A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának életéből

LVII. évfolyam 1. szám / Intézményeink

Ebben a tanévben iskolánk is bekapcsolódott a központi rendszerű felvételiztetésbe. Közel kétszáz tanuló írásbelizett magyarból és matematikából. Az újítás előnye, hogy nem kell hetente fárasztó próbákat kiállniuk a jelentkezőknek, megszerzett pontjaikat a választott középiskolák elfogadják. Minden meghirdetett osztályba kellő számú jelöltből válogathattunk, átlag háromszoros túljelentkezést rögzítettünk.

Isten segítségével és a szülők támogató választása következtében újra lehet református általános iskola Sárospatakon. A szervezés jól halad, áprilisi beiratkozás után játékos foglalkozáson ismerkednek a tanító nénik és a kicsik.


A magyar kultúra napja tiszteletére Gyulai Bálint 12. H osztályos tanulónk előadta Arany János Toldi című elbeszélő költeményét. A lenyűgöző szellemi teljesítményt nagy érdeklődés kísérte. A szövegmondást Sohajda Béla zongorajátéka színesítette.


Január 27-én Schmitt Pál, a MOB elnöke tartott előadást az olimpia múltjáról és jelenéről. Életvezetési tanácsai mindannyiunk felelősségéről is szóltak: kötelességünk erősíteni szervezetünket, hogy megbirkózhassunk a ránk váró feladatokkal. A test-szellem-lélek harmóniája a legjobb útlevél a földi pályán.


A budapesti Baár-Madas Gimnázium adott otthont a református iskolák X. Országos Áprily Lajos Szavalóversenyének. Idén Petőfi műveivel készültek a versenyzők. Diákjaink  - Jánosdeák Gabriella és Szatmári Andrea - ezüst minősítést szereztek, s megkapták Jókai Anna, a Magyar Rádió, valamint a Reformátusok Lapja különdíját is.
A református iskolák debreceni matematikaversenyén iskolánk csapata első lett.
A kazincbarcikai megyei fizikaversenyen Nagy Béla a 12. Könnyű Viktor a 10. évfolyamon szerzett I. helyezést.


Az SDG Biblia-ismereti vetélkedőjét ebben az évben Hódmezővásárhelyen rendezték a Prédikátor könyve alapján. Iskolánk csapata - Gér András, Greskó Erika, Magyar Katalin és Puskás István - eredményesen szerepelt.

Archívum

Kapcsolat

Sárospataki
Református Lapok
3525 Miskolc, Kossuth u. 17.
Tel: +36 46 346-906
srlszerk@gmail.com

rss

Napi lelki táplálék

Péter ismét tagadta, és akkor nyomban megszólalt a kakas. Jn 18,27

Lk 24,36–49

„Ti vagytok ere a tanúk” (48). Jézus feltámadás utáni földi életének legfőbb jele az a valóságos jelenlét, ahogyan beszélget a tanítványokkal, és együtt is eszik velük. 

tovább

(2) „…csitítottam, csendesítettem lelkemet…” (Zsoltárok 131)

SZÜLJÖN ÚJJÁ BENNÜNKET A MI URUNK.

– 1. Így nem csupán érteni fogjuk, hanem megélni és megtapasztalni, amit a mi Urunk a kisgyermekekkel kapcsolatosan mondott (Márk 10,14).

tovább

LUKÁCS 23,44–49 - Az utolsó szavak

Az eddigi történések során mindenki hangos volt, Jézust kivéve. Utolsó szavait mégis mindenki hallhatja. Végül Atyja kezébe teszi le életét. 

tovább

2018. április 14.

Mert belülről, az ember szívéből jönnek elő a gonosz gondolatok…(Mk 7:21)

tovább

Túrmezei Erzsébet: Minden évben

Indulunk újra Golgota felé.
Utunkra már a kereszt vet árnyékot.
de rajta túl húsvét öröme vár.
S kis Balázs csodálkozva kérdi:
„Minden évben meghal?
Minden évben feltámad?“

 

 

tovább