Mi történt tavasszal a Sárospataki Református Kollégium Általános Iskolájában?

LVIII. évfolyam 2. szám / Intézményeink

A tavasz is bővelkedik olyan ünnepekben, amelyekről kötelességünk gyermekeinkkel megemlékezni. Gazdag olyan jeles napokban, amelyeket kötelességünk gyermekeinkkel megismertetni.

Március 8-án a nemzetközi nőnap alkalmából a kisfiúk verssel, hóvirággal köszöntötték kislány osztálytársaikat és iskolánk női dolgozóit.


Március 15-én nemzeti ünnepünkön Kossuth Lajos szobránál verssel, dallal, rövid jelenettel emlékeztünk nagyjainkra. Technikaórán nemzetiszínű zászlókat készítettek a gyerekek, s ezeket a szobor talapzatánál helyezték el. Elsétáltunk azokhoz a szoboremléktáblákhoz, amelyek ennek az ünnepnek helyi vonatkozásait őrzik. A református templomban tartott gimnáziumi megemlékezés és istentisztelet újabb élményt nyújtott tanulóink számára. A hagyományos városi 1848 méteres emlékfutást április 9-re halasztották a rossz idő miatt. Ezen a sportversenyen az 1-2. osztályos korcsoportban Mózes Árpád II. helyezést, Bakos Anett III. helyezést ért el.


Március 22-én a víz világnapján a Bodroghoz sétáltunk le. A gyönyörű, napos délutánt a környező táj megfigyelésével, játékokkal, rajzolással tettük emlékezetessé.


A húsvéti ünnepkör megismertetése a hittan, magyar- és környezetórákon, valamint a délutáni napközis foglalkozásokon történt. A gyerekek nagy izgalommal készültek a húsvéti műsorunkra, amellyel a szülőket örvendeztettük meg.


A tavaszi szünet élményeit elmesélve kezdtük az áprilisi hónapot. A szünet előtt szavalóversenyt hirdettünk József Attila születésének 100. évfordulója alkalmából. A költő születésnapján, április 11-én tizennégy tanulónk szavalta el kedvenc versét. A zsűri elnöke, Sinkóné Tóth Zsuzsanna gimnáziumi tanárnő és a zsűri tagja, Szatmári Andrea 12.E osztályos tanuló nagyon megdicsérték a gyerekeket. A résztvevő tanulókat emléklappal jutalmazták. Az első három helyezett: Szabó Ferenc, Gazsi Bettina és Mózes Árpád oklevelet és tárgyjutalmat kapott. Igyekeztünk, hogy a felkészülés során az osztály minden tagját megismertessük József Attila életével, munkásságával. A délelőtti órákon és a délutáni foglalkozásokon sok verset olvastunk és hallgattunk meg magnetofonról. A gyerekek gyönyörű rajzokban elevenítették meg a versekhez kapcsolódó gondolataikat.


Április 22-én a Föld napján akadályversenyt és plakátrajzversenyt rendeztünk. Négy csapat mérhette össze tudását és ügyességét. Vidáman és hasznosan telt el mindannyiunk számára ez a délután is.


Április 29-én a helyi szociális otthon idős lakóihoz látogattunk el, és köszöntöttük őket anyák napja alkalmából. Ezen a délutánon műsorral, saját készítésű ajándékokkal kedveskedtek a gyerekek édesanyjuknak, nagymamáiknak és keresztmamáiknak. Május 1-jén a református templomban istentiszteleten vettünk részt. Versekkel, dalokkal, virággal köszöntöttük a templomban lévő édesanyákat, nagymamákat, dédnagymamákat. A sok-sok program és ünneplés mellett legfontosabb feladatukat, a tanulást sem hanyagolták el gyermekeink. Bízunk benne, hogy szorgalmas munkával, hittel s a kedves szülők további támogatásával eredményesen zárjuk majd kisiskolánk első tanévét.


 


Timáriné Király Sarolta


tagintézményvezető


Mózesné Nagy Mária és


Varga Lukácsné tanítók

Archívum

Kapcsolat

Sárospataki
Református Lapok
3525 Miskolc, Kossuth u. 17.
Tel: +36 46 346-906
srlszerk@gmail.com

rss

Napi lelki táplálék

Péter ismét tagadta, és akkor nyomban megszólalt a kakas. Jn 18,27

Lk 24,36–49

„Ti vagytok ere a tanúk” (48). Jézus feltámadás utáni földi életének legfőbb jele az a valóságos jelenlét, ahogyan beszélget a tanítványokkal, és együtt is eszik velük. 

tovább

(2) „…csitítottam, csendesítettem lelkemet…” (Zsoltárok 131)

SZÜLJÖN ÚJJÁ BENNÜNKET A MI URUNK.

– 1. Így nem csupán érteni fogjuk, hanem megélni és megtapasztalni, amit a mi Urunk a kisgyermekekkel kapcsolatosan mondott (Márk 10,14).

tovább

LUKÁCS 23,44–49 - Az utolsó szavak

Az eddigi történések során mindenki hangos volt, Jézust kivéve. Utolsó szavait mégis mindenki hallhatja. Végül Atyja kezébe teszi le életét. 

tovább

2018. április 14.

Mert belülről, az ember szívéből jönnek elő a gonosz gondolatok…(Mk 7:21)

tovább

Túrmezei Erzsébet: Minden évben

Indulunk újra Golgota felé.
Utunkra már a kereszt vet árnyékot.
de rajta túl húsvét öröme vár.
S kis Balázs csodálkozva kérdi:
„Minden évben meghal?
Minden évben feltámad?“

 

 

tovább