Napi lelki táplálék

Lélekfrissítő

A Szentírás Szövetség Bibliaolvasó vezérfonala nőknek.

Lukács 6, 36–38 - Egyedül Isten ítélkezik!

Konzervatív gyülekezetbe járok, és teológiát tanultam az egyetemen. Pontosan emlékszem még az első szemináriumomra. 

Izgatott voltam, mert már nem a „komfortzónában” mozogtam. Különböző hallgatók ültek körülöttem, akik ki tudja, milyen keresztény háttérrel rendelkeztek. A bemutatkozási kör alatt arra gondoltam: „Ő keresztény.”” Ő inkább nem.” „Ő bizonyosan, benne pedig nem is vagyok biztos…” Hirtelen tudatosult bennem, mit is csinálok: azon ítélkeztem, hogy ki keresztény és ki nem! Hogy jövök én ehhez? Ma így gondolom: Hogyan tehettem? Természetesen féltem egy kicsit attól, hogy az egyetemen milyen véleményeknek és támadásoknak leszek kitéve. Nyilván tájékozódni akartam, megpróbáltam olyanokat találni, akikre majd támaszkodhatom. Ha ítélkezni kezdünk, ki tartozik közénk és ki nem, akkor Isten trónjára emeljük magunkat. Ne ítélkezzünk vagy bíráskodjunk! Ez egyedül Istenre tartozik. Mi adjunk, bocsássunk meg és legyünk irgalmasak! Tapasztalatom szerint fel kell adnom „fekete-fehér” látókörömet, amikor Jézust követem. Ez alázatosságot jelent és Isten ítélőképességébe vetett bizalmat. Felismertem, hogy sokat tanulhatok a feministáktól, a liberálisoktól, a konzervatívoktól, a tradicionalistáktól, a kötekedőktől, ha nem elítélően, hanem nyitottan fogadom őket. Ha Isten befogadja őket, akkor nekem is ezt kell tennem.

***

Jézus követése azt jelenti, hogy az irgalmas szeretetet osszuk meg minden emberrel.

Ferenc Páparss

Napi lelki táplálék

Ők lementek, és imádkoztak értük, hogy részesüljenek a Szentlélek ajándékában… ApCsel 8,15

2Móz 38

„Elkészítette a rézmedencét… az asszonyoknak a fémtükreiből…” (8). A szent hajlék és felszerelése készítésekor sok felajánlás történt. 

tovább

(10) „…amelyet Nagy Erőnek neveznek…” (Apostolok cselekedetei 8,9–25)

A látványos jelek veszélyesek is lehetnek (9). Ki van mögöttük? MILYEN ERŐK MŰKÖDNEK közben? Bizony „az erők” könnyen a gonosz romboló hatalmának játékszereivé tehetik a magát erősnek gondoló, valójában erőtlen és halandó embert (10). Csak az Isten ereje épít, minden más erő ront, rombol, letaszít (14–17).

tovább

ÁMÓSZ 4,6–8; 12–13 - Taníthatatlan?

Isten mindent megpróbál, hogy népét megnyerje: próféták által megtérésre szólította fel őket. Éhínséget és aszályt hozott rájuk, hogy lássák, mennyire az Ő kegyelmétől és jóságától függnek. 

tovább

2017. augusztus 8. kedd

Kicsoda Jézus Krisztus? – Utolsó

„Ne félj; én vagyok az Első és az Utolsó.” (Jel 1,17)

 

tovább

Gerzsenyi Sándor: Mindenki téged keres

Becsöngetett egy imbolygó alak.
TÉGED keresett, gondolom.
Tudják ezek, kitől remélhető
Néhány forintnyi irgalom.

tovább