Pataki diákok Krakkóban

LXII. évfolyam 2. szám / Intézményeink

Már-már hagyománnyá válik, hogy a tavaszi szünetben mi, pataki teológusok kirándulásokat szervezünk kis hazánk területén vagy más országba. Egy rég tervezett kirándulás megvalósítására került sor az idei húsvéti szünetben.

Egy közel ötvenfős, teológusokból és tanárokból álló csoporttal látogattunk el a lengyelországi Krakkó városába. Úti célul tűztük még ki a Dél-Lengyelország gyönyörű hegyvidékén található kis üdülőváros Zakopane, illetve az Auschwitzban és Birkenauban található koncentrációs táborok megtekintését.

Legációból visszatérve, tehát kedden, korán reggel indultunk útnak. Nagy örömünkre szép időnk volt, s így könnyebben bírtuk az utazás fáradalmait. Első úti célunk Zakopane volt. Amint elértük a szlovákiai Poprád városát, a Magas-Tátra hó borította hatalmas bérceinek látványa tárult szemünk elé. Szemet kápráztató szépségével mindnyájunkat lenyűgözött a nem mindennapi látvány. A kanyargós, szerpentines, úttalan utak egyszerre csak egy mesebeli, kis hegyvidéki városba vezettek minket. Zakopane Dél-Lengyelország téli fővárosa. Számtalan turista látogatja sajátságos hegyi panorámája és jellegzetességei miatt. A város főutcáját nyugodtan nevezhetnénk Zakopane Váci utcájának, ahol számtalan bolt, vendéglátó egység, étterem várja az odalátogató turistákat. A helyi mondás szerint, aki egyszer megfordult a városban, biztos, hogy visszavágyik a „zakopanei földi paradicsomba".


A hegyi városkát elhagyva a következő állomásunk Krakkó volt. Kellemesen elfáradt csoportunknak nem szerzett nagy örömöt a szállásfoglalás egyedi módja. Ugyanis több probléma is adódott, míg végül is eljutottunk végleges szállásunkra. De a bosszúságok közepette megtapasztalhattuk a pataki összetartást, s ma már csak mosolyogva gondolunk vissza az „Any Time Hostel" kalandos elfoglalására.


Kirándulásunk második napján látogattunk el az auschwitzi és birkenaui koncentrációs táborokba, a kirándulás leghátborzongatóbb színhelyeire. Megdöbbentő volt legelőször szembesülni azzal a látvánnyal, amiről már annyi sokat tanultunk. Elszomorító volt végigsétálni az emberi kegyetlenségek színterén, ahol ártatlanok milliói veszítették életüket. Ezzel az úttal a pataki diákság együttérző tiszteletét fejezte ki az áldozatok és érintettek iránt.


Kirándulásunk hátralévő részét Krakkóban töltöttük. Mivel a szállásunk a belvárosban, a zsidó negyedben volt, érezhettük annak a környéknek jellegzetességét, egyediségét. Abban a negyedben nem lehetett úgy sétálni, hogy ne jutottak volna eszünkbe a borzalmak - már csak azért sem, mert főtere ismerős a Schindler listája című film több jelenetéből is -, Kazimierz mégis vonzóan különleges hangulatú városrész. Nagyon sok épületét és utcáját gyönyörűen felújították, tele van kávézókkal, éttermekkel, hátsó udvarokra nyíló kiskocsmákkal, bolhapiacokkal és kis üzletekkel, tehát nem állt meg az élet, de nem is engedik, hogy a múlt feledésbe merüljön. Látogatást tettünk a 14. században épült királyi várba, a Wawelbe, illetve sétáltunk Krakkó csodálatos főterén, a kétszázszor kétszáz méteres Rynek Glówny-n, aminek a közepén áll a híres Posztócsarnok. Ám napjainkban a szép kelmék helyett már sajnos csak a szuvenírek ezreit árulják a hatalmas épületben. Meglátogattuk Krakkó legnevezetesebb templomait, amelyek ámulatba ejtő gazdagsággal és pompával kápráztatták el a puritán falakhoz szokott pataki diákok kíváncsi szemeit.


Úgy gondolom, egy sikeres kirándulást tudhatunk magunk mögött ezzel az utazással is, melynek során még jobban erősödött diákságunk közössége. Istennek legyen hála érte!


Menyhárt István


IV. évfolyam SRTA

Archívum

Kapcsolat

Sárospataki
Református Lapok
3525 Miskolc, Kossuth u. 17.
Tel: +36 46 346-906
srlszerk@gmail.com

rss

Napi lelki táplálék

Péter ismét tagadta, és akkor nyomban megszólalt a kakas. Jn 18,27

Lk 24,36–49

„Ti vagytok ere a tanúk” (48). Jézus feltámadás utáni földi életének legfőbb jele az a valóságos jelenlét, ahogyan beszélget a tanítványokkal, és együtt is eszik velük. 

tovább

(2) „…csitítottam, csendesítettem lelkemet…” (Zsoltárok 131)

SZÜLJÖN ÚJJÁ BENNÜNKET A MI URUNK.

– 1. Így nem csupán érteni fogjuk, hanem megélni és megtapasztalni, amit a mi Urunk a kisgyermekekkel kapcsolatosan mondott (Márk 10,14).

tovább

LUKÁCS 23,44–49 - Az utolsó szavak

Az eddigi történések során mindenki hangos volt, Jézust kivéve. Utolsó szavait mégis mindenki hallhatja. Végül Atyja kezébe teszi le életét. 

tovább

2018. április 14.

Mert belülről, az ember szívéből jönnek elő a gonosz gondolatok…(Mk 7:21)

tovább

Túrmezei Erzsébet: Minden évben

Indulunk újra Golgota felé.
Utunkra már a kereszt vet árnyékot.
de rajta túl húsvét öröme vár.
S kis Balázs csodálkozva kérdi:
„Minden évben meghal?
Minden évben feltámad?“

 

 

tovább