Útravaló Tolcsváról, úti cél Celldömölk

LVII. évfolyam 2. szám / Intézményeink

Mizsák Noémi első helyezést ért el a Kresznerics Ferenc VI. országos anyanyelvi versenyen.

Noémi a hatosztályos képzésben tanul, idén nyolcadikos, de ismeri az egész iskola. Tolcsvai, naponta bejár, de nagyon sok feladattal megbirkózott így is. Kitűnő tanuló, kicsik és nagyok egyaránt vannak barátai között. Élményeiről, pataki benyomásairól kérdeztem.


- Már alsós koromban Tolcsván is részt vettem szavalóversenyeken és a Simonyi Zsigmond helyesírási versenyen. Tanáraim, Csontosné Gárdosi Gabriella és Dankó Andrea sokat segítettek. Patakon lehetőséget kaptam arra is, hogy országos versenyeken is részt vegyek.


2003 áprilisában Nyíregyházán a „Csodát virágzik a jelen" című, református iskolák tanulóinak rendezett országos versenyen jártam. Több kategóriában - vers, próza, néptánc, rajz, ének, anyanyelv - versenyeztek a gyerekek. Én a versmondók között második lettem egy kötelező, Füle Lajos verssel és Kányádi Sándor Útravaló ének című művével.


- Nemrég Celldömölkön versenyeztél. Ott mi volt a feladatod?


- Egy pályamunkát írtam Vallomás az anyanyelvről címmel. Ezzel jutottam be az országos versenyre. Az írásbelin ismernünk kellett a verseny névadójának, Kresznerics Ferencnek az életművét, voltak nyelvműveléssel kapcsolatos és nyelvhelyességi, helyesírási feladatok, végül nyelvi játékok. Délután kirándultunk, megismertük Kemenesalját: Csöngén a Weöres Sándor Múzeumot, Ostffyasszonyfán a Petőfi - emlékkiállítást, Ságon megkoszorúztuk Kresznerics sírját, megmásztuk a Ság hegyet.


- Kik szervezték ezeket a programokat?


- A versenyt a celldömölki városi könyvtár munkatársai szervezik kétévenként, a magyar nyelv hetének helyi rendezvényeként. Sokan támogatják a versenyt, tudott róla az egész város. Nagyon kedvesen fogadtak minket.


- Milyen feladat volt a szóbelin?


- Emelt fejjel Európába! címmel mondtam el gondolataimat. Ezután a részeredmények alapján már csak hat tanuló kapott feladatot: én Baranyi Ferenc Fohász című versét húztam, fel kellett olvasni és utána értelmezni. Az első helyen végeztem, örültem, de kicsit meglepődtem. Annak is örülök, hogy megismertem a Kemenesalját, és ami a legfontosabb: nagyon sok barátot szereztem.


 

Archívum

Kapcsolat

Sárospataki
Református Lapok
3525 Miskolc, Kossuth u. 17.
Tel: +36 46 346-906
srlszerk@gmail.com

rss

Napi lelki táplálék

Péter ismét tagadta, és akkor nyomban megszólalt a kakas. Jn 18,27

Lk 24,36–49

„Ti vagytok ere a tanúk” (48). Jézus feltámadás utáni földi életének legfőbb jele az a valóságos jelenlét, ahogyan beszélget a tanítványokkal, és együtt is eszik velük. 

tovább

(2) „…csitítottam, csendesítettem lelkemet…” (Zsoltárok 131)

SZÜLJÖN ÚJJÁ BENNÜNKET A MI URUNK.

– 1. Így nem csupán érteni fogjuk, hanem megélni és megtapasztalni, amit a mi Urunk a kisgyermekekkel kapcsolatosan mondott (Márk 10,14).

tovább

LUKÁCS 23,44–49 - Az utolsó szavak

Az eddigi történések során mindenki hangos volt, Jézust kivéve. Utolsó szavait mégis mindenki hallhatja. Végül Atyja kezébe teszi le életét. 

tovább

2018. április 14.

Mert belülről, az ember szívéből jönnek elő a gonosz gondolatok…(Mk 7:21)

tovább

Túrmezei Erzsébet: Minden évben

Indulunk újra Golgota felé.
Utunkra már a kereszt vet árnyékot.
de rajta túl húsvét öröme vár.
S kis Balázs csodálkozva kérdi:
„Minden évben meghal?
Minden évben feltámad?“

 

 

tovább