Miskolc-Tetemvári Református Egyházközség Honlapja

Fontos változás Keszi Krisztina szolgálatában

2017-01-08 00:00:08 / Robb Martin

"Keszi Krisztina zambiai szolgálatában is egy fontos változás következik be. Krisztina kint léte óta (2006) egyrészt a Mungwi Klinikán végzett orvosi munkát, másrészt a helyi és a környező falvakbeli gyerekek között is széleskörű szolgálatot épített ki gyermekeknek szóló anyagok elkészítésével, csendeshetek szervezésével, munkatársak képzésével, segítésével. Mára már mindkét szolgálat teljes embert követel, ami komoly leterheltséget jelentett Krisztina számára.

 

Az elmúlt években folyamatosan kerestük erre a megoldást. Az elmúlt hónapokban több változás is kialakult. Egyrészt, a zambiai állam egy új kórházat épít a közelben, ami várhatóan átformálja a környék egészségügyi ellátórendszerét. Másrészt, a Nemzetközi Liebenzelli Misszió vezetőségében megszületett az az elhatározás, hogy világszerte végzett missziónkban olyan területekre fókuszáljunk, amelyeket a misszió egyértelműen küldetésének tart. A kifejezetten orvos-egészségügyi munka nem tartozik ebbe bele, mert ez egyre komolyabb szakmai felkészültséget igényel, és ezt a misszió nem tudja felelősen felvállalni. A misszió németországi ága, amely eddig az évig komoly anyagi támogatással segítette a Mungwi Klinikát (noha nekik már évek óta nincs ott misszionáriusuk), úgy döntött, hogy a jövőben más lelki szolgálatokra szeretné fordítani ezeket a forrásait.

 

Mivel mi is évek óta gondolkoztunk azon, hogyan lehetne Krisztina fizikai leterheltségén segíteni és felszabadítani őt a lelki munkára, úgy tűnt, ennek most jött el az ideje. Ennek megfelelően, Krisztinával egyetértésben (akit Isten szintén készített már erre a váltásra) az a döntés született, hogy december végén befejezi orvosi munkáját a Mungwi Klinikán.

 

Ez azt jelenti, hogy jövőre megváltozik szolgálati fókusza és lakhelye is. Szeretne falura költözni és az ottani emberek között lelki munkát végezni. Jelenleg folyik az új lakhely keresése, amiben kérjük a testvérek imádságát, hogy megtaláljuk az Istentől elkészített otthont Krisztinának. Ugyanakkor számítunk a testvérek további anyagi áldozatvállalására is, mert a lakhelyváltásnak várhatóan komoly anyagi vonzatai is lesznek. Egy vidéki háznál a kerítés, vízellátás nem természetes, valószínűleg a felújítással együtt ezek is a megoldandó feladatok közé tartoznak majd, akárcsak a kapcsolattartási rendszer (telefon, internet) kiépítése."

 

Részlet Sípos Alpár Szabolcs kuratóriumi elnök „Változások” című írásából, ami a Külmisszió Híradó 2016. decemberi számában jelent meg,