Segíts, hogy segíthessünk! Tölts meg egy kék vödröt!

LXIII. évfolyam 2. szám / Intézményeink

„Az egész világot nem tudjuk megváltoztatni, de az emberekben lévő kicsiny világot igen!"


 


Iskolánkban március végén a húsvéti csendesnap keretén belül három előadást hallgathattunk meg.  Osgyán Dániel képes beszámolót készített a Haitin történt eseményekről, ő a Magyar Református Szeretetszolgálat szükségcsoportjával járt többször a katasztrófa sújtotta országban.

Ivóvizet, gyógyszert, sátrakat és orvosi ellátást biztosítottak, és az alapvető szükségletek fedezéséhez járultak hozzá.  Megrendítő volt, nem csak a képek láttán, hanem a szívből szóló őszinte történeteket, az ottani emberi sorsokat megismerve. A meghatottság átjárta az egész hallgatóságot a Haitin készült fényképek láttán.

A másik előadáson a Dorcas Segélyszervezet munkáját mutatta be Balogh Barnabás református lelkipásztor, a szervezet magyarországi vezetője, ami 1990-ben alakult meg. Ez a Nemzetközi Dorcas regionális szervezete, mely a hazai és a határon túli rászorulók megélhetési gondjait enyhíti. Szegény családokat, egyedül élő időseket, mozgássérülteket, árvákat karol fel, szociális intézményeket támogat, részt vesz elmaradott régiók fejlesztésében (ivóvízhálózat kiépítése, kórházfelújítás, mezőgazdasági és munkahelyteremtő programok). A Dorcasnak van egy folyamatos élelmiszergyűjtő akciója, a Kék vödör. A célja a Magyarországon és a határokon túli számos rossz szociális körülmények között élő emberek segítése. A gyűjtés úgy történik, hogy egy közösség tagjai egyedül vagy másokkal összefogva anyagi lehetőségeik szerint tartós élelmiszerrel -száraztésztával, rizzsel, cukorral, teával, konzervekkel, lekvárral, étolajjal, keksszel, levesporral és tisztálkodási szerekkel - töltik meg a kék vödröket. Majd az akció kezdetétől számított két héten belül, egy előre meghirdetett napon az élelmiszert a közösségekben összegyűjtik. Ezt követően a közösség vezetője és a Dorcas közösen dönt arról, hogy milyen arányban osztják el a helybéli és a határon túli rászorulók közt a megtelt vödröket. Ehhez az akcióhoz akár egy-egy osztály vagy kisebb-nagyobb közösség is csatlakozhat, meghatározott időn belül néhány vödröt megtöltve. A segítséggel rászorulóknak örömet szerezve lehetünk mindannyian Krisztus szeretetének tanúbizonyságai.


Még egy előadáson vettünk részt, ami egy kampányszerű segélyprogramról szólt, a Szeretethídról - Kárpát-medencei református önkéntes nap -, mely 2010. május 21-22-én lesz, ekkor egy egész napos, szervezett munkára hívnak önkénteseket. A munkát egyedül, vagy kisebb csoportokban is lehet végezni.


Remélhetőleg minél több embert ösztönöz a Lévayban már elkezdett diakóniai munka és ezek az előadások arra, hogy bekapcsolódjanak a további hasonló tevékenységekbe.


Sz. Nagy Eszter


9. c osztályos média tagozatos diák


 

Archívum

Kapcsolat

Sárospataki
Református Lapok
3525 Miskolc, Kossuth u. 17.
Tel: +36 46 346-906
srlszerk@gmail.com

rss

Napi lelki táplálék

Kajafás volt az, aki azt tanácsolta a zsidóknak, hogy jobb, ha egy ember hal meg a népért. Jn 18,14

Lk 24,13–35

„Mi történt?” (19). Újra csak a hiányt érzékeljük, hiszen az Emmausba igyekvő tanítványok úgy vélik: a hozzájuk csatlakozott férfinak hiányosak az ismeretei. 

tovább

(5) „Várom az Urat…” (Zsoltárok 130)

Samuel Beckett sírjánál álltam nemrégiben. Eszembe jutott a „Godot-ra várva” című drámája. Egy nagy szemétkupacon ülve várnak többen egy Godot nevezetű emberre, aki majd, ha megjön, akkor minden jobb lesz.

 

 

tovább

LUKÁCS 23,33–43 - A halál torkában

Jézussal együtt két férfit feszítettek keresztre. Feltűnő kettejük ellentétes magatartása: 1. Egyikük komolyan veszi Istent, a másik kigúnyolja. Azt, hogy „komolyan veszi”, így is mondhatjuk: féli. 

tovább

2018. április 13.

Mert belülről, az ember szívéből jönnek elő a gonosz gondolatok…(Mk 7:21)

 

tovább

Schvalm Rózsa: A kereszt vonzása

Mint hullámok hátán hánykódó hajót,
Céltalan sodort magával az élet,
De az ősznek hajnalán erőtelen,
A kereszt rögös útján partra vetett.

A hajnali égbolton, fény derengett,
Vonzott a távolban feltűnő kereszt.
Valaki kézen fogott és vezetett,
A kereszt alatt, végre megpihentem.

tovább