Miskolc-Tetemvári Református Egyházközség Honlapja

Húsvét vasárnapi gondolatok

2021-04-04 22:49:18 / Robb Martin

 

De az így szólt hozzájuk: Ne féljetek! A názáreti Jézust keresitek, akit megfeszítettek? Feltámadt, nincsen itt. Íme, ez az a hely, ahova őt tették.

(Márk 16,6.)

 

Tudjuk, ismerjük a húsvéti történetet. De elgondolkodtunk-e már azon, amit ez a igeszakasz üzenni akar számunkra?

 

Élünk ebben a megváltozott helyzetben, kilépve a komfortzónánkból, a megszokott életünkből. A változás az embert aggodalommal, várakozással, vagy félelemmel töltheti el. Ugyanúgy, ahogyan az asszonyokat is, akik Jézus sírjához mentek. Ők is feltették a kérdést: Mi lesz, mit fogunk csinálni, hogy fogjuk elhengeríteni a követ a sírbolt elől? És még mennyi kérdés fogalmazódhatott meg gondolataikban! Volt bennük bizonyára aggodalom, várakozás és félelem is. Mint ahogyan ebben a járványhelyzetben mi is megtalálhatjuk magunkban mind a három érzést. Féltjük a családunkat, a szeretteinket, hogy nehogy bajuk essen, aggódunk azért, hogy hogyan alakulnak a különböző dolgaink, és várjuk, hogy végre enyhüljön, és vége legyen a járványnak, hogy felszabadulhassunk.

 

Az ige útmutatással szolgál, talán most még jobban ezen a húsvèti ünnepen: Ne féljetek! Hiszen Jézust feltámadt, ezzel legyőzve a halált, és minden mást is, ami bizonyosságot ad arra, hogy a járványnak is vége lesz. De addig is legyenek előttünk Pál apostol szavai: Mert nem a félelem lelkét adta nekünk Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét.

 

Jézust az asszonyok azon a helyen keresték, a sírboltnál, ahol úgy tudták, hogy megtalálják, hiszen oda lett elhelyezve Jézus teste.

 

Mi azonban ezen az ünnepen ne ott keressünk, ahol biztosan nem fogjuk megtalálni, keressük a szívünkben, csendesedjünk el, hívjuk meg magunkhoz imáinkon keresztül most az ünnepi asztalhoz, majd pedig az ünnepet követően a hétköznapjainkba is, és bízzuk rá magunkat!

 

Áldott Húsvèti Ünnepeket kívánunk!