Telkibányai Református Egyházközség Honlapja

Gyülekezeti körlevél 2021 őszén

2021-10-24 10:41:56 / Szalay Ibolya

Ti, akik imádkoztok a gyülekezetért, és vágyatok annak jóléte!

(Gyülekezetfejlesztési körlevél 2021 őszén)

 

Lelki bevezetés

Ősz van és nem győzünk a változóval betelni. A virágok helyét a termés veszi át, és a színek pótlására a levelek jönnek segítségül. Micsoda kavalkád. Jó lassítani és hagyni a szemeinket, hogy csodálják, ami ma van, holnap pedig összetapadva, sártól mocskosan hever a földön. A Szentírás beszél a hervadásról, az elmúlásról: „Minden test csak fű, és minden szépsége, mint a mezei virágé. Elszárad a fű, elhervad a virág, ha ráfúj az Úr szele. - Bizony, csak fű a nép! Elszárad a fű, elhervad a virág, de Istenünk igéje örökre megmarad." (Ézs 40: 6-8) A természeten keresztül is tanít és figyelmeztet bennünket az Isten. Az élővilágot, aki értelmesen vizsgálja annak nem marad szótlan. Eldúdolja dalát a jég reccsenésével, a hó ropogásával, a szellő fütyülésével, a pinceajtó nyikorgásával, a lekvárfőzés puffogásával, a cserépkályha duruzsolásával, a megcsendesedett világgal.

 

Az ember már nem nagyvonalú felénk, az ajtót pontosan behúzza, amikor belép a házba. A meleg nagy kincs, s még nagyobb az, ami adja. A Föld nem rest kincseit megosztani, erdei, vadjai, gázmezői az ember szolgálatában. Együtt élünk vele, amióta világ a világ, ez lett az otthonunk. Az évszakokkal, a nemszeretem idővel, a végesség tudatával együtt. Az ősz jelzi a hervadó életet, a betakarítást, de jelzi közeleg az év vége. A Szentírásban van egy mondat, amit nem idézünk szívesen, pedig ez is a része az isteni kijelentésnek. Jézus mondja az utolsó vacsora közben Iskariotes Júdásnak: „Amit tenni szándékozol, tedd meg hamar!" (Jn 13:27) Júdás sorsának beteljesedése közeledett. Maga sem tudhatta, nem volt már sok hátra neki. Viszont a sorsához hozzá tartozott az árulás. A „tedd meg hamar" -ral, mintha a vesztébe küldené Jézus. Nem meg kellene inkább állítani? Valaki sajnálja Júdást, mégis a 12 közül való volt. Van aki haragszik rá, mert a legdrágábbat aprópénzért herdálta el. Júdás sorsa beteljesedett a Jézuséval együtt. Az egyik halála átok, a másik áldás, megmentő áldozat. Nem mindegy, hogy a te esztendőd hogyan hamvad el. Mire lesz még figyelmed, mennyi lesz benned még a készség Isten dolgaira?


Hálaadásra okot adó események


Sok drága dolog történt az elmúlt hetekben, ami egyházunk fizikális és lelki épületét gazdagították. Amik még nem régen előttünk voltak, már beteljesedtek. Meghozták, vagy kezdik a gyümölcseiket meghozni. Ilyen volt a „Hittem, ezért írtam!", vagy az „Otthonom e Föld" elnevezésű alkalmaink. Nem győzünk hálát adni a csodás bizonyságtévőkért, akik meglátogattak és szolgáltak gyülekezetünkben. Az ősz folyamán elindult az ovishittan, a konfirmáció előkészítő, a keresztyén könyvklub is. Mindig várjuk az újabb és újabb alkalmakat. Ebben az évben 6 konfirmándus készül a májusi fogadalomtételre. A keresztyén könyvklubon is 6 kíváncsi, Támár lelki útját bejárni kívánó testvér vesz részt. A temetőkert is szépül, hiszen a nyugati oldalán új kapu készült. A főkapu környezete szintén tökéletesedett, új aszfalt borítást, zárat, akasztót kapott. Hála legyen Istennek az alkalmakra odaszánt lelkekért és az adakozó testvérekért. A Teremtés Ünnepén az őshonos gyümölcsöskert ajándékot kapott. Egy szép madárfürdető/madáritató készült a kert közepére, ami hasznos az apró madaraknak és egyaránt szép az emberi szemnek. A gyülekezetei munkatársak sora is bővült egy új jelentkezővel. Miután Madaras Zsófia és Halmi Attila testvéreink jobb állásban tudtak elhelyezkedni egy ideig nem volt közfoglalkoztatottja a közösségünknek. Viszont szeptemberben Kissné Pór Beáta jelentkezett, hogy a református közösségünk javára szeretne fáradozni. Így október 22-től állományba került. Örülünk annak, hogy van érdeklődés az egyházi közfoglalkoztatási program iránt. Úgy gondoljuk, hogy ez is egy szolgálati terület, ami kölcsönös áldásokat tartogat. Imádkozzunk a munkavállalóért, ahogyan a korábbi alkalmazottak, ő is megtalálhassa a helyét közöttünk.

Kiállítási tárgyak az egyházi kincseink


Gyülekezetünk értékei olyanok, amelyek nem csak az egykori közösség szükségleteit elégítették ki, hanem történelmi, művészi értékkel bírnak, melyek egy komplex kiállítás részeként is megállják helyüket. Mi több, Egyházkerületünk a felújítás után frissen megnyíló Múzeumának gyöngyszemeiként kerültek üveg alá. Október 29-én, pénteken 9:00 órakor induluk a Sárospataki Református Kollégiumba, ahol az újonnan nyíló múzeum díszvendége a gyülekezetünk. Komoly bemutató készítettek a telkibányai egyházi anyagból. Aki szeretné az új kiállítást megtekinteni és az ünnepi megnyitón részt venni, kérem jelentkezzen e-mailben, sms-ben, messengeren vagy telefonon. Az ünnepség végén közös ebéden veszenek részt a díszvendégek.

Kibúcsúzó istentisztelet


Október 31-én vasárnap különleges, újabb ünnepi alkalomra készül gyülekezetünk. Egy a közösségünkben felnőtt testiekben és lelkiekben megerősödött ifjú hölgy, Czikó Györgyi testvérük lelkipásztorrá érett. Befejezte teológiai tanulmányait és most már teljes jogú református lelkipásztorrá vált. Ez azt jelenti, hogy ezután még kevesebbszer találkozhatunk vele itt Telkibányán és most már az önálló felnőtt életét kezdi el élni. Az alkalmon Czikó Györgyi lelkipásztor testvérünk hirdeti az igét. A gyülekezet pedig megköszönve az elmúlt évtizedben a gyülekezeti élet sok területén végzett szolgálataiért ad hálát a mindenható Istennek.

Esperes szentelés


Október 31-én délután az Abaúji Református Egyházmegye esperese ünnepélyesen is megerősíttetik tisztségében. Október 31-én, du. ½ 16 órakor veszi kezdetét Mérán az ünnepi istentisztelet, ahol igét hirdet Pásztor Dániel püspök úr és igei székfoglalót mond Kusnyír László esperes. A gyülekezetünket ezen a különleges alkalmon képviselteti magát, hogy az Abaúji Református Egyházmegye egységét megéljük és megtapasztaljuk.

Temetőkerti alkalom


Az elmúlt héten az Önkormányzat munkatársai a temetőkertben tüsténkedtek, hogy az eddig le nem nyírt területek rendezetté váljanak. Köszönjük, hogy az adventista és római katolikus közösségek támogatása után hozzánk is eljutottak és a hitélet gyakorlását ezzel segítették elő. November 1-én hétfőn, 17:00 órakor temetőkerti istentiszteletre hívogatjuk a testvéreket, hogy közösen erősítsük meg szívünket az elmúlás erőivel szemben és emlékezzünk méltó módon elhunyt családtagjainkra. Idézzük fel őket és imádkozzunk közösen!

Zsujta is


A zsujtai református közösség is él és élni akar. Az imaház felújítása után a műemlék, középkori templomra került a sor. A munkálatok nagy erővel indultak el. Elkészült a tető felújítása és a dréncső lefektetése. Jelenleg a falakat lélegző vakolattal történő bevonását készítik elő. Hétfőn Sztrakai Judit falképrestaurátor a vakolatrétegeket vizsgálja majd meg, hogy vajon nem rejtezik-e alatta freskó vagy más felirat. A templomi munkák a végéhez közelednek és vissza fog kerülni a torony csúcsára a dísz és megújul pompájában hirdeti majd ez az épület is Istenünk múlhatatlan dicsőségét.

A terület lassan rendeződik. Csütörtökön a kivágatott fenyőfák kerültek teherautóra és átszállításra Telkibányára, hogy a faelgázosító kazánban táplálják a meleget. Legyen hála ezért a munkafolyamatért, hiszen önzetlen emberek mozdították, szállították a hatalmas rönköket. A következő héten a sitt is elszállításra kerül, hogy október 30-ára szerveződő koncerten minden ékes rendben lehessen. Zsujtán harmadik alkalommal szervezzük meg a Teremtés ünnepét. A következő szombat délután 14 órától az Animus Csengettyű Együttes ad koncertet az imaházban. Emellett még tereprendezésre, virág és tuja ültetésre is sor fog kerülni.

Záradék


Mindennek rendelt ideje van. A rossznak és jónak egyaránt. Egyetemes rossz a járvány. Mindenfelé rettenti és fekteti el az embereket. Nem szeretem napok ezek. Mégis keresztyén emberekként a hit, a remény és a szeretet képviselőinek kell lennünk. Nem csak, hogy magunkat átmentve a halál fuvallatán keresztül, hanem mások félelmeit és szenvedéseit is tompitanunk szükséges. A folyamatosan kihirdetett halál és betegség számait ellensúlyozva tegyünk bizonyságot megtartó Urunkról. Legyünk a jó hírek, a reménységet erősítő alkalmak szócsövei és proklamálói. Lehet, hogy pinduri az a jó, amit létrehozhatunk együttes erővel, de abban ott lehetünk egészen, megtapasztalva a kezünk munkája és imádságunk hatására ébredő isteni áldásokat.

 

Szalay László és Ibolya lp.