Gyerekszáj

LVIII. évfolyam 2. szám / Gyerekekről és gyerekeknek

Annyi minden történik velünk, ha gyermekek vesznek körül. Ők még tudnak tisztán humorosak lenni - megfontolás, mérlegelés, bántó szándék nélkül őszintén kimondják, amit gondolnak, amit megértettek, és megkérdezik, amit nem igazán látnak át. Bizonyára mindannyiunknak vannak az alábbiakhoz hasonló élményeink (szívesen vesszük, ha valaki megosztja velünk őket). Olvasásukhoz „jó szórakozást" kívánunk!

A középsős Lilla elém fut az oviban: „Judit néni, Judit néni! Hallom, hogy terves vagy!..."


A kiscsoportos hittanosokkal nagyban énekeljük az „Indul már a vonat" című éneket, közben Andriska húzgálja a karomat: „Jézus néni, Jézus néni! Én már tudok úszni..."


Az elsős gyerekekkel az Édenkertről készülő sablont színezzük, miközben Anna megszólal: „Judit néni! Hittan után elsétálunk az Édenkertbe?..."


A kicsikkel énekeljük a „Szívem csendben az Úrra figyel, Ki segít" című éneket, miközben hallom, hogy a gyerekek egy másik verziót mondanak: „Szívem csendben az Úrra figyel, kisegér..."


Az ovis hittan egy közkedvelt éneke: „Jézus szeret minden kicsi gyereket". Az ének (egy kicsi, két kicsi, három kicsi gyereket) alatt minden gyermek fejére ráteszem a kezem és megsimogatom. Igen ám, de Máté erősen tiltakozik: „Én már nagy fiú vagyok!..."


Az első ovis találkozások után egy kisfiú mélyen a szemembe néz, és azt kérdezi: „Ugye te vagy Jézus?..."


Ézsau és Jákob története. Második osztályos kislány idézi fel a történetet hittanórán: „...és akkor hazajött a „szőrös" és nagyon éhes volt. Azt mondta a „simának", hogy adjon neki enni. Jó, mondta a „sima", de kérek cserébe valamit. A „szőrös" így válaszolt: azért a tál ételért neked adom a fele királyságomat."


Hittanórán az özönvíz történetét vesszük. „Az emberi gonoszság már úgy elhatalmasodott a földön, hogy Isten nem tűrhette ezt tovább. Ezért döntött úgy, hogy özönvizet bocsát a földre" - meséli a hitoktató. „...De nemcsak Noé idejében követtek el gonoszságot az emberek, hanem minden időben. Milyen emberi gonoszságokat, bűnöket tudnátok felsorolni?" A gyerekek sorra mondják a példákat, majd egy kis csend után megszólal az egyik kisfiú: „Hát, mit mondjak ... az a muhi csata sem volt valami túl jó ötlet ... ott Boldogkőváralján..."


Gyermek-istentiszteleten „Jézus mennybemenetele" a téma. „Milyen az a mennyország?" - kérdezik a gyerekek a tiszteletest. „Próbáljátok megfogalmazni, ti hogyan képzelitek el!" - hangzik a válasz. Mindegyik gyerek keményen gyötörni kezdi a fantáziáját... Mire egy három éves kislány a mennyezet felé fordulva, boldog mosollyal az arcán így szól: „...majd, ha ott leszek Nála, virágot szedek és odaadom Istennek."


„Élménygazdák":


Anda Vinnay Judit, Noszvaj


Berki Andrea, Sárospatak

Archívum

Kapcsolat

Sárospataki
Református Lapok
3525 Miskolc, Kossuth u. 17.
Tel: +36 46 346-906
srlszerk@gmail.com

rss

Napi lelki táplálék

Mert minden rossznak gyökere a pénz szerelme… 1Tim 6,10

Jób 25

Isten semmihez sem hasonlítható nagysága, és az ember törpesége – megcáfolhatatlan tény. 

tovább

(11) „Efraim betanított üsző, szeret gabonát nyomtatni.” (Hóseás 10)

Nincs élet iga nélkül. Illúzió, hogy létezik szabadság. Az igába szorított élet lehet egyedül szabad élet: rendben, keretek között, munkában, mások számára is hasznosan.

tovább

ZSOLTÁROK 4 - PMS

A kedvenc kávézómban ülök. Megengedem ezt ma magamnak. Az éjszaka nyugtalan volt. Rosszul, feszülten és nyomottan érzem magam a bőrömben. 

tovább

2017. december 4. hétfő

 „Hálát adok az én Istenemnek, valahányszor megemlékezem rólatok…” (Fil 1:3)

tovább

Venyercsán László: Ki várni tud

Oly jó Istenre csendben várni –
Istennel rövid a messzi út,
hisz nemcsak az út, a cél is Ő,
s nem veszít időt, ki várni tud.

tovább