A víz

LXIII. évfolyam 1. szám / Intézményeink

„Se ízed nincs, se színed, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az ÉLET vagy!"


(Saint Exupery)


Mikor ezt a szót hallom, hogy víz, nekem mindig valami tiszta, kellemesen hűs, szomjat oltó dolog jut az eszembe. Sajnos manapság ez nem mindenhol van így. Világszerte vannak országok, ahol csak szennyezett vizet tudnak inni az emberek, és egy üveg tiszta vízért ölni lennének képesek.

Itt Európában pedig, vagy a világ bármely olyan pontján, ahol a tiszta víz elérhető, pazaroljuk, és nem becsüljük meg az értékét. Nyitva hagyjuk a csapot, hagy csöpögjön, vagy a felpeshedt ásványvizet, amit nem volt időnk meginni, kidobjuk, vagy nagyobb szórakozóhelyeken, bevásárló központokban látványelemként is használjuk.

„Sajnos, ha a világ nem kezd el foglalkozni a víz ügyével, 30-50 év múlva többet fog érni 1 karton ásványvíz, mint 10 kg tiszta arany" - olvastam egy internetes portálon. Vajon tudunk-e tenni valamit? Vagy talán mindenki vegyen naponta 2 liter palackozott vizet, és az egyiket tegye félre, hogy 40 év múlva is legyen? NEM! Csupán arról lenne szó, hogy egy kis odafigyeléssel megtakaríthatunk sok-sok liternyi vizet. Elzárjuk a csapot, nem fürdünk 30 percig, csak negyed óráig, vagy nem használunk olyan nagymértékben tisztító és vegyszereket, hiszen ezek a vegyi anyagok a folyókba kerülnek, és ezáltal is magunkat mérgezzük. Adjunk tehát hálát azért, hogy van tiszta vizünk, amivel főzhetünk, nem koszos folyókban kell fürdenünk, és hogy palackozott ásványvizet ihatunk. Ez a néhány fent említett példa csak arra próbál rámutatni, hogy a víz létezését a mai ember természetesnek veszi, holott nem az. Becsüljük és védjük meg, hiszen Istentől kaptuk, és az ember feladata az lenne azokkal a dolgokkal szemben, amit az Úr ad neki, hogy vigyázzon rá és tisztelje azt, amit kapott. Tulajdonképpen mi is a víz? Színtelen, szagtalan, folyékony halmazállapotú anyag? Vagy talán lételem az életünkben? Van ér, csermely, patak, folyó, tó, tenger, óceán. Sokféle meghatározás, sokféle életet adó otthon a víz, melybe halak, vízi élőlények születnek, melyen vízi madarak költenek, amit a természet önzetlenül ad, azt az ember önző módon elveszi és kisajátítja, nem gondolva a minket körülvevő számtalan élőlényre, amelyek közül sok a víz hiánya vagy az ember önző vágyai miatt a kihalás szélén áll. Mentsük azt, ami még menthető, és térjünk végre észhez!


Kalla Lilla 9.c osztályos média tagozatos diák írása

Archívum

Kapcsolat

Sárospataki
Református Lapok
3525 Miskolc, Kossuth u. 17.
Tel: +36 46 346-906
srlszerk@gmail.com

rss

Napi lelki táplálék

Péter ismét tagadta, és akkor nyomban megszólalt a kakas. Jn 18,27

Lk 24,36–49

„Ti vagytok ere a tanúk” (48). Jézus feltámadás utáni földi életének legfőbb jele az a valóságos jelenlét, ahogyan beszélget a tanítványokkal, és együtt is eszik velük. 

tovább

(2) „…csitítottam, csendesítettem lelkemet…” (Zsoltárok 131)

SZÜLJÖN ÚJJÁ BENNÜNKET A MI URUNK.

– 1. Így nem csupán érteni fogjuk, hanem megélni és megtapasztalni, amit a mi Urunk a kisgyermekekkel kapcsolatosan mondott (Márk 10,14).

tovább

LUKÁCS 23,44–49 - Az utolsó szavak

Az eddigi történések során mindenki hangos volt, Jézust kivéve. Utolsó szavait mégis mindenki hallhatja. Végül Atyja kezébe teszi le életét. 

tovább

2018. április 14.

Mert belülről, az ember szívéből jönnek elő a gonosz gondolatok…(Mk 7:21)

tovább

Túrmezei Erzsébet: Minden évben

Indulunk újra Golgota felé.
Utunkra már a kereszt vet árnyékot.
de rajta túl húsvét öröme vár.
S kis Balázs csodálkozva kérdi:
„Minden évben meghal?
Minden évben feltámad?“

 

 

tovább