Az élő tükör

LXIII. évfolyam 2. szám / Intézményeink

Karácsonykor egy új előadással ajándékozták meg a Máon fiataljai a szüleiket és hozzátartozóikat. A kiválasztott történet most is kihívásnak bizonyult a Máon apraja-nagyja számára. A megszokott módon hozzáláttunk egy olyan történet feldolgozásához, amiről úgy gondoltuk, hogy üzenetet hordoz magában.

Nekivágtunk a nagy munkának, a hónapokig tartó gyakorlásnak, ami nem volt hiábavaló, hiszen ez az előadásunk is nagyon jól sikerült. Értékes és színvonalas alkotás született ezúttal is, így méltó módon bekerülhetett a drámacsoport tarsolyába.

Miről is szól ez a történet?Élt valamikor egy nagyon szép hercegkisasszony. Előszeretettel illegette magát naphosszat a tükörben, hiszen tetszett neki az a kép, amit benne látott. Ez a jóérzés addig tartott, amíg szépségét meg nem irigyelték a gonosz tündérek. Átok formájában nyilvánították ki nemtetszésüket. Innentől kezdve a szépséges lány csúfnak és rútnak látta magát a tükörben, annak ellenére, hogy környezete számára ugyanolyan szép maradt. Persze egy jó tündér is megjelenik a színen, aki az átkot nem tudta meg nem történtté tenni. Csak a remény magját vetette el, amikor ezt mondta neki:


„Minden tükörben, mely nem él, csak a rútat láthatod, de az élő tükör majd megmutatja az igazságot, az képes lesz feloldani a varázslatot."


Élő tükör? Mi lehet az? A választ senki nem tudta, de nem is sejtette.


A királyi várban történtek híre még messze földre is eljutott, ahonnan egy legény útnak indult, hogy megnézze magának, ki is ez a lány. Ez a legény nem olyan volt, mint a többiek, hiszen tiszta szívvel, lélekkel élte mindennapjait. Hosszú, viszontagságos utat kellett bejárnia ahhoz, hogy célját elérje, hogy bejusson a királyi palotába.


Meglátva a leány szépségét elalélt, hiszen eddig ilyenben még nem volt része. A leány belenézett a legény tiszta tekintetébe, s meglátta benne az igazságot, hogy milyen is ő a maga valójában. Ez a tekintet volt számára az élő tükör.


Milyen üzenetet is hordoz magában ez a történet? Biztosan mindenkinek mást és mást mond ez a mese. Más és más gondolatok fogalmazódnak meg a sorok olvasóinak a fejében. Hogy nekünk mit jelent, valahogy így tudnánk megfogalmazni: nap mint nap sok tükörbe belenézünk, mely csak a külsőt mutatja. Lehet, hogy szépnek vagy csúnyának látjuk magunkat, lehet, hogy tetszik vagy nem tetszik az a látvány, amit ezek a tükrök mutatnak. De úgy gondolom, hogy nem ez számít. Hogy mi van a szívünkben, hogy mi van belül, nem ez a fontosabb? Hogy tudjuk-e magunkat szeretni és elfogadni, olyannak, amilyenek vagyunk, és képesek vagyunk-e ezáltal másokat is szeretni és elfogadni. Ettől függ, hogy milyen a kapcsolatunk a körülöttünk élő emberekkel, hogy mennyire érzik ők magukat jól, teljesnek és boldognak a közelünkben. Ezt láthatjuk meg a tekintetükben, akárhányszor a szemükbe nézünk. Így láthatjuk meg, hogy milyenek is vagyunk valójában. Ha ez a látvány tetszik, akkor az a kép is jóérzéssel fog eltölteni, amit látunk az előszobai tükörben. Ugyanis a belső szépség sugárzik, amerre csak járunk.


Végére is értünk a mesénknek. Reméljük, elnyerte tetszésüket. Mostanság pedig azon gondolkodunk, hogyan tudjuk ezt a történetet megmutatni a Máon falain kívül is, mindazok számára, akik szeretnének az előadás által nyújtott élményben részesülni. A megvalósításhoz fontos, hogy elkészítsük a darab utazó változatát. Onnantól kezdve örömmel vesszük a meghívásokat, igyekszünk eleget is tenni a felkéréseknek, hiszen fiataljaink szívesen mutatják meg drámajátékukkal, hogy kik is ők valójában.


Kopcsó Dóra

Archívum

Kapcsolat

Sárospataki
Református Lapok
3525 Miskolc, Kossuth u. 17.
Tel: +36 46 346-906
srlszerk@gmail.com

rss

Napi lelki táplálék

Péter ismét tagadta, és akkor nyomban megszólalt a kakas. Jn 18,27

Lk 24,36–49

„Ti vagytok ere a tanúk” (48). Jézus feltámadás utáni földi életének legfőbb jele az a valóságos jelenlét, ahogyan beszélget a tanítványokkal, és együtt is eszik velük. 

tovább

(2) „…csitítottam, csendesítettem lelkemet…” (Zsoltárok 131)

SZÜLJÖN ÚJJÁ BENNÜNKET A MI URUNK.

– 1. Így nem csupán érteni fogjuk, hanem megélni és megtapasztalni, amit a mi Urunk a kisgyermekekkel kapcsolatosan mondott (Márk 10,14).

tovább

LUKÁCS 23,44–49 - Az utolsó szavak

Az eddigi történések során mindenki hangos volt, Jézust kivéve. Utolsó szavait mégis mindenki hallhatja. Végül Atyja kezébe teszi le életét. 

tovább

2018. április 14.

Mert belülről, az ember szívéből jönnek elő a gonosz gondolatok…(Mk 7:21)

tovább

Túrmezei Erzsébet: Minden évben

Indulunk újra Golgota felé.
Utunkra már a kereszt vet árnyékot.
de rajta túl húsvét öröme vár.
S kis Balázs csodálkozva kérdi:
„Minden évben meghal?
Minden évben feltámad?“

 

 

tovább