Hírek a Csomasz Tóth Kálmán Református Alapfokú Művészetoktatási Intézmény életéből

LXI. évfolyam 4. szám / Intézményeink

A 2008/2009-es tanév iskolánkban a hálaadás tanéve. Huszonöt évvel ezelőtt kezdődött a komolyzene-oktatás Dédestapolcsányban, és ötödik éve működik művészeti iskolánk a Tiszáninneni Református Egyházkerület intézményeként. Ezt a kettős jubileumot három koncertből álló hangversenysorozattal ünnepeljük.

Első jubileumi hangversenyünknek a dédesi református templom adott otthont 2008. június 15-én. Ezen iskolánk volt növendékei közreműködtek: dr. Kiss Virág zongoraművész, Pál Izabella a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetének növendéke, akik mindketten - az iskola alapító tanárának - Szűcsné Farkas Zsuzsanna igazgatónőnek egykori tanítványai. A zongoraszólóra írt műveken kívül (Bach: d-moll Prelúdium és Fúga; Mozart: a-moll Szonáta; Liszt: La leggierezza - koncertetűd; Chopin: esz-moll Polonéz; Debussy: Fények a vízen) két szép gordonka-zongora kamaramű hangzott el: Kodály Magyar rondója Dezső Sándor és dr. Kiss Virág interpretálásában, valamint Schumann Fantáziadarabok című műve Béres Angelika és Szűcsné Farkas Zsuzsanna előadásában.


A második jubileumi hangverseny szereplői az iskolánk egykori tanáraiból alakult Ritornell trió művészei voltak.


A szeptember 14-én megtartott koncert műsora a következő volt: J. S. Bach: h-moll partita - Bourrée (hegedű szóló); Carl Philipp Emanuel Bach: D-dúr trió; Johann Baptist Vanhal: Trió; Waldemar von Baussnern: Serenade III-II. tétel; Alexander Arutiunian: Suite IV. tétel.


A koncert előtt dr. Kiss Miklós, Dédestapolcsány díszpolgára, az Önkormányzat Oktatási, Kulturális és Idegenforgalmi Bizottságának elnöke köszöntötte a résztvevőket, emlékezett a negyed századdal ezelőtti indulásra, ismertette az intézmény történetét. Gratulált a pedagógusoknak az eltelt évek alatt versenyekre felkészített és zenei pályára indított növendékekhez.


Az év utolsó hangversenyét december elejére, az adventi időszakra tervezzük. Ez jelenlegi és egykori tanáraink illetve növendékeink közös koncertje lesz.

Archívum

Kapcsolat

Sárospataki
Református Lapok
3525 Miskolc, Kossuth u. 17.
Tel: +36 46 346-906
srlszerk@gmail.com

rss

Napi lelki táplálék

„Te mondod, hogy király vagyok. Én azért születtem, és azért jöttem a világba, hogy bizonyságot tegyek az igazságról…” Jn 18,37b

Ef 1,15–23

„Amikor megemlékezem rólatok imádságaimban…” (16). Annak, hogy Krisztussal járunk, van egy gyakorlati és konkrét következménye: közösséget vállalhatunk egymással. 

tovább

(1) „Áldjátok az Urat…” (Zsoltárok 134)

ÁLDANI AZ URAT.

– 1. Istent áldani, azt jelenti, hogy leborulunk Őelőtte, elismerjük, hogy Ő az Úr, aki Jézus Krisztusban megváltott, szeret, nem vetett el, irgalmába fogadott. Ezért Őrá bízzuk magunkat mindenben, teljesen Őrá hagyatkozunk, ahogy az erkély az azt hordozó oszlopokra.

tovább

LUKÁCS 24, 13–27 - Minden hiába?

"Küzdött, remélt és mégis veszített.” Egy húszas évei közepén elhalálozott barátunk gyászjelentésén ez a mondat állt. Szörnyűnek találtam ezeket a szavakat, mivel úgy hangzanak, mintha az egész élete elfecsérelt idő lett volna.

tovább

2018. április 17.

Azután Jerikóba értek, és amikor Jézus tanítványaival és elég nagy sokasággal kifelé ment Jerikóból, egy vak koldus, Bartimeus, a Timeus fia ült az út mellett. Amikor meghallotta, hogy a názáreti Jézus az, így kiáltott fel: „Dávid Fia, Jézus, könyörülj rajtam!” (Mk 10:46-47)

 

tovább

Haraszti Sándor: Tavasz

Tegnap még fagyos tél volt,
s a természet álmodott…
Magáról mit se tudva
szent titkot láthatott.

tovább