Összefogásban az erő: 75 évvel ezelőtt alakult meg a Pataki Diákok Országos Szövetsége

LVI. évfolyam 2. szám / Intézményeink


1928. október 6-án a Sárospataki Református Főiskola imatermében megalakult a Pataki Diákok Országos Szövetsége (PADOSZ), mely a következő évek során Kazinczy Gábor elnök és Novák Sándor főtitkár vezetésével komoly szervező- és anyagi erőforrás-gyűjtő munkát végzett, amelyből szobrok, emléktáblák létesültek, kiadványok jelentek meg, ösztöndíjas diákok tanulhattak.


Mindez 1931-ben tetőzött, a Kollégium fennállásának 400 éves évfordulójára szervezett ünnepségeken. A pataki öregdiákoknak a kollégiummal és az egyházkerülettel közös munkálkodása jelentősen hozzájárult az iskola harmincas évekbeli fellendüléséhez.

Az ígéretesen induló mozgalmat azonban megtorpanásra kényszerítette a világgazdasági válság, majd a háborús helyzet éleződésével a PADOSZ tényleges tevékenysége lassan elsorvadt, a második világháború után pedig formálisan is feloszlatták.


Az öregdiák baráti körök szervezett működése – a miskolciak kivételével, akik Palumby Gyula vezetésével, asztaltársaságnak álcázva, már 1952-ben összejöttek – csak 1956 után indulhatott újra. Néhány volt pataki diák, az érettségi találkozók hangulatát idézően, egy kis beszélgetésre gyűlt össze 1960 júniusában Budapesten, a Rózsadomb étteremben. Ez lett a háború utáni öregdiák mozgalom budapesti nyitánya. Az ismétlődő összejövetelek Harsányi István szervezésében határozott rendszerré formálódtak. Ennek mintájára előbb 1963-ban Debrecenben, majd 1987-ben Nyíregyházán, 1995-ben Ózdon alakultak öregdiák baráti körök. Az öregdiákok szervező erejét a Sárospataki Református Kollégium Alapítvány létrehozása bizonyítja: az alapítványt a baráti körök tagjai közül 114 alapító hozta létre 1989-ben, azzal a céllal, hogy anyagi erőforrásokat gyűjtsön a Sárospataki Református Kollégium visszaállításához. Minthogy ez a cél már 1990-ben megvalósult, az alapítvány a továbbiakban az intézmény működését támogatja.


A Pataki Diákok Szövetsége (PADISZ) végül 1996-ban alakult újra, de eltérően a PADOSZ-tól, ezt nem magánszemélyek, hanem intézmények és szervezetek hozták létre. Az országos szövetség ismételt megerősödésében jelentős szerepe volt Ködöböcz Józsefnek.


Az újjáalakult Pataki Diákok Szövetsége célja, hogy a sárospataki iskolák, a város és a zempléni régió érdekében, a sárospataki nevelésügy évszázados értékeit felhasználva élő kapcsolatot alakítson ki a jelenlegi és a volt pataki diákok között, és hasznosítsa a pataki diákok erkölcsi, szellemi, kulturális és kapcsolati tőkéjét. Céljaink megvalósításában számítunk valamennyi sárospataki diák és tanár ötleteire, javaslataira, vállalásaira és alkotó közreműködésére, közvetlenül vagy valamely tagszervezet keretében.


 


Bolvári-Takács Gábor

Archívum

Kapcsolat

Sárospataki
Református Lapok
3525 Miskolc, Kossuth u. 17.
Tel: +36 46 346-906
srlszerk@gmail.com

rss

Napi lelki táplálék

Péter ismét tagadta, és akkor nyomban megszólalt a kakas. Jn 18,27

Lk 24,36–49

„Ti vagytok ere a tanúk” (48). Jézus feltámadás utáni földi életének legfőbb jele az a valóságos jelenlét, ahogyan beszélget a tanítványokkal, és együtt is eszik velük. 

tovább

(2) „…csitítottam, csendesítettem lelkemet…” (Zsoltárok 131)

SZÜLJÖN ÚJJÁ BENNÜNKET A MI URUNK.

– 1. Így nem csupán érteni fogjuk, hanem megélni és megtapasztalni, amit a mi Urunk a kisgyermekekkel kapcsolatosan mondott (Márk 10,14).

tovább

LUKÁCS 23,44–49 - Az utolsó szavak

Az eddigi történések során mindenki hangos volt, Jézust kivéve. Utolsó szavait mégis mindenki hallhatja. Végül Atyja kezébe teszi le életét. 

tovább

2018. április 14.

Mert belülről, az ember szívéből jönnek elő a gonosz gondolatok…(Mk 7:21)

tovább

Túrmezei Erzsébet: Minden évben

Indulunk újra Golgota felé.
Utunkra már a kereszt vet árnyékot.
de rajta túl húsvét öröme vár.
S kis Balázs csodálkozva kérdi:
„Minden évben meghal?
Minden évben feltámad?“

 

 

tovább