Örömeink a pataki Refiben karácsony és húsvét között

LXII. évfolyam 1. szám / Intézményeink

Magyar Örökség Díj a nyelvművelő szakkörnek


A Beszélni nehéz! anyanyelvi mozgalom Magyar Örökség  Díjat kapott, melyet 2008. december 20-án a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében adtak át.

A Kossuth Internátusban 1992 óta működik a Beszélni nehéz! anyanyelvi kör Sinkó István tanár úr vezetésével. A megtisztelő díjat így több évtizedes kitartó munkájukkal az országos anyanyelvi mozgalom részeseiként a pataki kossuthosok is kiérdemelték.


 


Helyezettjeink a Palóc Társaság pályázatán


A magyar kultúra napja tiszteletére a Palóc Társaság immár 13. alkalommal hirdetett pályázatot a szülőföldhöz való hűség megörökítésére, a magyarságtudat elmélyítésére a Kárpát-medence fiataljai számára.


„A bölcsőtől a koporsóig" címmel egy magyarországi sváb asszonysorsot - dédnagymamájáét -  mutatott be Hoffmann Gréta (11. B), ezzel II. helyezést ért el.


„Vár állott, most kőhalom" - Pusztuló emlékeink címmel a gávavencsellői Dessewffy-kastély mostoha sorsáról írt Petrohai Nikoletta (11. B), dolgozatával III. lett.


        


Kazinczy Gábor szónokverseny


A magyar kultúra napja tiszteletére ebben az évben már negyedszer hirdettük meg a Kazinczy Gábor szónokversenyt a gimnáziumban. A retorikai ismeretek széles körű alkalmazásának lehetősége egyre többeket késztet arra, hogy éljenek a verseny keretében adódó gyakorlási lehetőséggel. A tizenkét fős mezőnyben a legjobbak: I.            Pálinkás Máté (10. E) II. Melles Marcell (13. E) III. Mező Gábor Máté (10. E)


 


Iustitia történelmi-jogi vetélkedő


Gimnáziumunk három csapattal, kilenc fővel nevezett a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara által meghirdetett történelmi-jogi vetélkedőre. A verseny első fordulójában történelmi tudásukról adtak számot írásbeli formában a résztvevők. Tesztfeladataik és esszékérdéseik az ókortól az újkorig ölelték fel az egyetemes és a magyar történelem korszakait.


A második fordulóban egy-egy előre kijelölt történelmi szituációt kellett polgári- vagy büntetőperes eljárás keretében feldolgozniuk. A felkészülés sok munkát, időt, kreativitást igényelt, ugyanakkor a közös munka, az együttgondolkodás, a sokféle értékes és hasznos új ismeret nagy örömöt is jelentett a diákoknak és felkészítő tanáruknak. Az országos verseny összesítésekor Balla Gábor, Őri Péter és Sinkovich Richárd II. helyezést értek el. Kiemelkedő volt Barati Dalma, Bártfay Bianka és Csatlós Dóra szereplése, akik a második fordulóban kiugróan magas pontszámmal utasították maguk mögé a teljes mezőnyt.


 


Jelmezbál a Mudrányban


A diákönkormányzat szervezésében február 19-én bál volt a Refiben. Csak jelmezben lehetett belépni, volt jelmezverseny, bálkirály- és bálkirálynő-választás. Az elmúlt 40 év slágereire ropták a táncot a fiatalok.


 


XVIII. Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny


A kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola ebben az évben már 18. alkalommal rendezi meg a Tompa Mihályról elnevezett szavalóversenyét, ahová több magyarországi gimnázium, köztük iskolánk képviselőit is meghívták. A négy kategóriában meghirdetett találkozón  a 3. korcsoportban a versmondó Kállai Zoltán (7. H) I. helyezést ért el. A verseny lebonyolítása, a szeretetteljes fogadtatás és vendéglátás nagy élményt jelentett. Jó volt a magyar nyelv és a határok nélküli versnyelv közvetítésével egymásra találni.


 


Idegen nyelvi szép kiejtési verseny


Az egri Esterházy Károly főiskolán idegen nyelvi szép kiejtési versenyt rendeztek. A feladat egy kötelezően megadott vers felolvasása volt, majd ismert és ismeretlen prózai szövegeket kellett tolmácsolni. Szenes Renáta 12. E III. helyezést ért el francia nyelven.


 


Németh László Anyanyelvi Napok


A Lónyay Utcai Református Gimnázium Németh László Anyanyelvi Napok címmel rendez vetélkedőt a református iskolák részvételével. A nyelvhasználati feladatok írásbeli megoldásából és egy szónoki beszéd elmondásából álló versenyen az 1. korcsoportban Balla Gábor (11. E) I. helyezést ért el, Pálinkás Máté (10. E) II. Kurucz Emese (9. E) III. lett.


 


Zsoltár-és népdaléneklő verseny


A Soli Deo Gloria Református Diákmozgalom 2009. február 28-án Nagykőrösön rendezte meg a hagyományos zsoltár- és népdaléneklési versenyt református középiskolások számára. Az iskolánkat egyéni kategóriában képviselő Kállai Zoltán (7. H) arany minősítést, Bálint Brigitta (9. H) ezüst minősítést kapott.
Csoportos kategóriában hat tanuló indult a 9. H osztályból: Bálint Brigitta, Tóth Lejla, Dienes Dániel, Nagy Máté, Nagy Tamás, Takács Pál György, őket ezüst minősítéssel értékelték.


 


A Kutató Diákok Országos Szövetsége által meghirdetett II. Országos KUTDIÁK Poszterversenyt a salgótarjáni Madách Imre Gimnázium és Szakközépiskolában rendezték meg 2009. február 27-28-án. A versenyzőknek a kutatási eredményeik és poszterük bemutatásával 5 percet kaptak. Ezután 5 perces vita következett a zsűri és a közönség kérdései alapján. Az iskolánkat képviselő Nagy Vanda (12. A) a verseny különdíját kapta Mezo- és hidrofiton növények ásványianyag-táplálkozása című poszterével és az elvégzett vizsgálatok eredményeinek ismertetésével.


Összeállította:


Sinkóné Tóth Zsuzsanna tanárnő

Archívum

Kapcsolat

Sárospataki
Református Lapok
3525 Miskolc, Kossuth u. 17.
Tel: +36 46 346-906
srlszerk@gmail.com

rss

Napi lelki táplálék

Péter ismét tagadta, és akkor nyomban megszólalt a kakas. Jn 18,27

Lk 24,36–49

„Ti vagytok ere a tanúk” (48). Jézus feltámadás utáni földi életének legfőbb jele az a valóságos jelenlét, ahogyan beszélget a tanítványokkal, és együtt is eszik velük. 

tovább

(2) „…csitítottam, csendesítettem lelkemet…” (Zsoltárok 131)

SZÜLJÖN ÚJJÁ BENNÜNKET A MI URUNK.

– 1. Így nem csupán érteni fogjuk, hanem megélni és megtapasztalni, amit a mi Urunk a kisgyermekekkel kapcsolatosan mondott (Márk 10,14).

tovább

LUKÁCS 23,44–49 - Az utolsó szavak

Az eddigi történések során mindenki hangos volt, Jézust kivéve. Utolsó szavait mégis mindenki hallhatja. Végül Atyja kezébe teszi le életét. 

tovább

2018. április 14.

Mert belülről, az ember szívéből jönnek elő a gonosz gondolatok…(Mk 7:21)

tovább

Túrmezei Erzsébet: Minden évben

Indulunk újra Golgota felé.
Utunkra már a kereszt vet árnyékot.
de rajta túl húsvét öröme vár.
S kis Balázs csodálkozva kérdi:
„Minden évben meghal?
Minden évben feltámad?“

 

 

tovább