Kopjafa készült a meg nem született gyermekek emlékére Hevesen

2020. Dec 02., szerző: Adminisztrátor

A meg nem született gyermekek emlékére avattak kopjafát Hevesen, a református temetőben, november 15-én. A kezdeményező, Mészáros Ildikó református lelkipásztor egy olyan helyet szeretett volna létrehozni, ahol a gyászoló szülők méltó módon elbúcsúzhatnak magzatuktól.

Október 15-e a babagyász világnapja volt. Ezen a napon emlékeztünk azokra a gyermekekre, akiknek a szíve már csak a szomorú édesanyák lelkében dobog. Mészáros Ildikó úgy látja: az életünkból kikoptak azok a régi szertartások, amelyek segítik az elengedést. „A méltó búcsúzásra mindenkinek szüksége van, még annak is, aki néhány hetes vagy hónapos magzatát veszítette el, de sajnos ez nem mindenkinek adatik meg” – fogalmazott a református lelkipásztor.

Egyes kórházakban azt sem teszik lehetővé, hogy a szülők eltemethessék gyermeküket. Pedig a magzat elvesztése minden esetben súlyos lelki sebeket okoz az édesanyák és édesapák számára. „Van, aki zokog, van, akin dermedt csend lesz úrrá és van, aki elfojtottan gyászol. Nehéz szavakat találni erre a fájdalomra.” Mészáros Ildikó elmondta: ezzel a kopjafával szeretnének emlékezni az anyaméhben életüket vesztett gyermekekre és segíteni a gyász feldolgozásában. „Akik az első sokkoló napokon, heteken túljutottak, kijöhetnek a temetőnkbe és a kopjafánál megállva elbúcsúzhatnak oly nagyon várt, de meg nem született gyermeküktől.”

Az alkotást Pásztor Dániel tiszáninneni püspökhelyettes és Timár Ulla, a Bibliamúzeum igazgatója avatták fel. A kopjafát Ambrus Aladár fafaragó mester készítette.

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.
rss

Napi lelki táplálék

Azért szeret engem az Atya, mert én odaadom az életemet, hogy aztán újra visszavegyem. Jn 10,17

Lk 12,13–32

„…ne aggódjatok életetekért, hogy mit egyetek…” (22). Nap mint nap körülvesz bennünket a sok tanács: mit ehetünk, mit nem, mivel és mikor. 

 

tovább

(31) „…gyönyörködtem az emberekben.” (Példabeszédek 8)

Az élet kivételezett, nagy ajándékai azok a pillanatok – ebben a rohanó világban különösen –, amikor önfeledten megállunk, és gyönyörködünk valamiben. Ezekben a pillanatokban az örökkévaló, mennyei jelent éljük át. 

tovább

Lukács 20,20–26 - Megkülönböztetni a hangokat

Az írástudók és vezető papok besúgókat küldenek Jézushoz, hogy megbuktassák. Ilyen "besúgó", alattomos hangok az én életemben is jelen vannak. 

tovább

2018. március 4.

Gyönyörködni a Fiúban 

A mennyből pedig hang hallatszott: Te vagy az én szeretett Fiam, benned gyönyörködöm. (Mk 1,11)

 

tovább

Dietrich Bonhoeffer: Hit

Hiszem,
hogy Isten mindent,
még a legrosszabb dolgot is,
engedi és segíti, hogy jóra forduljon.
Ehhez olyan emberekre van szüksége,
akik mindenben
a legjobbat szolgálják.

tovább