Jókai Mór Református Óvoda Miskolc

Járványügyi intézkedési terv

2020-09-08 14:12:52 / Mészárosné Tóth Zsuzsanna

A koronavírus járvány terjedésének megelőzése érdekében a Nemzeti Népegészségügyi Központ az óvodai ellátás során járványügyi megelőző szabályok betartására hívja fel az üzemeltetők figyelmét. A Jókai Mór Református Óvoda is elkészítette a járványügyi intézkedési tervét, melyet az alábbi pontokban rögzítünk:

· Elsődleges és legfontosabb a megelőző intézkedés, az intézményünkbe kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató gyermek, szülő és dolgozó jöhet. Kérjük, hogy ezt fokozottan tartsák be!

· Személyi higiénia: kiemelt figyelmet fordítunk a gyermekek és a felnőttek személyi higiénéjének betartására, melynek központi eleme a gyakori, alapos szappanos kézmosás, kézfertőtlenítés. Intézményünk biztosítja az ehhez szükséges feltételeket. Naponta cserélik a szülők a törülközőt, és hetente pedig hazaviszik az ágyneműt kimosni. A gyermekeknek megtanítjuk az ún. köhögési etikettet: papír zsebkendő használata köhögéskor, tüsszentéskor, a használt zsebkendőt ki kell dobni, majd kezet kell mosni. Gondoskodunk arról, hogy a megfelelő mennyiségű papír zsebkendő folyamatosan rendelkezésre álljon. Fokozottan ügyelünk arra, hogy az óvodában, foglalkozások, étkezések WC használat alkalmával mindenki alaposan mosson kezet. A konyhai dolgozók munkaidejükben maszkot viselnek. A dajkák a gyermek átvételénél, takarítás során és az étel kiosztásakor maszkot és gumikesztyűt viselnek. Reggelente testhőmérőt használunk.

· Szellőztetés: előnyben részesítjük a szabadtéri foglalkozásokat, ameddig az időjárás megengedi. A csoportok az udvaron, szabad levegőn tartsák meg a foglalkozásokat. Zárt térben a kórokozók koncentrációjának minimalizálása érdekében nagyon fontos a csoportszobák szellőztetése az időjárás és a forgalom függvényében. Folyamatosan használjuk a levegőtisztító berendezéseket.

· Fokozott fertőtlenítés: fokozottan ügyelni kell az intézmény területének tisztaságára, napi fertőtlenítő takarítás elvégzésére. Kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a kézzel gyakran érintett felületek (pl. ajtókilincs, korlát, villanykapcsolók, mosdók csaptelepei stb.) vírusölő hatású szerrel fertőtlenítésre kerüljenek. A gyermekek által használt játékokat, sportszereket, játszótéri eszközöket szintén rendszeresen vírusölő hatású szerrel fertőtlenítjük. A bejáratoknál szenzoros kézfertőtlenítő használata kötelező belépéskor. A gyermekek a kézfertőtlenítőt csak felnőtt felügyelete mellett használhatják.

· Kontaktusok csökkentése: a kontaktusok csökkentése érdekében a gyermeket egy szülő adja át szájmaszkban az óvoda szélfogójában. Lehetőleg a legkevesebb ideig tartózkodjanak ebben a helyiségben a szülők, és törekedjenek a védőtávolság betartására. Ülés- és fektetési rendet készítünk minden csoportban. Altatáskor az ágyak elhelyezésénél az intézmény adta lehetőségeket figyelembe vesszük. Étkezési díj befizetése során kerüljük a sorban állást. A pénzt külön bejáratú helyiségben szedjük, így a gyermekektől kellő távolságban lesznek a szülők. Semmilyen külsős általi különfoglalkozásunk nem lesz, nem fogadunk művészeket és mi sem járunk ilyen eseményekre, valamint korcsolyázni sem.

· Étkezésre vonatkozó szabályok: fokozottan ügyelünk az étkezés helyszínének tisztaságára, folyamatos fertőtlenítésére. A felület tisztításakor ügyelünk a környezet vírusmentességének megőrzésére, a munkafolyamatok megfelelő szétválasztásával, valamint a gyakori fertőtlenítés bevezetésével.

Étkezés előtt és után kiemelt figyelmet fordítunk a gyermekek alapos szappanos kézmosására és fertőtlenítésére. Ajánlott a biztonságos hőkezeléssel készíthető ételek étlapon tartása. Kiemelten fontos a zöldségek és a gyümölcsök alapos, folyó vízzel történő lemosása. A nyers, kellően nem tisztítható alapanyagot tartalmazó ételek feltálalása kerülendő. Rendkívül fontos a gyerekek által használt edények, evőeszközök, poharak, tálcák megfelelő hatásfokú, fertőtlenítő hatású mosogatása, a tiszta evőeszközök, poharak, tányérok, tálcák cseppfertőzéstől védett tárolása. Az étkeztetést végző személyzet számára kötelező a vírusölő hatású, alkoholos kézfertőtlenítés.

· Teendők beteg személy esetén: amennyiben gyereknél, vagy dolgozónál a fertőzés tüneteit észleljük, haladéktalanul elkülönítjük, értesítjük a szülőt és az óvoda orvosát, aki az érvényes eljárási rend szerint dönt a további teendőkről. A beteg gyermeket ellátó személynek kesztyűt és maszkot kell viselnie. Amennyiben a szülő a járványügyi helyzetre való tekintettel hosszabb ideig nem kívánja óvodába járatni gyermekét, kérelmet kell benyújtania az intézmény és a fenntartó felé.

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; mso-pagination:widow-orphan; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii- mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi- mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}