Hírek a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma életéből

LXI. évfolyam 4. szám / Intézményeink

Rákóczi-vetélkedő a Rákóczi-várban


A Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma és Rákóczi Szövetség 1990-től rendezi meg hagyományos történelmi versenyét Sárospatakon. A Rákóczi-vetélkedő a határon túli magyar középiskolások népszerű versenye lett az évek során.

2008-ban a sárospataki országgyűlés 300. évfordulójára emlékezve „II. Rákóczi Ferenc, az államférfi" címmel hirdették meg a történelmi vetélkedőt.


A Felvidék, Erdély, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megye középiskolásainak 3 fős csapatai kapcsolódtak be az előselejtezőkbe. Az előzetes válogatás után a legjobb 12 csapat került a döntőbe: három-három miskolci ill. sárospataki, egy sátoraljaújhelyi és egy egri csapat. Versenyeztek marosvásárhelyi és szilágysomlyói, valamint rév-komáromi diákok is.


Az MNM Rákóczi Múzeuma Múzsák Templomában 2008. november 15-én 10 órától megrendezett vetélkedőn iskolánk csapata - Harda Rita, Nyisalovits Zsófia és Szabó Sándor 12. E osztályos tanulók - második helyezést ért el. A másik csapatunk - Dienes Franciska, Furik Bettina és Puskár Alexandra - is derekasan helytállt a rendkívül összetett feladatok megoldásában. Felkészülésüket Vinnainé Lakatos Éva tanárnő segítette.


Szalagavató a Refiben


Ebben a tanévben 161 végzős diáknak tűzték fel az osztályfőnökök a maturandusok hagyományos zöld szalagját köztük idén először az öt évfolyamos német nyelvi előkészítős osztály, a B tagjainak. A Művelődés Házában rendezett ünnepségen a szülők, tanáraik, diáktársaik s az öregdiákok figyelmének középpontjában az ünnepeltek álltak. Műsorukban a közösség értékeit, a döntések felelősségét, a sokszínűséget, a diákélet nehézségeit és örömeit, a tanítási órák jellegzetességeit mutatták meg sok-sok ötlettel, humorral, iróniával.


 


Szatmáriné Tóth-Pál Ildikó igazgatónő ünnepi köszöntőjében szólt a szalag jelentéséről és jelentőségéről, kiemelte, hogy e naptól nagyobb figyelem áramlik mindenfelől a diákokra, hiszen rajtuk a jel. Kérte, hogy használják ki a vizsgákig még hátralévő időt, a tőlük elvárható teljesítménnyel köszönjék és hálálják majd meg a segítséget, a tanítást, az útravalót. Az ünnepség a Mudrány étteremben vacsorával és bállal folytatódott.


Sinkóné Tóth Zsuzsanna tanár


 

Archívum

Kapcsolat

Sárospataki
Református Lapok
3525 Miskolc, Kossuth u. 17.
Tel: +36 46 346-906
srlszerk@gmail.com

rss

Napi lelki táplálék

Péter ismét tagadta, és akkor nyomban megszólalt a kakas. Jn 18,27

Lk 24,36–49

„Ti vagytok ere a tanúk” (48). Jézus feltámadás utáni földi életének legfőbb jele az a valóságos jelenlét, ahogyan beszélget a tanítványokkal, és együtt is eszik velük. 

tovább

(2) „…csitítottam, csendesítettem lelkemet…” (Zsoltárok 131)

SZÜLJÖN ÚJJÁ BENNÜNKET A MI URUNK.

– 1. Így nem csupán érteni fogjuk, hanem megélni és megtapasztalni, amit a mi Urunk a kisgyermekekkel kapcsolatosan mondott (Márk 10,14).

tovább

LUKÁCS 23,44–49 - Az utolsó szavak

Az eddigi történések során mindenki hangos volt, Jézust kivéve. Utolsó szavait mégis mindenki hallhatja. Végül Atyja kezébe teszi le életét. 

tovább

2018. április 14.

Mert belülről, az ember szívéből jönnek elő a gonosz gondolatok…(Mk 7:21)

tovább

Túrmezei Erzsébet: Minden évben

Indulunk újra Golgota felé.
Utunkra már a kereszt vet árnyékot.
de rajta túl húsvét öröme vár.
S kis Balázs csodálkozva kérdi:
„Minden évben meghal?
Minden évben feltámad?“

 

 

tovább