„Fastday” koncert - Böjti, elcsendesítő hangverseny a Kollégium Imatermében

LXI. évfolyam 1. szám / Intézményeink

Hauptricht Tamás, az ifjú zongoravirtuóz, a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának végzős tanulója több mint egyórás improvizatív játékával nyűgözte le közönségét az iskolai böjti csendeshéten, február 7-én.

Tamás saját szerzeményeit válogatta össze, melyek között számos népzenei, klasszikus zenei ihletésű darab volt. A kezdeti ámulatból felocsúdva, amikor a dzsessz itt-ott édes-bús, máshol szenvedélyes és lázongó taktusai már minden porcikánkat átjárták, és teljességgel átadtuk magunkat a pianínó lüktetéseinek, ringatásának, időt kaptunk a lelkünk kényeztetésére.


A koncert egy órájában megállt az idő. Ahogy lelkünk megfürdött a zene tengerében rádöbbenhettünk, hogy mennyire ragaszkodunk a földi, világi javakhoz, értékekhez, mennyire a kézzelfogható környezet rabjaivá váltunk. Jellemző ránk, hogy leginkább itt, a Földön akarunk érvényesülni és ezek mögött a földi „hívságok" mögött háttérbe szorultak az igazán fontos dolgok: lelkünk ápolása, a tisztaság, az örök értékek.


Magamon érzem - és biztosan nem vagyok ezzel egyedül - elég gyorsan élem az életemet. Lassan elfelejt az ember a jelenben élni, mert állandóan csak arra gondol, hogy mi lesz este, mit kell még ma csinálni, mi vár ránk holnap, milyen problémákkal kell megküzdenünk a jövőben.


A koncert alatt, ha csak egy rövid időre is, de kiszakadhattunk a monoton mindennapokból, és ezért hálásak vagyunk a művész mellett iskolánknak és tanárainknak, hisz ők együtt teremtették meg a lehetőségét ennek a felejthetetlen koncertnek. „A gyémánt is akkor szép, ha csiszolva van." - fogalmazta meg egyik tanárunk nagyon találóan. Mindannyiunk számára egyértelmű, hogy


tőlünk pár lépésre egy művésznek született, tehetséggel gazdagon megáldott fiatalember a laikus számára hihetetlen dolgokat művel egy egyszerű pianínóval.


Ez a néhol még nyers, „csiszolandó" tehetség idővel és energiával még teljesebben kibontakoztatható és tökéletesre fejleszthető.


Ezzel együtt a legnagyobb magabiztossággal kijelenthetjük, hogy Hauptricht Tamást látni és hallani fogjuk még az elkövetkező időkben az élet különböző színpadjain. „Uram, Seregek Istene, újíts meg bennünket! Ragyogtasd ránk orcádat, hogy megszabaduljunk" - kiált fel a zsoltáros a 80. zsoltárban. Ezért a zenén keresztül érkező „megújulásért", és a „megszabadításért" adhattunk hálát Istennek, és mondtunk köszönetet (tapssal) az Ő eszközének: Hauptricht Tamásnak.


Mártha Enikő 12. E(A koncert részletei letölthetők a gimnázium Diákpresbitériumának honlapjáról, a Refriss menüpontból.)

Archívum

Kapcsolat

Sárospataki
Református Lapok
3525 Miskolc, Kossuth u. 17.
Tel: +36 46 346-906
srlszerk@gmail.com

rss

Napi lelki táplálék

Péter ismét tagadta, és akkor nyomban megszólalt a kakas. Jn 18,27

Lk 24,36–49

„Ti vagytok ere a tanúk” (48). Jézus feltámadás utáni földi életének legfőbb jele az a valóságos jelenlét, ahogyan beszélget a tanítványokkal, és együtt is eszik velük. 

tovább

(2) „…csitítottam, csendesítettem lelkemet…” (Zsoltárok 131)

SZÜLJÖN ÚJJÁ BENNÜNKET A MI URUNK.

– 1. Így nem csupán érteni fogjuk, hanem megélni és megtapasztalni, amit a mi Urunk a kisgyermekekkel kapcsolatosan mondott (Márk 10,14).

tovább

LUKÁCS 23,44–49 - Az utolsó szavak

Az eddigi történések során mindenki hangos volt, Jézust kivéve. Utolsó szavait mégis mindenki hallhatja. Végül Atyja kezébe teszi le életét. 

tovább

2018. április 14.

Mert belülről, az ember szívéből jönnek elő a gonosz gondolatok…(Mk 7:21)

tovább

Túrmezei Erzsébet: Minden évben

Indulunk újra Golgota felé.
Utunkra már a kereszt vet árnyékot.
de rajta túl húsvét öröme vár.
S kis Balázs csodálkozva kérdi:
„Minden évben meghal?
Minden évben feltámad?“

 

 

tovább