Környezeti nevelés tanórán kívül a Sárospataki Református Kollégium Általános Iskolájában

LX. évfolyam 2. szám / Intézményeink


„Jöjjetek, lássátok az Úr tetteit, aki bámulatos dolgokat művel a földön."
(Zsoltár 46,9)Az évnek sok olyan ünnepe, jeles napja van, amelyről valamilyen formában megemlékezünk. Az egyházi és nemzeti ünnepek mellett e sorba tartoznak a természettel, környezetünkkel kapcsolatos jeles napok is.

Iskolánk életében fontos helyet foglal el a környezeti nevelés. Megalakulásunk óta (2004. év) évről évre szervezünk különböző programokat e nevelési területhez kapcsolódva. Mondhatjuk, hagyománnyá váltak ezek a megemlékezések. Változatos formában a gyerekek életkori sajátosságaihoz igazodva, sokféle módszert és eszközt felhasználva szervezzük meg ezeket az alkalmakat.


A 2006-2007-es tanév eddigi rendezvényei a következő voltak:SzeptemberAutómentes Nap: Nagyon örülünk, hogy a téli időszak kivételével a biciklitárolók tele vannak kerékpárral. A gyerekek gyakran kérik szüleiket, hogy kerékpárral tegyék meg az otthon és az iskola közötti utat. Így történt ezen a napon is. A Polgármesteri Hivatal Ifjúsági és Sportosztálya és városunk közlekedési rendőrei érdekes vetélkedőkkel várták a gyerekeket.


Takarítási Világnap: Az „őszi szemétszüret" alkalmával takarítottunk, szépítettük iskolánkat és környékét. Virághagymákat és évelő növényeket ültettünk a virágágyásokba.OktóberGombakiállítás: A Zempléni Gombász Egyesület rendezte a kiállítást Sátoraljaújhelyben és rajzpályázatot hirdetett „Az erdő kis lakója: a gomba" címmel. Mindhárom osztályunkból voltak díjazott tanulók. A kiállítást a másodikosokkal néztük meg. Sok értékes, érdekes ismerettel gazdagodtak a gyerekek.


Állatok Világnapja: A gyerekek kedvenc állatainak fényképeiből rendeztünk kiállítást az iskolában. A felelős, gondos állattartásról beszélgettünk velük napközis foglalkozások keretében.


Európai Madármegfigyelő Nap: Az Ó-Bodrog mellett, a Berekben figyeltük és számoltuk a madarakat. Az adatokat a Magyar Madártani Egyesületnek küldtük el.


Szüreti felvonulás: A Tokaj-Hegyalja szüreti hagyományait elevenítettük fel ezen a napon. Az ősz terméseiből az aulában kiállítást rendeztünk.


Takarékossági Világnap: Hulladékot gyűjtöttünk a szülők segítségével. Akciónkkal a környezetünk védelme mellett az újrahasznosítás, újrafelhasználás fontosságára, így a takarékosságra hívtuk fel a gyerekek figyelmét.NovemberEgészségnevelési hét: Dr. Tihanyi Annamária fogorvos tartott szemléletes előadást és válaszolt a gyerekek kérdéseire a helyes fogápolással kapcsolatban. Diavetítésen megismerték Makk Marci és Cérna Peti tanulságos történetét. A konyhán finom zöldségsalátát készítettek az uzsonna mellé. Az egyik délután pedig tanulóink és a szülők gyógyteákat kóstolhattak.


Őszi gyalogtúra: Gyerekek, szülők, nevelők kis csapata kb. 8 km-es túrát tett Károlyfalván a Rákóczi-fához.


Madárbarát Kert: E program keretében az iskolánk környékén negyedévente 2-2 alkalommal figyeljük a madarakat és a Magyar Madártani Egyesületnek küldjük el feljegyzéseinket. Elkezdtük a madáretetést.DecemberMadárkarácsony: Madárcsemegéket akasztottunk az Iskolakert fáira.FebruárTéli gyalogtúra: Sajnos hó nem esett, de így is nagy élményt nyújtott ez a kirándulás is. Szintén gyerekek, szülők, nevelők lelkes természetjáró csapata ment fel a Megyer hegyre, a Tengerszemhez.MárciusTavaszi nagytakarítás: Kibújtak az ősszel elültetett virághagymák. Kapáltunk, gyomláltunk a kiskertben. A téli vitaminhiány pótlására cserépbe és szabad földbe dughagymát ültettünk. Az iskola környékén összeszedtük a szemetet.


Víz Világnapja:


Tanulmányi séta a Bodrog folyóhoz és a város szennyvíztisztító telepére. Itt megfigyelhettük a szennyvíztisztítás folyamatát. Láthattuk, hogyan kerül vissza a folyóba a megtisztított víz.


A tanév további programjaival is szeretnénk a gyerekek érdeklődését felkelteni. Azon dolgozunk, hogy megismerjék elsősorban szűkebb környezetüket, lakóhelyüket és meglássák értékeit. Életkoruknak megfelelően védjék is azokat. Ehhez a munkához sok segítséget és támogatást kapunk a szülőktől, az iskola vezetésétől és technikai dolgozóitól.

Archívum

Kapcsolat

Sárospataki
Református Lapok
3525 Miskolc, Kossuth u. 17.
Tel: +36 46 346-906
srlszerk@gmail.com

rss

Napi lelki táplálék

Péter ismét tagadta, és akkor nyomban megszólalt a kakas. Jn 18,27

Lk 24,36–49

„Ti vagytok ere a tanúk” (48). Jézus feltámadás utáni földi életének legfőbb jele az a valóságos jelenlét, ahogyan beszélget a tanítványokkal, és együtt is eszik velük. 

tovább

(2) „…csitítottam, csendesítettem lelkemet…” (Zsoltárok 131)

SZÜLJÖN ÚJJÁ BENNÜNKET A MI URUNK.

– 1. Így nem csupán érteni fogjuk, hanem megélni és megtapasztalni, amit a mi Urunk a kisgyermekekkel kapcsolatosan mondott (Márk 10,14).

tovább

LUKÁCS 23,44–49 - Az utolsó szavak

Az eddigi történések során mindenki hangos volt, Jézust kivéve. Utolsó szavait mégis mindenki hallhatja. Végül Atyja kezébe teszi le életét. 

tovább

2018. április 14.

Mert belülről, az ember szívéből jönnek elő a gonosz gondolatok…(Mk 7:21)

tovább

Túrmezei Erzsébet: Minden évben

Indulunk újra Golgota felé.
Utunkra már a kereszt vet árnyékot.
de rajta túl húsvét öröme vár.
S kis Balázs csodálkozva kérdi:
„Minden évben meghal?
Minden évben feltámad?“

 

 

tovább