MRDK - Grafo-Logos Szolgálat

Bóbiták

2017-09-14 06:39:40 / Taracköziné Nemes Mónika

Száműzve...

„Igen, valahogy így van: otthon az, ahova hazatérsz. Ahol valaki vár este. Ahol ismered a fal kopásait, a szőnyeg foltjait, a bútorok apró nyikorgásait. Ahol úgy fekszel le az ágyba, hogy nem csak alszol, hanem pihensz. Nem csak pihensz, hanem kipihened magad. Kipihened az életet, az embereket, mindent. Ahol otthon vagy, az az otthon.

Nem kell hozzá sok. Elég egy szoba. Ha tízen vagytok benne, az se baj. Ha mind a tízen egyek vagytok ebben, hogy haza tértek, amikor este hazatértek. Nem kell hozzá sok, csak egy szoba és egy érzés. Egy egészen egyszerű állati érzés: hogy ma itt élek. Van egy ágy, amiben alszom, egy szék, amire leülök, egy kályha, ami meleget ad. És hogy ebben a körülöttem lévő széles, nagy és furcsa világban ez a kis hely nem idegen és ma az enyém. Jól érzem magamat benne, ha kinézek az ablakon és kint esik az eső, vagy süvölt a szél. És hogy ha ide este bejövök, meglelem azokat, akik még hozzám tartoznak.

Ez az otthon.

Wass Albert


 

"Mindenütt jó, de a legjobb otthon! - mondja a régi magyar bölcsesség. Sűrűn idézzük is nyelvünk, népünk, szívünk egyszerű, de igaz gondolatát. Mondjuk egy hosszú munkanap után a kanapén fáradtan nyújtózva. Ám különösen a hosszú útjáról hazatérő ember hálás, már magáért a hazaérkezésért is. S ha ebbe belevegyül az „itthon vagyok" mélységes biztonságérzete - bármi történt is aznap - mégiscsak kerek marad a világ. Van, akinek az otthon szinte egész életében ugyanaz a helyszín marad, s van, akinél cserélődik, változik a hon, a ház, a szoba, ahol esténként ez a wass alberti érzés átjárja a lelkét. Bárhogy is legyen, bárhol is legyen - szükségünk van az „otthon-levésre". Egyszerű, földi biztonságcsepp ez a sarkaiból kifordulni készülő világban. Vasmacska, amit kidobunk a háborgó hullámok között, hogy sziklának ne csapódjunk, és életben maradjunk. Pillanatnyi lefixálása a lélekvesztőnek, mely életünket viszi-hordja."

...

"Csak a Mester és ti. Mert utóvégre mindenütt jó, de a legjobb ... EGYÜTT!"

GLSZ