Miskolc-Tetemvári Református Egyházközség Honlapja

Aktualitások - Hírek

Főoldal / Hírek

2021.04.11. vasárnap – online istentisztelet

Robb Martin / 2021-04-11 00:01:52

 

 

Almási Ferenc

 

Bírák 13,1-14. és 24-25. - www.bible.com/hu/bible/920/JDG.13.1-25.rúf

 

tovább

Deszka-hirdetések (2021. április 11.)

Robb Martin / 2021-04-10 23:24:39

. tovább

Húsvét hétfői ünnepi online istentisztelet

Robb Martin / 2021-04-05 00:00:46

 

 

Kónya Ákos

 

Zsid 13,20-21. - www.bible.com/hu/bible/84/HEB.13.20-21.HUNK

 

tovább

Húsvét vasárnapi gondolatok

Robb Martin / 2021-04-04 22:49:18

 

De az így szólt hozzájuk: Ne féljetek! A názáreti Jézust keresitek, akit megfeszítettek? Feltámadt, nincsen itt. Íme, ez az a hely, ahova őt tették.

(Márk 16,6.)

 

Tudjuk, ismerjük a húsvéti történetet. De elgondolkodtunk-e már azon, amit ez a igeszakasz üzenni akar számunkra?

 

Élünk ebben a megváltozott helyzetben, kilépve a komfortzónánkból, a megszokott életünkből. A változás az embert aggodalommal, várakozással, vagy félelemmel töltheti el. Ugyanúgy, ahogyan az asszonyokat is, akik Jézus sírjához mentek. Ők is feltették a kérdést: Mi lesz, mit fogunk csinálni, hogy fogjuk elhengeríteni a követ a sírbolt elől? És még mennyi kérdés fogalmazódhatott meg gondolataikban! Volt bennük bizonyára aggodalom, várakozás és félelem is. Mint ahogyan ebben a járványhelyzetben mi is megtalálhatjuk magunkban mind a három érzést. Féltjük a családunkat, a szeretteinket, hogy nehogy bajuk essen, aggódunk azért, hogy hogyan alakulnak a különböző dolgaink, és várjuk, hogy végre enyhüljön, és vége legyen a járványnak, hogy felszabadulhassunk.

 

Az ige útmutatással szolgál, talán most még jobban ezen a húsvèti ünnepen: Ne féljetek! Hiszen Jézust feltámadt, ezzel legyőzve a halált, és minden mást is, ami bizonyosságot ad arra, hogy a járványnak is vége lesz. De addig is legyenek előttünk Pál apostol szavai: Mert nem a félelem lelkét adta nekünk Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét.

 

Jézust az asszonyok azon a helyen keresték, a sírboltnál, ahol úgy tudták, hogy megtalálják, hiszen oda lett elhelyezve Jézus teste.

 

Mi azonban ezen az ünnepen ne ott keressünk, ahol biztosan nem fogjuk megtalálni, keressük a szívünkben, csendesedjünk el, hívjuk meg magunkhoz imáinkon keresztül most az ünnepi asztalhoz, majd pedig az ünnepet követően a hétköznapjainkba is, és bízzuk rá magunkat!

 

Áldott Húsvèti Ünnepeket kívánunk!

 

tovább

Nagyszombati gondolatok

Robb Martin / 2021-04-04 22:43:03

 

Nagyszombat van. Csendes minden. A járvány és az ünnep miatt csendes a város.Az első nagyszombat is csendes volt - kívül. De belül biztosan óriási érzelmek kavarogtak a tanítványokban. Nem szerettem volna az ő helyükben lenni nagyszombaton...Péter háromszor is megtagadta Jézust... Az utolsó vacsora közben azon kezdtek vitázni, hogy ki a nagyobb közöttük?... Amikor Jézust elfogták, szétszaladtak, mentették az életüket. - Mennyire szégyellhették magukat! Mennyi önvád, szégyen, kétségbeesés halmozódott fel bennük? És az égető kérdés: mi lesz ezután?

 

Nagyszombat van. Csend van. Kapcsold ki a tv-t, tedd le a telefont/tabletet és légy egy kicsit csendben. A tanítványok nagyon szégyellték magukat, de Jézus nem csak miattuk halt meg. Miattad is elszenvedte azt a sok mindent, amiről olvasunk a Bibliában. Engedd, hogy a csend Jézushoz, az Ő megbocsátó szeretetéhez vigyen közelebb. Gondold át mindazt ma este, ami terhel, amit szégyellsz, ami bánt és mondd el mindezt az Úrnak. És örülj: holnap húsvét, Jézus feltámadott! Érted halt meg, érted vette fel magára bűneidet, érted támadott fel.

 

Almási Ferenc

 

tovább

Nagycsütörtöki gondolatok

Robb Martin / 2021-04-04 22:40:23

Nagycsütörtök van. Sok minden történt ezen a napon. Jézus és 12 tanítványa ezen a reggelen is felkelt és elindult a napjuk. De Jézus tudta, hogy Neki ez lesz az utolsó teljes napja, ma lesz az utolsó vacsorája. Ha tudnánk, hogy ez lesz az utolsó napunk, mit tennénk? Vagy tudnánk, hogy ez lesz valakivel az utolsó napunk, mert Isten elhívja őt, hogyan töltenénk? - Egyik ismerősünk mesélte, hogy valaki rosszul érezte magát az ismeretségi körében és bement a kórházba. Vizsgálni kezdték, majd hamar kiderült, hogy nagy a baj és még aznap elhunyt. Saját lábán ment be a kórházba rossz közérzettel és nem jött ki többé.

 

Jézus tudta egyedül, hogy ez lesz az Ő utolsó napja. Mégis úgy készült rá, hogy nem magára figyelt. Nem azt mondta, hogy ezt az utolsó napot aztán kiélvezem minden percével, hanem a tanítványaira figyelt, őket készítette mindarra, ami ezután következik. Gondoskodott arról, hogy legyen hely hol elkölteni békességben az utolsó vacsorát, rengeteg dolgot elmondott, tanított az apostoloknak (János evangéliuma 13-17 fejezetek) és csak ezután törődött Önmagával. A Gecsemáné-kertbe ment és kérte a tanítványait, hogy virrasszanak és imádkozzanak Vele, de nem voltak rá képesek. Ő pedig vért verejtékezve kínlódott, szenvedett, tusakodott: "Atyám, ha lehetséges, múljék el tőlem e keserű pohár. - Mindazonáltal ne úgy legyen, ahogy én akarom, hanem ahogy Te" (Mt 26:39). Jézus tudta, mi következik. Nem "csak" testi halált szenvedett. Jézust nem "csak" megölték ártatlanul. Rendkívül durván megverték, megalázták és a kárhozat minden szenvedését kellett elviselnie. Nem tudjuk pontosan, mit jelent ez, de az biztos, hogy ennél nagyobb szenvedés nem létezik. Jézus mindezt mégis vállalta értünk. És azért szenvedett ennyire ezen az estén, mert mondhatott volna nemet. De Ő engedelmes maradt mindvégig. Értünk. Értem. Érted. Valószínűleg sokan ma is dolgoznak (otthonról vagy munkahelyről), el kell menni vásárolni, főzni, stb. Hétköznap, csütörtök van. De nekünk nagycsütörtök. Jusson eszünkbe a nap folyamán, hogy bár csak egy hétköznap volt ez, Jézusnak az utolsó nap: miattunk, hogy megváltson bennünket. És jusson eszünkbe az is, hogy számunkra is lesz egy utolsó nap. Éljünk úgy, hogy ha ez lesz az, a vége hazatérés legyen Krisztus által a mennyei otthonba.

 

Almási Ferenc


tovább

Húsvét vasárnapi ünnepi online istentisztelet

Robb Martin / 2021-04-04 00:00:01

 

 

Almási Ferenc

 

Máté 28,1-10.www.bible.com/hu/bible/920/MAT.28.1-10.rúf

 

tovább

Nagypénteki ünnepi online istentisztelet

Robb Martin / 2021-04-02 00:00:37

 

 

Kónya Ákos

 

Máté 27,31-36. - www.bible.com/hu/bible/920/MAT.27.31-36.rúf

 

tovább

Nagycsütörtöki online istentisztelet

Robb Martin / 2021-04-01 17:06:17

 

 

Almási Ferenc

 

Lukács 22,7-23. és 28-30. www.bible.com/hu/bible/920/LUK.22.7-30.rúf

 

tovább