Események a diákság életében

LVI. évfolyam 1. szám / Intézményeink

A teológus ifjúság legégetőbb kérdésére, banki nyelven megfogalmazva tartozik – teljesített, a cikk megírásának időpontjában nem tudok válaszolni.

Egyesek átcipelik tartozásukat a következő évadra, mások indexében a sorok kiegyenlített képet mutatnak. Az viszont biztos, hogy a nyár teljességgel belengte és elbódította az ifjúság legkimértebb fejeit is. Ez nem csoda, mivel ez az egyetlen időszak, amikor a természet és a diákság órája egyszerre csenget ki a szabadba. Hiszen a természet rendje nem egyezik a pataki diákokéval. A négyes tagolás helyett – tél, tavasz, nyár, ősz – számunkra három egységnél – szorgalmi időszak, vizsgaidőszak, szünet - több nem engedhető meg. Végre visszatalálva a természet körforgásába fellélegezhetünk.
 E sorok között szemelgető olvasó, azt gondolhatja, hogy a pataki diák legfőbb vágya, hogy megszabaduljon az iskola falaitól. Pedig ez nem így van. Az iskolai kötelezettségeken túl a közösség önmagára és egymásra találása volt jellemző ebben a félévben. Az önvizsgálat, a hamuszórás és zsákruha felöltése után, megújulva kerestük egymás társaságát.
Mi sem jellemzi ezt jobban, hogy iskolánkban dicsőítő-csoport működik, Thoma László hozzáértő vezetésével. A lelki békét és megújulást keresők jó táptalajt és biztos kezű irányítást találnak az ige, az imádság és éneklés óráiban.
Közösségünk nem csak belterjes élet folyik, erős, segítő kezekben, a lelki szükség iránti érzékenységben nincs hiány. Megmutatkozott már a diákság ezen a képesség korábban is. Az árvizek idején helytálltunk mind Patak gátjain, mind a kárpátaljai segélyakciók keretében. Idén egy új szolgálati lehetőségről számolhatunk be. A vissi anyaotthonba Örsi Anikó tanárnő szervezett, - szemináriumi foglalkozás keretében – találkozást a teológusok, az anyák és a gyermekeik között. Ennek volt áldásos hozadéka, mikor a teológusok régi játékaikkal lepték meg az otthonban lakó gyerekeket.
A  diákság életében fontos tényező a sport is, ezt bizonyítja, hogy a ennek külön felelőse van Karsai Péter személyében. Ő volt az, aki az idei Kolozsvári Teolimpiára megszervezte és vezette a pataki csapatot. Több sportágban jeleskedtünk és sikerült dobogós helyezéseket szereznünk. Mindezen túl azonban a találkozás lehetősége, új barátságok szövődése, magának a kirándulásnak az élménye, a sikerek és kudarcok mellett örök emlék marad.
Röviden, kiemelve néhány eseményt, ezek jellemzik a XXI. század elején a pataki diákságot. Részletesebben megismerni életünket a diákokkal való személyes találkozásban, vagy a diákság lapján a Pateoszon keresztül nyílik lehetőség. Várva a mielőbbi találkozást, maradok tisztelettel: Szalay László teológus. 

Archívum

Kapcsolat

Sárospataki
Református Lapok
3525 Miskolc, Kossuth u. 17.
Tel: +36 46 346-906
srlszerk@gmail.com

rss

Napi lelki táplálék

Péter ismét tagadta, és akkor nyomban megszólalt a kakas. Jn 18,27

Lk 24,36–49

„Ti vagytok ere a tanúk” (48). Jézus feltámadás utáni földi életének legfőbb jele az a valóságos jelenlét, ahogyan beszélget a tanítványokkal, és együtt is eszik velük. 

tovább

(2) „…csitítottam, csendesítettem lelkemet…” (Zsoltárok 131)

SZÜLJÖN ÚJJÁ BENNÜNKET A MI URUNK.

– 1. Így nem csupán érteni fogjuk, hanem megélni és megtapasztalni, amit a mi Urunk a kisgyermekekkel kapcsolatosan mondott (Márk 10,14).

tovább

LUKÁCS 23,44–49 - Az utolsó szavak

Az eddigi történések során mindenki hangos volt, Jézust kivéve. Utolsó szavait mégis mindenki hallhatja. Végül Atyja kezébe teszi le életét. 

tovább

2018. április 14.

Mert belülről, az ember szívéből jönnek elő a gonosz gondolatok…(Mk 7:21)

tovább

Túrmezei Erzsébet: Minden évben

Indulunk újra Golgota felé.
Utunkra már a kereszt vet árnyékot.
de rajta túl húsvét öröme vár.
S kis Balázs csodálkozva kérdi:
„Minden évben meghal?
Minden évben feltámad?“

 

 

tovább