„Még sokáig a lovakkal álmodtunk…” („Szittyakürt” Kárpát-medencei Cserkész Lovastábor - : 2008)

LXI. évfolyam 4. szám / Intézményeink

Egy borongós nyári hajnalon előkerült a hátizsák! Csomagolás: hálózsák, polifoam, étkészlet, bicska. esőkabát, zsineg... Barátaink meglepődve kérdezték: hová-hová ilyen esős időben? A válasz rövid volt és pattogó - naná, hogy cserkésztáborba! Mert nem az időjárás a fontos, hanem az együttlét.

Immár hagyomány, hogy a 19-es számú Bükk Cserkészcsapat minden évben megszervezi lovastáborát. A tábor nemcsak cserkész, de közösségi élményt is ad a résztvevőknek, hiszen együtt táboroznak az elcsatolt területekről érkező magyar cserkészek az anyaországiakkal.


Akik táborba szálltak, életre szóló élményekkel gazdagodtak. Igaz, a tábor első napjai fárasztó munkával telnek - felépítjük „városunkat". Miután áll a tábor és megszoktuk a nem túl gyakori mosakodást, elkezdődik a tábori élet. A „cserkészváros" lakói hamar összekovácsolódnak, mert a jó programok közösséget is formálnak. Nagyszerű programjaink voltak: csuhébaba készítés, gyöngyözés, fonalazás, vajköpülés, kecskesajt és túrókészítés, baracklekvár főzés és akinek mindez még nem volt elég, az részt vehetett egy 32 km-es éjszakai túrán is - Tóth Ferenc tanár úr vezetésével. A többségük sikeresen visszatért.


A Tábori Törzs arra is gondolt, hogy megmutassa a környék turisztikai látványosságait a határon túli cserkésztestvéreiknek. Így jutottunk el Sárospatakra (Rákóczy vár) Kisrozvágyra (Honfoglalás kori Régészeti Park) Borsiba (Rákóczy szülőhelye), és egy hamisítatlan Tokaj-hegyaljai pincébe is (mindenki a saját lábán távozott). Egy pár órát a végardói strandon is eltöltöttünk, ahol megtapasztalhattuk a meleg víz és az angol WC igazi értékét.


Persze a tábor profilja, mindennapi programja a lovaglás volt. Őrsi keretben lovagoltunk minden nap. De nemcsak ez volt, mi etettük, itattuk és mi tisztítottuk négylábú társainkat. Akik már jól lovagoltak, hosszabb túrákra is ellovagolhattak - persze az oktató kíséretében. Megszerettük, belejöttünk - a tábor óta minden cserkész lóval álmodik.


A tábort mindenkinek ajánlom, aki érez magában elég elszántságot, bátorságot, hogy néhány napot a szabadban töltsön nomád körülmények között, és van benne kalandvágy, hogy megismerje és a SZÁMÍTÓGÉPEN TÚLI VILÁGOT.


 


Kun Zsuzsa rajpk.


Bobok Ágnes öv.


Szabó Ferenc (Frank) rajpk.

Archívum

Kapcsolat

Sárospataki
Református Lapok
3525 Miskolc, Kossuth u. 17.
Tel: +36 46 346-906
srlszerk@gmail.com

rss

Napi lelki táplálék

Kajafás volt az, aki azt tanácsolta a zsidóknak, hogy jobb, ha egy ember hal meg a népért. Jn 18,14

Lk 24,13–35

„Mi történt?” (19). Újra csak a hiányt érzékeljük, hiszen az Emmausba igyekvő tanítványok úgy vélik: a hozzájuk csatlakozott férfinak hiányosak az ismeretei. 

tovább

(5) „Várom az Urat…” (Zsoltárok 130)

Samuel Beckett sírjánál álltam nemrégiben. Eszembe jutott a „Godot-ra várva” című drámája. Egy nagy szemétkupacon ülve várnak többen egy Godot nevezetű emberre, aki majd, ha megjön, akkor minden jobb lesz.

 

 

tovább

LUKÁCS 23,33–43 - A halál torkában

Jézussal együtt két férfit feszítettek keresztre. Feltűnő kettejük ellentétes magatartása: 1. Egyikük komolyan veszi Istent, a másik kigúnyolja. Azt, hogy „komolyan veszi”, így is mondhatjuk: féli. 

tovább

2018. április 13.

Mert belülről, az ember szívéből jönnek elő a gonosz gondolatok…(Mk 7:21)

 

tovább

Schvalm Rózsa: A kereszt vonzása

Mint hullámok hátán hánykódó hajót,
Céltalan sodort magával az élet,
De az ősznek hajnalán erőtelen,
A kereszt rögös útján partra vetett.

A hajnali égbolton, fény derengett,
Vonzott a távolban feltűnő kereszt.
Valaki kézen fogott és vezetett,
A kereszt alatt, végre megpihentem.

tovább