Hírek a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának életéből

LVIII. évfolyam 2. szám / Intézményeink

Március végén baráti találkozóra gyűltek össze az 1941/I. A ösztöndíj alapítvány egykori és mai kedvezményezettjei. Az alapítvány fennállása óta közel hatszáz diák tanulmányait segítette.

2005. május 7-én a csengőbúcsún öt osztályban 150 diák búcsúzott az alma matertől.


Április 11-én József Attila születésének 100. évfordulója tiszteletére versünnepet rendeztünk. 12 órán keresztül magyar költők versei hangzottak el a gimnázium udvarán felállított sátorban. Egész osztályok, tanulócsoportok és tanárok mondták, olvasták kedves verseiket, összesen 214-et.


Május 2-án rendhagyó irodalomóra keretében Balassi Bálint Szép magyar komédiáját játszották el a 9. H osztály tanulói. Vállalkozásuk célja a régi magyar irodalom megismerése és népszerűsítése.


A Diákönkormányzat május 4-5-ére ifjúsági délutánt szervezett. Az ügyességi és szellemi vetélkedő, a táncház és a sportversenyek, a versírás, a viccmesélés, s a többi érdekes és színes rendezvény az egész iskolát megmozgatta. Érdekes értékelést dolgoztak ki a szervező 12. E tagjai, ugyanis pusztán a részvétellel is pontot gyűjtöttek az osztályok, ehhez adódtak a helyezések pontjai, s végül az egy főre jutó átlag döntötte el a verseny sorrendjét. A nyertesek a Sárospataki Református Kollégium Alapítványtól pénzjutalmat kaptak, ezt kirándulásra fordíthatják.VersenyeredményekA Kárpát-medencei nemzetközi József Attila szavalóversenyen Szatmári Andrea 12. E ifjúsági kategóriában III. helyezést ért el.


Az Úr érkezése című országos ökumenikus szavalóversenyen, Nyíregyházán Krupi Bernadett 10. A a Bessenyei György Társaság valamint a bonyhádi Petőfi Sándor Gimnázium különdíját kapta.


A megyei Édes anyanyelvünk nyelvhasználati versenyen Sinkó Zsófia 12. E II. helyezést ért el.


Az Irinyi János kémiaverseny országos döntőjében vett részt Tímári István 10. A.


A Nagy verseny kis matematikusoknak címmel rendezett verseny országos döntőjébe jutott Mózes Árpád első osztályos tanulónk.


A fiú tornászcsapat a diákolimpiai döntőben II. helyezést szerzett. A csapat tagjai: Budavári Danielle, Pólik Bálint, Tatár Gergő, Toperczer Dániel, Tótin László, Újhelyi Ákos, Victor Benjámin.


Sakkcsapatunk - Hidegh Eszter, Könnyű János, Hidegh Gábor, Szabó Bence - a diákolimpia országos bajnoka lett az V-VI. korcsoportban.


Az iskolai bibliaismereti versenyt a 10. B csapata nyerte meg, így ők képviselik iskolánkat az SDG országos versenyén.


A megyei elsősegélynyújtó versenyen IV. a katasztrófavédelmi versenyen II. helyezést értek el tanulóink.


 


Összeállította: Sinkóné Tóth Zsuzsanna tanárnő


 

Archívum

Kapcsolat

Sárospataki
Református Lapok
3525 Miskolc, Kossuth u. 17.
Tel: +36 46 346-906
srlszerk@gmail.com

rss

Napi lelki táplálék

Péter ismét tagadta, és akkor nyomban megszólalt a kakas. Jn 18,27

Lk 24,36–49

„Ti vagytok ere a tanúk” (48). Jézus feltámadás utáni földi életének legfőbb jele az a valóságos jelenlét, ahogyan beszélget a tanítványokkal, és együtt is eszik velük. 

tovább

(2) „…csitítottam, csendesítettem lelkemet…” (Zsoltárok 131)

SZÜLJÖN ÚJJÁ BENNÜNKET A MI URUNK.

– 1. Így nem csupán érteni fogjuk, hanem megélni és megtapasztalni, amit a mi Urunk a kisgyermekekkel kapcsolatosan mondott (Márk 10,14).

tovább

LUKÁCS 23,44–49 - Az utolsó szavak

Az eddigi történések során mindenki hangos volt, Jézust kivéve. Utolsó szavait mégis mindenki hallhatja. Végül Atyja kezébe teszi le életét. 

tovább

2018. április 14.

Mert belülről, az ember szívéből jönnek elő a gonosz gondolatok…(Mk 7:21)

tovább

Túrmezei Erzsébet: Minden évben

Indulunk újra Golgota felé.
Utunkra már a kereszt vet árnyékot.
de rajta túl húsvét öröme vár.
S kis Balázs csodálkozva kérdi:
„Minden évben meghal?
Minden évben feltámad?“

 

 

tovább