Lévay – Református oktatás 450 éve Miskolc város szívében

LXIII. évfolyam 1. szám / Intézményeink

Ebben a tanévben már 450 éve folyik a nevelés és a tanítás a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthonban. A következő tanév lesz az ünneplés éve, de már idén is vannak olyan rendezvények és események, amelyek a jeles évfordulóhoz köthetők. Ennek kapcsán készítettünk interjút Ábrám Tibor igazgató úrral, és arról kérdeztük, milyen rendezvénysorozattal készül az iskola a jeles évforduló megünneplésére.


 

- Milyen programokra lehet számítani?


- Először is szeretnénk minél szélesebb körben bevonni a diákokat illetve a pedagógusokat, hogy mi az, amit jónak látnak, mi az, amit szeretnének. Lesznek olyan sportrendezvények, amelyekkel erre a 450 éves évfordulóra emlékezünk. Ilyen lesz például egy olyan 450 diák részvételével való miskolci futógála, amelynek célja felkeresni minden általános iskolát, hogy felhívjuk a figyelmet az intézményünkre. Lesznek kulturális és tudományos rendezvények is, például a Herman Ottó Múzeummal illetve a Miskolci Egyetemmel közös szervezésben tartandó tudományos konferencia. Egy másik konferencia is megrendezésre kerül, amely a református nevelés ügyével foglalkozik majd a felső-magyarországi régióban.


- Milyen érzés igazgató úr számára hogy az iskola 450. tanévében Ön lehet az igazgató?


- Igazán megtisztelő.


- Kik lesznek a meghívott vendégek?


- A tudományos alkalmakra olyan vendégeket hívunk, akik széles körben ismertek, és a szakmában elismerik őket. Azokra a rendezvényekre, ahol gálaszerűen mutatjuk meg a Lévayt, meghívjuk a testvérintézmények képviselőit.


- Visszafogott vagy inkább nagy nyilvánosságot kapó ünneplés lesz-e? Ha utóbbi, azzal mi lesz a cél?


- Egy ilyen rendezvénysorozatnak több célja is van. Az egyik a hálaadás, másrészt a megbecsülésnek és a tisztelet kifejezésének az alkalma. A harmadik pedig a nagy nyilvánosság felé fordulva ismertebbé tenni a Lévayt.


- Hogyan tekint az elődeire?


- Olyan igazgató elődöm van, aki kiemelkedő módon példakép: Csorba György, akivel egy kicsit rokonlelkek is vagyunk.


- Mit üzen a 450 éves gimnázium a mai fiataloknak?


- A mai diákjainknak a 450 év öröksége azt üzeni, hogy vannak maradandó értékek, és nekünk az érték-és erkölcs alapú társadalmat kell felépítenünk, szemben azzal, amit most hangoztatnak széles körben. Nekünk, a 21. század magyar reformátusainak kiemelkedő tisztségünk és lehetőségünk az, hogy tovább vigyük ezt a hagyományt.


Nagy Zsófia és Nagy Eszter 9. c osztályos média tagozatos diákok interjúja


 


Hivatalosan a következő tanévben ünnepli intézményünk a 450 éves fennállását, de már ebben a tanévben is több rendezvény és esemény kötődik a jeles évfordulóhoz. Ilyen volt az iskolánk egykori tanárára, Csorba Zoltánra való emlékezés is.


 


105 éve született gimnáziumunk neves tanára, dr. Csorba Zoltán. Az évforduló emlékünnepségére 2010. január 15-én délután került sor a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon dísztermében a 9. D osztály szervezésében.


Csorba Zoltán 1905. január 16-án született, Miskolcon. A nehéz időkben édesapja megtett mindent tehetséges fia taníttatásáért. Csorba Zoltán először diák, majd később tanár volt a Református Főgimnáziumban, a mai Lévay elődjében. Gimnáziumi diákként és egyetemi hallgatóként egyaránt kitűnt kiemelkedő eredményeivel, később meghatározó tanáregyénisége lett volt iskolájának.


Az emlékünnepség Ábrám Tibor igazgató úr megnyitóbeszédével kezdődött, melyet a „Rejts most el" című ének követett. Ezt gitáron kísérték Hege Anna, Békési Richárd és Rakaczki Dániel 9. D osztályos tanulók. Ezután következett Ferenczi Fruzsina és Székely Krisztina szavalata, majd dr. Kováts Dániel irodalomtörténész tartott beszédet Csorba Zoltán életéről, munkásságáról. Őt követte dr. Kabdebó Lóránt irodalomtörténész, aki volt tanítványként mesélt Csorba Zoltán tanár úrról. Hozzá hasonlóan Papp László és Béky Károly mint egykori tanítványok emlékeztek vissza a tanár úrra.


A Lévay József Református Gimnázium a legkiválóbb tanáregyéniségei között tartja számon őt, ezért az iskola folyosóján emléktáblát helyeztek el tiszteletére, melyet az ünnepség végén megkoszorúztak, valamint megnyitották az életéről és munkásságáról szóló kiállítást is. Az esemény szeretetvendégséggel zárult a 9. D osztály tantermében.


Subert Viktor 9.c osztályos média tagozatos diák tudósítása


 

Archívum

Kapcsolat

Sárospataki
Református Lapok
3525 Miskolc, Kossuth u. 17.
Tel: +36 46 346-906
srlszerk@gmail.com

rss

Napi lelki táplálék

Péter ismét tagadta, és akkor nyomban megszólalt a kakas. Jn 18,27

Lk 24,36–49

„Ti vagytok ere a tanúk” (48). Jézus feltámadás utáni földi életének legfőbb jele az a valóságos jelenlét, ahogyan beszélget a tanítványokkal, és együtt is eszik velük. 

tovább

(2) „…csitítottam, csendesítettem lelkemet…” (Zsoltárok 131)

SZÜLJÖN ÚJJÁ BENNÜNKET A MI URUNK.

– 1. Így nem csupán érteni fogjuk, hanem megélni és megtapasztalni, amit a mi Urunk a kisgyermekekkel kapcsolatosan mondott (Márk 10,14).

tovább

LUKÁCS 23,44–49 - Az utolsó szavak

Az eddigi történések során mindenki hangos volt, Jézust kivéve. Utolsó szavait mégis mindenki hallhatja. Végül Atyja kezébe teszi le életét. 

tovább

2018. április 14.

Mert belülről, az ember szívéből jönnek elő a gonosz gondolatok…(Mk 7:21)

tovább

Túrmezei Erzsébet: Minden évben

Indulunk újra Golgota felé.
Utunkra már a kereszt vet árnyékot.
de rajta túl húsvét öröme vár.
S kis Balázs csodálkozva kérdi:
„Minden évben meghal?
Minden évben feltámad?“

 

 

tovább