Képek a pataki gimnázium életéből

LIX. évfolyam 4. szám / Intézményeink

A tizedik évfolyam tanulói október 4-én Széphalomba utaztak, hogy a két évszázados hagyományt folytatva tisztelegjenek a nyelvújító és irodalomszervező pataki diák, Kazinczy Ferenc munkássága előtt. A megemlékezésre érkezőket sajátos útjelzőként nyelvújítási szavak fogadták és vezették a mauzóleumhoz. A Kazinczyt megidéző vers és az életmű méltatása után napjaink nyelvállapotának jellemzőit és a feladatokat fogalmazta meg a diákszónok Babilai Dóra.

Halmosi Sándor költő volt a vendége gimnáziumunknak 2006. október 12-én. Délelőtt rendhagyó irodalomórákon kérdezhették a tanulók verseiről, az alkotás folyamatáról, a példaképekről, a költőlétről, a matematika és a költészet összeegyeztethetőségéről. Este nagyobb közönség előtt hangoztak el versek „Az annapurna déli lejtőin" című kötetből, majd kérdések következtek arról: mire való a vers, miért vannak másoktól ismerős szövegrészletek, miért a különös központozás, miért fontos a verseskötet külső megjelenése. Patakot Halmosi Sándor választotta a magyarországi könyvbemutató körút egyik helyszínéül, vágyott ide eljönni, mert pataki diákok élményeiből merítve úgy érezte, Sárospatak lélektisztás. Verseinek hangulata, szövegeinek íze, mélysége az érzékeny ember és a világegész megmutatását szolgálja.


A gimnázium történelemtanári munkaközössége az 1956-os forradalom 50. évfordulóján rendezvénysorozattal tisztelgett a forradalmárok és a mártírok emléke előtt. Fekete Pál, a Békés megyei forradalmi bizottság elnöke volt a vendégünk. Magával ragadó előadásában nemzetünk sorskérdéseiről szólt 56 ürügyén. Ugyancsak értékes ismeretekkel gazdagodtunk azon a rendezvényen, amelyen Török István tanár urat Harnócz Péter 12. B-s tanuló kérdezte 56-os emlékeiről. A tanár úr Baján volt részese a sorsfordító eseményeknek A munkaközösség pályázati kiírására az 56-os eseményeket és szereplőket megidéző dolgozatok készültek. Jutalmat kapott az iskolai megemlékezésen Harnócz Péter, Pákozdi Előd, Szilágyi Rita, Balajti Helga és Kristály Eszter.


Az irodalmi tanulmánypályázatra készült legjobb dolgozat Muszka Zsuzsa 13. E osztályos tanuló munkája: Vámos Miklós Zenga zének című regényének elemzése. Czók Dávid (13. E) az '56-os mártír költő, Gérecz Attila portréját mint felfedező érzékeny olvasó alkotta meg, második díjat kapott. Ezt a témát választotta Szilágyi Emília is (12. B), dolgozatában Gérecz Attila több versét ismertette, övé lett a III. díj.


A reformációs ünnepi pályázat győztese Miklós András, aki az iskolai megemlékezésen elmondta ünnepi beszédét. Jutalomban részesült még Bukó Réka.


A keresztyén ember és a haza címmel szervezett kerekasztal-beszélgetésen Beidek Endre beszélgetőtársai Csomós József püspök, Sajtos Szilárd főhadnagy tábori lelkész, Bukó Réka gimnáziumi tanuló és Tamás István tanár úr.


A 10. A osztály pályázatot hirdetett „Küldj egy sms-t a szeretetről 160 karakterben!" Több mint 200 pályamű érkezett, a legjobbakat díjazták, kiállítást szerveztek belőle.„A szeretet olyan örök, mint az idő és olyan fényes, mint a Nap és épp olyan megfoghatatlan is egyben; a szeretet a pótolhatatlan mindent pótló; a szeretet kulcs, minden zárt kinyit."Sinkóné Tóth Zsuzsanna


tanárnő

Archívum

Kapcsolat

Sárospataki
Református Lapok
3525 Miskolc, Kossuth u. 17.
Tel: +36 46 346-906
srlszerk@gmail.com

rss

Napi lelki táplálék

Péter ismét tagadta, és akkor nyomban megszólalt a kakas. Jn 18,27

Lk 24,36–49

„Ti vagytok ere a tanúk” (48). Jézus feltámadás utáni földi életének legfőbb jele az a valóságos jelenlét, ahogyan beszélget a tanítványokkal, és együtt is eszik velük. 

tovább

(2) „…csitítottam, csendesítettem lelkemet…” (Zsoltárok 131)

SZÜLJÖN ÚJJÁ BENNÜNKET A MI URUNK.

– 1. Így nem csupán érteni fogjuk, hanem megélni és megtapasztalni, amit a mi Urunk a kisgyermekekkel kapcsolatosan mondott (Márk 10,14).

tovább

LUKÁCS 23,44–49 - Az utolsó szavak

Az eddigi történések során mindenki hangos volt, Jézust kivéve. Utolsó szavait mégis mindenki hallhatja. Végül Atyja kezébe teszi le életét. 

tovább

2018. április 14.

Mert belülről, az ember szívéből jönnek elő a gonosz gondolatok…(Mk 7:21)

tovább

Túrmezei Erzsébet: Minden évben

Indulunk újra Golgota felé.
Utunkra már a kereszt vet árnyékot.
de rajta túl húsvét öröme vár.
S kis Balázs csodálkozva kérdi:
„Minden évben meghal?
Minden évben feltámad?“

 

 

tovább