva elbúcsúzhatnak oly nagyon várt, de meg nem született gyermeküktől.”

Az alkotást Pásztor Dániel tiszáninneni püspökhelyettes és Timár Ulla, a Bibliamúzeum igazgatója avatták fel. A kopjafát Ambrus Aladár fafaragó mester készítette.

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.
rss

Napi lelki táplálék

Aki hisz a Fiúban, annak örök élete van, aki pedig nem engedelmeskedik a Fiúnak, nem lát majd életet, hanem Isten haragja marad rajta. Jn 3,36

Jel 19,1–10

„Örüljünk és ujjongjunk…” (7). Örömöt és biztonságot ajándékoz az a tudat, hogy a dicsőség és a hatalom egyedül Istené, nem gonosz hatalmaké és nem az emberé; ez az Isten pedig a mi Istenünk (1). 

tovább

(5) „Mint repdeső madársereg, úgy oltalmazza a Seregek Ura Jeruzsálemet…” (Ézsaiás 31)

Az Úr oltalmaz, megvéd, megtart (5).

Úgy oltalmaz az Úr, mint a repdeső madár szárnyai oltalmazzák a fészkét. Ismerjük az ide kapcsolódó gyönyörű Igéket: – „…ahogy a sas, röptetve a fészekalját, fiókái fölött repdes, úgy vette őt kiterjesztett szárnyaira, evezőtollán hordozva őt.” (5Mózes 32,11) 

tovább

Lukács 6,12–19 - Éjjeli ima

Az utóbbi években fokozatosan tudatosult bennem, mekkora jelentősége és ereje van az imádságnak. Ebben az összefüggésben felismertem, mennyire fontosnak tartotta Jézus is az imádságot. 

tovább

2018. január 19. péntek

Megtanultam, hogy elégedett legyek azzal, amim van. Tudok szűkölködni, és tudok bővölködni is… (Fil 4:11-12)

tovább

Isten vezet

Szememmel én vezetlek téged,
Amerre mégy, veled megyek.
Utat török, s nem árthat néked
Sötét völgy, vagy zordon hegyek,
Járj szárazon, vagy víz felett,
Orcámnak fénye hűn vezet.

 

 

tovább